Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Οι πιέσεις και η ελληνογερμανική κοινοπραξία έσπρωξαν τα έργα του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για τον Οκτώβρη του 2017



Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε στο επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Β. Ελλάδας, στον τουριστικό κλάδο και στην υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα Fraport - Slentel με βασική αιτία τα έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο Μακεδονία, αρχίζει να εξαλείφεται.

Ο αρχικός σχεδιασμός εκτέλεσης των έργων στο χερσαίο τμήμα του υπό ανακατασκευή διαδρόμου που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στην αρχή της τουριστικής περιόδου του 2017, αν όλα πήγαιναν καλά, γεγονός που θα προκαλούσε τουριστικό κραχ στη Β. Ελλάδα, αποτελεί πλέον παρελθόν.
Το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε σήμερα ότι η προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο έναρξη του έργου "Αναβάθμιση Αντοχής Χερσαίου Τμήματος Διαδρόμου 10-28 Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης "Μακεδονία" μετατίθεται για τον Οκτώβριο του 2017.
Ερώτημα παραμένει το γεγονός, ότι ενώ το υπουργείο Υποδομών είχε κατά νου να λάβει απόφαση για την μετάθεση των εργασιών, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, προχώρησε στην επισημοποίησή της, μόλις σήμερα, προκαλώντας αβεβαιότητα σε όλους τους παράγοντες του τουρισμού, στις αεροπορικές εταιρίες μερικές εκ των οποίων ανακοίνωσαν αλλαγές στις πτήσεις και τους εν γένει αεροπορικούς σχεδιασμούς τους για την νέα χρονιά, καθώς και στην ελληνογερμανική κοινοπραξία.
Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά τις ανακοινώσεις των αερομεταφορέων, οι οποίοι προχώρησαν σε μείωση της συχνότητας των πτήσεων, καθώς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τη διαθεσιμότητα των slots, το αρμόδιο υπουργείο έπραξε το αυτονόητο. Μετέθεσε για τον Οκτώβριο την έναρξη των έργων αναβάθμισης, στο δύσκολο κομμάτι του διαδρόμου που τέμνεται με τον εν λειτουργία διάδρομο.
Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη, συνοδεύτηκε και από το σκεπτικό της αιτιολόγησης που ήταν να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ασφάλεια πτήσεων και επιβατών αλλά και στην εξασφάλιση της ομαλής κίνησης του αερολιμένα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προβλεπόμενο έργο ήταν απολύτως εντός των συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης και παράδοσης, από την υπογεγραμμένη σύμβαση παραχώρησης.
Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της παραχωρησιούχου FRAPORT και διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων.
Στη συμφωνία σύμφωνα με πληροφορίες που επιτεύχθηκε μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της παραχωρησιούχου προβλέπεται ακόμη ότι η FRAPORT:
α) Θα αναλάβει να προχωρήσει αποκλειστικά με δικές της δαπάνες στην κατασκευή και εγκατάσταση συστήματος φωτοσήμανσης του τροχοδρόμου, ώστε αυτός να μετατραπεί σε διάδρομο προσαπογείωσης κατά τον χρόνο εκτέλεσης των έργων, για την εξασφάλιση αρτιότερης κάλυψης των αναγκών του αεροδρομίου "Μακεδονία".
β) Θα συνεργαστεί πλήρως με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας για τη διασφάλιση όλων των ασφαλών διαδικασιών και συνθηκών πτήσεων στο αεροδρόμιο (safety case) και
γ) Παραιτείται από κάθε αξίωση απέναντι στο ελληνικό δημόσιο σχετικά με τη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων.
Η αλλαγή και η μετάθεση του χρονοδιαγράμματος συνέχισης των εργασιών ολοκλήρωσης του έργου για τον Οκτώβριο του 2017, θα συμβάλλει στην εξέρευση καλύτερης λύσης σε ότι αφορά στην ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση και εκτέλεση του έργου με βασική επιδίωξη την εξασφάλιση της πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας του αεροδρομίου Μακεδονία, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση σε ζητήματα ασφάλειας, χωρίς καμία μείωση της αεροπορικής κίνησης για το καλοκαίρι του 2017, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του συνόλου του "τουριστικού προϊόντος" κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, προχώρησε στην απόφαση αυτή, με διασφάλιση τόσο της ασφαλούς λειτουργίας του αεροδρομίου όσο και των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα και τις ανησυχίες των φορέων της Βορείου Ελλάδας, των συλλογικοτήτων του τουριστικού κλάδου στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και της ίδιας της Fraport, στηρίζοντας εμπράκτως τις προσπάθειες του τουριστικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: