Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Κεραυνός στο αεροδρόμιο της Κώ "χτυπάει" αεροσκάφος.


 
 
Τα συστήματα ασφαλείας του αεροσκάφους λειτούργησαν κανονικά. Οι 15 επιβάτες που είχαν προορισμό τη Ρόδο τρομοκρατήθηκαν. Σύμφωνα με πρώρες εκτιμήσεις μάλλον μικρές οι βλάβες στα όργανα του αεροπλάνου
Κεραυνός και μάλιστα ισχυρός χτύπησε στις 16.45 χθες το απόγευμα, αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας στο αεροδρόμιο της Κω. Το αεροπλάνο ήταν ακινητοποιημένο στην πίστα και ετοιμαζόταν για εκκίνηση με σκοπό την απογείωση, με 15 επιβάτες, προκειμένου να εκτελέσει το δρομολόγιο Κω, Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο. Είχε αφιχθεί εκτελώντας το δρομολόγιο Λέρο, Κάλυμνο, Κώ.


Και οι 15 επιβάτες είχαν προορισμό τη Ρόδο. Να σημειωθεί ότι ανάλογο συμβάν αλλά εν πτήσει, είχε συμβεί ένα χρόνο πριν κατά τη διάρκεια προσέγγισης αεροσκάφους.


Το χτύπημα του κεραυνού έγινε στο πίσω μέρος του αεροπλάνου. Ήταν πολύ ισχυρό και προκάλεσε έντονο φόβο και ανησυχία στους επιβάτες, οι οποίοι έλεγαν ότι ο Θεός τους έσωσε, καθώς ο κεραυνός έπληξε το αεροπλάνο ενώ βρισκόταν προσγειωμένο. Η ένταση του κεραυνού ήταν τέτοια που δημιούργησε σοβαρή βλάβη στην ηλεκτρογεννήτρια που ηλεκτροδοτούσε το αεροπλάνο, καθώς και σημαντική αλλοίωση της ασφάλτου του δαπέδου στάθμευσης των αεροσκαφών του αεροδρομίου.
Όπως έγινε γνωστό από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Κω, αντικεραυνικά συστήματα του αεροπλάνου ανταποκρίθηκαν στο χτύπημα του κεραυνού και ευτυχώς δεν προκλήθηκαν σοβαρές βλάβες στα ηλεκτρονικά του συστήματα. Για προληπτικούς όμως λόγους, η πτήση αναβλήθηκε μέχρι να γίνει έλεγχος και να διαπιστωθεί ότι πράγματι δεν υπήρξε σοβαρή βλάβη σε κανέναν από τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους.
Ο έλεγχος έγινε και εκτιμήθηκε ότι ο κεραυνός «απορροφήθηκε» από τα συστήματα του αεροπλάνου, καθώς και, όπως εξηγήθηκε, από το κέλυφος της ατράκτου που στο σύνολό τους αποτελεί ένα είδους αλεξικέραυνου.
Το σοβαρό ερώτημα που απασχολεί τόσο την διοίκηση του αεροδρομίου όσο και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είναι γιατί ο κεραυνός δεν απορροφήθηκε από τα αλεξικέραυνα του αεροδρομίου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η αντικεραυνική προστασία του αεροδρομίου, και τα αλεξικέραυνα ιονισμού που διαθέτει δεν είναι ηλεγμένα, δεν έχουν μετρηθεί και δεν έχουν πιστοποιηθεί σε ότι αφορά την αξιόπιστη λειτουργία τους.
Ειδικοί μας πληροφορούν ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλά αεροδρόμια της χώρας και μας επισημαίνουν ότι το συμβάν αυτό πρέπει να ταρακουνήσει τους αρμόδιους της ΥΠΑ και να δείξουν ουσιαστικό ενδιαφέρον στις υποδομές των αεροδρομίων και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις ασφάλειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις αντικεραυνικής προστασίας.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Εν Έτος Κυρίου 2013 δουλευει ακομα η Ολυμπιακή Αεροπλοΐα;
Φεβρουαριο εχουμε οχι Πασχα!