Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Οι πληγές των περιφερειακών αεροδρομίων περιμένουν την γιατρειά τους.



Ε
χω ακούσει πως ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές, άλλα αυτό σίγουρα δεν μπορεί αντικειμενικά να ισχύσει για μια σειρά από πληγές που είναι μόνιμα και διαχρονικά υπαρκτές και θα μπορούσα να ισχυριστώ με όρους πολιτικούς και διακομματικά ανοιχτές και ανεκτές.
Ο χρόνος όμως για τις ενέργειες, τα λάθη και τις παραλείψεις είναι ένας μεγεθυντικός φακός, που αναδεικνύει τα λάθη και αποτυπώνει πολύ καθαρά τα μερίδια της ευθύνης.
Η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που είναι διαπιστωμένα εδώ και πολλά χρόνια και που κάποτε μετά την χρονική ωρίμανσή τους και το πέρασμά τους από σαράντα κύματα υιοθετήθηκαν ως προβλήματα από τους αρμοδίους, καταγράφηκαν ως λάθος.
Αυτά τα προβλήματα όμως που μέχρι σήμερα είτε αντιμετωπίστηκαν ελλειμματικά και ιδίως επιφανειακά, είτε με λάθος διαδικασίες, φαίνονται πολύ πιο λάθος, το οποίο κινείται  στις παρυφές του νόμου, της παραβατικότητας και του εγκλήματος  όσο περνά και κυρίως όσο αλλάζει ο καιρός.
Αυτό το λάθος με διάφορα τεχνάσματα οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι το άφησαν στην φορά και στην φθορά του χρόνου να το αντιμετωπίσει, αφού αυτοί αδυνατούσαν, ή λόγω κωλυμάτων δεν τους επιτρεπόταν ή ακόμη αναιτιολόγητα δεν επιθυμούσαν να επιλυθεί.
Τα προβλήματα όμως που συμβάλλουν στην ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία κάποιων φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου και τροφοδοτούν με σημαντικά ποσά τα άδεια ταμεία του κράτους στην συγκυρία που διανύουμε, έπρεπε όχι μόνο να αντιμετωπίζονται άμεσα, αλλά να αποτρέπονται μέσα από διαδικασίες προληπτικών ελέγχων και αποτελεσματικών συντηρήσεων.
Τέτοια προβλήματα και λόγω της κακοκαιρίας άρχισαν να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο, οδηγώντας ακόμα και σε «λουκέτο» για πολλές ώρες περιφερειακούς αερολιμένες της χώρας, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η λειτουργία των αεροδρομίων έχει φτάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας των βλαβών και των προβλημάτων που παρουσιάζονται.
Πολλά είναι τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα και σε διαρκή εκκρεμότητα, πολλά εξ αυτών λόγω σκοπιμότητας, άλλα λόγω ελεγχόμενης αδράνειας και άλλα λόγω οικονομικής αδυναμίας όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι, παρά τον γραφειοκρατικό πόλεμο που κάνουν οι περιφερειακές οργανικές μονάδες προς την κεντρική υπηρεσία της ΥΠΑ.

Το αεροδρόμιο της Ρόδου αποκάλυψε τις πληγές του και γέμισε «τρύπες» για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να αναγκάζεται προκειμένου να δώσει λύση πρόσκαιρη, να μειώσει τον διάδρομο προσγείωσης, ενώ εκτός λειτουργίας αναγκάστηκαν να βγάλουν προχθές και το αεροδρόμιο του Καστελόριζου, με την Aegean να ακυρώνει τις πτήσεις της Olympic Air από και προς το νησί. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη εικόνα είχε παρουσιάζει στην καρδιά του καλοκαιριού και ο διάδρομος στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, προκαλώντας δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων.
Είναι σε όλους γνωστό ότι η τουριστική σεζόν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στα νησιωτικά κυρίως αεροδρόμια τα οποία εξυπηρετούν ακόμη δεκάδες πτήσεις καθημερινά.
Προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετώπισαν και το αεροδρόμιο του Καστελόριζου, το οποίο έκλεισε την Τετάρτη καθώς το ένα από τα δύο πυροσβεστικά οχήματα του αεροδρομίου τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας κεραυνού την ώρα που το δεύτερο εφεδρικό όχημα ήταν ήδη ακινητοποιημένο λόγω βλάβης.

Σοβαρά προβλήματα πλημμυρών στους χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων και των τουριστικών λεωφορείων εκδηλώθηκαν και στον αερολιμένα Μακεδονία, του οποίου τα προβλήματα που δεν είναι ορατά και αντιληπτά στο ευρύ κοινό είναι πολλά και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι έστω και την ύστατη στιγμή και πριν εκδηλωθεί κανένα σοβαρό συμβάν να υπάρξει έμπρακτο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την οριστική επίλυσή τους.

Όλα αυτά τα προβλήματα που είναι διακριτά και ευκόλως αντιληπτά στον κάθε πολίτη είναι σταγόνα στον ωκεανό των υπολοίπων σοβαρών και μη ευδιάκριτων προβλημάτων, για τα οποία με ομοβροντίες προβάλλουν και απαιτούν την λύση τους οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια.
Είναι γεγονός ότι με τις προσπάθειες μας, με τις ενέργειες μας, με τις σκέψεις μας και με τη φαντασία μας, δημιουργούμε αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα σήμερα στον τομέα των αεροδρομίων έχει αρνητικό πρόσημο.

Εκτός και αν αυτό είναι συνειδητή επιλογή, προκειμένου τα προβλήματα να ανατεθούν προς επίλυση στους αναμενόμενους ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: