Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ξεκίνησαν πάλι και για πολλοστή φορά τα έργα στο Αεροδρόμιο ιωαννίνων. Τέλος του 2014 η ολοκλήρωση τους.


Από σαράντα κύματα πέρασε "και συνεχίζει να περνά" ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Ηπείρου, ο εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, ένα έργο που ξεκίνησε επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας και η υλοποίησή του καρκινοβατεί!

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι εθεωρείτο εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του από το περίφημο «σπάτοσιμο» που, όπως είχε διαβεβαιώσει ο τότε Διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας Δημ. Σταμάτης, είχαν αποταμιευτεί περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Το έργο δημοπρατήθηκε και το ανέλαβε η εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ που έδωσε μεγάλη έκπτωση και έφθασε τα 25 εκατ. ευρώ, αν και ο αρχικός προϋπολογισμός του ήταν 52 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί μόλις το 35% του έργου κι αυτό λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, που οδηγούσε σε συνεχείς διακοπές της εργολαβίας.

Μέχρι το Μάρτιο του 2011 η εταιρεία είχε πληρωθεί με 8,5 εκ. ευρώ και υπήρχαν πολλοί ακόμη απλήρωτοι λογαριασμοί γι` αυτό ο ανάδοχος αναγκά-στηκε να διακόψει αρκετές φορές τις εργασίες. Το Υπουργείο Υποδομών με χθεσινό έγγραφό του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ξεκίνησαν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων μετά τη χρηματοδότηση του έργου με 570.000 ευρώ από το Π.Δ.Ε.».

Τα χρήματα όμως αυτά δεν επαρκούν για ολοκλήρωση του έργου και σύντομα - αν η συνέχισή του δεν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ - θα σκοντάψει και πάλι». Όπως αναφέρει το Υπουργείο «μετά και την προαναφερθείσα χρηματοδότηση ξεκίνησαν οι εργασίες, με προτεραιότητα στην ασφαλτόστρωση του τροχοδρόμου που συνδέει τα δύο δάπεδα στάθμευσης αεροσκαφών.

Η εκτιμώμενη ημερομηνία περαίωσης των εργασιών του έργου είναι 31.12.2014». Τα προβλήματα που υπάρχουν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τόσο με την εκτέλεση των έργων όσο και με την τοποθέτηση συστήματος τυφλής προσγείωσης είχε εκθέσει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με έγγραφό του προς τον Υπουργό Υποδομών στις 12 Μαρτίου.

Στην απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Υποδομών (Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων) σημειώνεται ότι τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης θα συνεχιστούν κανονικά, ενώ για το σύστημα τυφλής προσγείωσης το Υπουργείο παραπέμπει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

«Η έναρξη της κατασκευής των ασφαλτοταπήτων, θα ξεκινήσει άμεσα, μετά την πρόσφατη χρηματοδότηση του έργου και την επικείμενη άρση της διακοπής των εργασιών από τον ανάδοχο. Το έργο τελούσε σε διακοπή από τις 8-11-11. Το σύστημα VOR και η τοποθέτησή του δεν αποτελεί αντικείμενο του έργου και είναι αρμοδιότητα της ΥΠΑ» τονίζεται στην απάντηση.

Μετά και την απάντηση αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος σε δήλωσή του επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. «Υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει την εκταμίευση πόρων για την ομαλή εξέλιξή τους και υποχρέωση όλων μας είναι να πιέζουμε συνεχώς προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε ο δήμαρχος.
Πηγή:proinoslogos.gr

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Τα περιφερειακά αεροδρόμια χωρίς συστήματα ελέγχου των αποσκευών ακόμη και σήμερα.

Απίστευτο αλλά όμως αληθινό.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με συγκρατημένη ανοχή αδιαφορεί ακόμη και σήμερα για την ενοχή και τις ευθύνες των αρμοδίων υπαλλήλων της........

  Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ γνώστης των εθνικών θεμάτων και των όρων και προϋποθέσεων ασφάλειας της χώρας μας, θέλοντας να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων και στην εξασφάλιση της ασφάλειας των αεροπορικών πτήσεων αλλά και στην προάσπιση του τουριστικού προϊόντος, που είναι το βασικότερο και σημαντικότερο έσοδο της χώρας μας, έκανε το αυτονόητο.

Από το 2004 επιδιώκοντας την προώθηση και την υποστήριξη του θέματος του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης των αεροδρομίων της χώρας μας με μια πολύ τεκμηριωμένη ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων ανέδειξε ένα θέμα πολύ σοβαρό και με τον τρόπο του «ξεσκέπασε», αυτούς που προσπαθούσαν να επιδιώξουν και να επιβάλλουν τα ιδιοτελή συμφέροντά τους.

Από τότε μέχρι σήμερα στον τομέα ασφάλειας έγιναν δύο βήματα εμπρός και τέσσερα πίσω και αυτό γιατί υπήρξε «ελεγχόμενη αυτοσυγκράτηση» και εν τέλει εκτροπή από τη στόχευση του αυτονόητου, από τους ιδιοτελείς και επίορκους αρμοδίους υπαλλήλους.

Θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι αυτή η εκτροπή, αυτή η αυθαίρετη επιλογή και ο μεθοδευμένος πόλεμος που άρχισε να εκδηλώνεται δειλά- δειλά από την εγκατάσταση του μοναδικού συστήματος ελέγχου των αποσκευών σε κρατικό αεροδρόμιο είναι δήθεν απότοκο της αμετροέπειας και της ιδιοτέλειας μόνο κάποιων επίορκων υπαλλήλων.

Εάν οι υπάλληλοι είναι τα «αφεντικά» και έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν τα «παιγνίδια τους» μέχρι σήμερα, τότε τι ρόλο «έπαιξαν» και εξακολουθούν να «παίζουν» οι διοικήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας;

Ποιοί από αυτούς που είχαν την αρμοδιότητα να υλοποιήσουν αποφάσεις αρμοδίων οργάνων, εντελώς αυθαίρετα αδιαφόρησαν και με την ιδιοτελή στάση τους ζημίωσαν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και κατ΄ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο;

Διαβάστε την ερώτηση του Πάνου Καμμένου…………





Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Μεγάλη η μείωση της αεροπορικής κίνησης στην Αθήνα. Ελπίδες για τους περιφερειακούς αερολιμένες.



Μ ε πτώση της τάξης του 8,83% κλείνει το πρώτο τρίμηνο στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΤΕ που δημοσιεύθηκαν το πρωί της Τετάρτης.

Η πτώση αφορά κυρίως το αεροδρόμιο της Αθήνας στο οποίο προσγειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους 15,64% λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011.

Αντίθετα στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης η άνοδος των τελευταίων ετών συνεχίστηκε με αποτέλεσμα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους να επισκεφθούν την συμπρωτεύουσα 7,68 % περισσότεροι ξένοι σε σχέση με πέρυσι.
Μεγάλη άνοδο της τάξης του 14,64% παρουσιάζει το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ενώ τα κοντέρ σπάνε στα Χανιά και την Κέρκυρα που λόγω της δρομολόγησης νέων πτήσεων από εταιρίες χαμηλού κόστους είδαν τα ποσοστά των αφίξεων των τουριστών να αυξάνονται κατά 894% και 397% αντίστοιχα.

Αντίθετα η Ρόδος μετά την σημαντική αύξηση που παρουσίασαν οι αφίξεις των ξένων πέρυσι φέτος παρουσιάζει μείωση στις αφίξεις που φτάνει το 54%.

Όμως τα στοιχεία αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να κρίνουν την πορεία του τουρισμού για την φετινή χρονιά αφού στην ουσία η έναρξη της τουριστικής σεζόν παραδοσιακά ξεκινά από τις αρχές Απριλίου

Ψήφισμα της Περιφέρειας για τα Αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας




Να παραμείνουν Κρατικά τα αεροδρόμια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, προτείνει με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.


Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 80% της τουριστικής κίνησης διακινείται αεροπορικά και τα έσοδα από τον τουρισμό αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ, είναι αυτονόητο ότι τα ελληνικά κρατικά αεροδρόμια αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Στην ελληνική πραγματικότητα, με τις γεωπολιτικές ιδιαιτερότητές της, το αεροδρόμιο δεν είναι απλά μια οικονομική μονάδα, όπως οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση στην υπόλοιπη Ευρώπη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μόνο. Το αεροδρόμιο είναι ένας ζωντανός και συνεχώς μετεξελισσόμενος οργανισμός, με πολλαπλές και ποικίλες επιρροές στην τοπική και στη γενική οικονομία, καθώς και στον κοινωνικό ιστό της ευρύτερης περιοχής του.

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στον οργανισμό αυτόν, η οποία δεν θα λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους και θα κινηθεί μόνο στα πλαίσια ιδεοληπτικών μοντέλων οικονομικών μονάδων, χωρίς ουδεμία μελέτη σκοπιμότητας, έχει μαθηματικά συντριπτικές πιθανότητες να οδηγήσει σε μαρασμό το αεροδρόμιο σαν μονάδα και κατά συνέπεια σε καταστροφή τη τοπική και ευρύτερη οικονομική και κοινωνική υποδομή.

Για όλους τους συνοπτικά προαναφερόμενους λόγους και ειδικότερα για τα Αεροδρόμια της Περιφέρειας Ανατολική Μακεδονίας – Θράκης, με τα έντονα προβλήματα ελέγχου της λαθρομετανάστευσης, ζητάμε με το ψήφισμα αυτό τα παρακάτω:
  • ο Κρατικός Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» και ο Κρατικός Αερολιμένας Καβάλας να παραμείνουν περιουσία του ελληνικού λαού και ειδικότερα των τοπικών κοινωνιών τους.
  • να δίνονται στα εν λόγω αεροδρόμια τα έσοδα που παράγουν και τους αναλογούν, τα οποία σύμφωνα με τον ανταποδοτικό τους χαρακτήρα πρέπει να επιστρέφονται στον επιβάτη με τη παροχή καλύτερων υπηρεσιών, υποδομών και ανάπτυξης. Τα έσοδα αυτά δεν πρέπει να «ρίχνονται» στον «πίθο» των Δαναΐδων» του Κράτους, με απώτερο στόχο την απαξίωση και στην συνέχεια το ξεπούλημά του αεροδρομίου «αντί πινακίου φακής»
  • να δοθεί η δυνατότητα στα αεροδρόμια με τη σημερινή κρατική μορφή τους να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν, ώστε η τιμολογιακή πολιτική να ασκείται από το Κράτος, προκειμένου τα αεροδρόμια να είναι οικονομικά ελκυστικά για τους χρήστες τους και να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους σαν μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς. Αυτό αποτελεί μονόδρομο, διότι ένα ακριβό αεροδρόμιο (βλέπε το «Ελ.Βενιζέλος») θα «διώξει» τους κυριότερους πελάτες του που είναι οι «charter» πτήσεις σε άλλους φθηνότερους ανταγωνιστικούς προορισμούς εκτός Ελλάδας.
  • να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία στην περιοχή πέριξ του αεροδρομίου, έναντι της πιθανής όχλησης που αυτό δημιουργεί.
Οι Κρατικοί Αερολιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους χρήστες, ως κρατικά αεροδρόμια έχοντας τη δυνατότητα να βελτιώσουν και αναπτύξουν τις υποδομές και υπηρεσίες τους με τα έσοδά τους, έχοντας μοναδικό γνώμονα το εθνικό και τοπικό συμφέρον και όχι οποιονδήποτε άγνωστο επιχειρηματικό στόχο, που μπορεί να εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντά του ιδιώτη ιδιοκτήτη σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, αδιαφορώντας πλήρως για την ανάπτυξη της περιοχής.

Το πλήρωμα αεροσκάφους γερμανικής εταιρίας έριξε περιττώματα στην πίστα του αεροδρομίου"Ν. Καζαντζάκης"







Προκαλούν και ασχημονούν ορισμένοι Γερμανοί νοσταλγοί της ναζιστικής ιδεολογίας .
 Επηρεασμένοι από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του κίτρινου τύπου που ελέγχουν και κατευθύνουν οι ομοειδεάτες τους  και υποκεινούμενοι από αυτούς , θεωρούν τους εαυτούς τους απογώνους της Άρειας φυλής, και δεν διστάζουν ακόμη και στην έδρα μας, ακόμη και μέσα στη λεβεντογέννα Κρήτη, να μην μας υπολογίζουν να μην σέβονται τίποτε.
Με παράλογες, παρανοϊκές και προσβλητικές ενέργειες και χωρίς να υπολογίζουν τίποτε, αρχίζουν και εκδηλώνουν το ανθελληνικό τους μένος. Προσπαθούν να ταυτιστούν με τους ηγήτορές τους και δεν διστάζουν να επιδίδονται σε απάνθρωπες πράξεις ακόμη και ανήμερα εθνικών επετείων.
Οι ενέργειες αυτών των αρρωστημένων ανθρώπων δεν χαρακτηρίζουν βέβαια τους Γερμανούς πολίτες, που εξακολουθούν να προτιμούν κατά κύριο λόγο την χώρα μας και ειδικότερα τη φιλόξενη Κρήτη και να σέβονται την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την ανθρωπιά μας.
Οι υπηρεσίες του αεροδρομίου Ηρακλείου καθώς και οι φορείς του τουρισμού της περιοχής βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτρέψουν φαινόμενα αντίδρασης και βεντέτας, με σκοπό να «ελέγξουν» την κατάσταση αυτή που σίγουρα ήταν δημιούργημα κάποιων μεμονωμένων ανεγκέφαλων φασιστοειδών στοιχείων.

Το περιστατικό έλαβε χώρα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου η λήψη που έκανε αυτόπτης μάρτυρας με κάμερα στον αερολιμένα δείχνει το προσωπικό της πτήσης τσάρτερ Ηράκλειο- Γερμανία, της γερμανικής εταιρείας TUI να αφήνει περιττώματα στην πίστα του «Ν. Καζαντζάκης».

Καρέ- καρέ το περιστατικό

Οι επιβάτες έχουν επιβιβαστεί. Στο βίντεο φαίνεται η πόρτα του αεροσκάφους να κλείνει και η σκάλα επιβίβασης να αποκολλάται. Ξαφνικά η πόρτα κατά παράβαση κάθε κανόνα ασφαλείας, ανοίγει και μία αεροσυνοδός πετάει στη πίστα του αεροδρομίου μία σακούλα , η πόρτα ξανακλείνει ενώ υπάλληλος εξυπηρέτησης εδάφους την σηκώνει από την πίστα και την βάζει στο όχημα εξυπηρέτησης.

Λίγο αργότερα, κι ενώ ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του αεροδρομίου, αποκαλύπτεται ότι η σακούλα περιέχει περιττώματα σκύλων και την έχουν πετάξει μέσα στη πίστα του αεροδρομίου μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους. Το θέμα δεν είναι απλό, αφού η αεροσυνοδός για να ανοίξει την ήδη ασφαλισμένη πόρτα του αεροσκάφους χρειάζεται πρώτα την έγκριση του κυβερνήτη του αεροπλάνου, ο οποίος με την σειρά του θα πρέπει πρώτα να έχει ενημερώσει τις αερολιμενικές αρχές.

Η αντίδραση της TUI

Οι αρμόδιες αρχές του Αερολιμένα Ηρακλείου, μετά την αρχική τους έκπληξη και δυσφορία για το γεγονός και ενώ η πτήση είχε φύγει για τη Γερμανία ενημέρωσαν ταυτόχρονα και άμεσα τόσο την αεροπορική εταιρεία της TUI όσο και την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης τη Swissport. Οι εκπρόσωποι της δεύτερης επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι υπάλληλος τους παρέδωσε την επίμαχη σακούλα μετά την αχαρακτήριστη ενέργεια του γερμανικού πληρώματος.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή, όμως, ήταν η αντίδραση της κορυφαίας στο χώρο του τουρισμού εταιρείας TUI η οποία αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της πέρα από κάθε έννοια δεοντολογίας και ασφάλειας πρακτικής έναντι ενός αεροδρομίου, προχώρησε άμεσα σε επανορθωτικές ενέργειες. Καταρχήν, ζήτησε επίσημα συγνώμη από τον Αερολιμενάρχη Ηρακλείου για την όλη πράξη παραδεχόμενη το σφάλμα των υπαλλήλων της. Μάλιστα, το απέδωσε σε αχαρακτήριστη ενέργεια της στιγμής, συγκεκριμένης αεροσυνοδού. Ταυτόχρονα γνωστοποίησε στη Διοίκηση του Αεροδρομίου την πρόθεση της να καλέσει τον κυβερνήτη και τα μέλη του συγκεκριμένου πληρώματος να εμφανιστούν ενώπιων της Διοίκησης του Αεροδρομίου και να ζητήσουν επίσημα και προσωπικά συγνώμη. Κάτι τέτοιο ακόκμη δεν έχει γίνει, αλλά εμφανίστηκαν στα κεντρικά γραφεία της Υ.Π.Α στον αερολιμένα Αθηνών. Ωστόσο, η διοίκηση του Αεροδρομίου επέβαλε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ το οποίο η εταιρεία αποδέχτηκε χωρίς καμία ένσταση.

Η αντίδραση του Αερολιμένα

Επισήμως Διοίκηση και φορείς του Αεροδρομίου χαρακτηρίζουν «ατυχές» μεν το περιστατικό,«ήσσονος σημασίας» δε, μπροστά στο καλό κλίμα που υπάρχει διαχρονικά ανάμεσα στις ξένες αεροπορικές εταιρείες, τους τουρίστες που διακινούν και το προσωπικό του αεροδρομίου. Περισσότερο το αποδίδουν στην αψυχολόγητη ενέργεια ενός μέλους του προσωπικού του αεροσκάφους θεωρώντας ότι μετά την άμεση αντίδραση της TUI το θέμα έκλεισε.

Ωστόσο, ανεπίσημα επειδή το γεγονός είναι πρωτοφανές και συνέβη, μάλιστα, ανήμερα της εθνικής επετείου, η δυσφορία ήταν εμφανής παρότι για καθαρά λόγους εντυπώσεων το θέμα επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί.

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Εξακολουθούν να υπάρχουν οι παραλείψεις στην ασφάλεια των αεροδρομίων.



 Δ
εν μας αρέσουν οι επαναλήψεις αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αναδημοσιεύσουμε ένα άρθρο πολύ έγκυρο και πολύ επίκαιρο σε σχέση με αυτά τα οποία ανακοίνωσε ως δράσεις – «βασικούς πυλώνες» του Υπουργείου Μεταφορών, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και δικτύων κ. Βορίδης.

Οι λόγοι οι οποίοι μας ανάγκασαν να το κάνουμε αυτό είναι γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό, πάνω στο θέμα, της ασφάλειας.
Αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε κι εμείς με ένα θέμα που είναι πολύ σοβαρό και για το οποίο θα έπρεπε να είχε δοθεί λύση.
Γνωρίζει ο κ. Βορίδης την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ΥΠΑ;
Έχει πληροφορηθεί για την απαξίωση της ΥΠΑ στο θέμα ασφάλειας;
Γνωρίζει ότι η Ελλάδα με τις πράξεις κάποιων επίορκων «αρνείται» να συμμορφωθεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό;
Έχει αναρωτηθεί ο κ. Υπουργός, γιατί «δεν επιτρέπεται» στην ΥΠΑ να μπει σε πορεία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού;

Κύριε Υπουργέ ζητήστε να ενημερωθείτε για το θέμα και πάρτε θέση τώρα, πριν είναι πολύ αργά……


Η εφημερίδα «Ημερησία» στα μέσα του 2008 έγραφε
Παραλείψεις στην ασφάλεια 8 αεροδρομίων
«Ευάλωτα» σε τρομοκρατικές ενέργειες είναι 8 διεθνή αεροδρόμια της χώρας μας καθώς δεν έχουν προμηθευτεί τα απαραίτητα όργανα που θα «προέβλεπαν» μια τέτοια επίθεση, ειδικότερα ο λεγόμενος «αξονικός τομογράφος» αποσκευών.

«Eυάλωτα» σε τρομοκρατικές ενέργειες είναι 8 διεθνή αεροδρόμια της χώρας μας καθώς δεν έχουν προμηθευτεί τα απαραίτητα όργανα που θα «προέβλεπαν» μια τέτοια επίθεση, ειδικότερα ο λεγόμενος «αξονικός τομογράφος» αποσκευών, θα έπρεπε ήδη να είχε εγκατασταθεί εδώ και πέντε χρόνια στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Hρακλείου, Pόδου, Kω, Kαβάλας, Zακύνθου, Kέρκυρας και Xανίων.
H «παράλειψη» της χώρας μας έγινε αφορμή για παρέμβαση της E.E., η οποία με επιστολή της προς το υπουργείο Mεταφορών ζητά εξηγήσεις για την καθυστέρηση συμμόρφωσης της Eλλάδας με τους κοινοτικούς κανονισμούς 2320/02 και 1217/03, οι οποίοι ορίζουν αυτόματο έλεγχο αποσκευών στα διεθνή αεροδρόμια.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση και από τον σχετικό κανονισμό του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) ήδη από το 2006.
Με εξαίρεση το Αεροδρόμιο «Eλευθέριος Bενιζέλος» της Αθήνας, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ελλάδας εξακολουθούν να λειτουργούν κυρίως με πεπαλαιωμένα συστήματα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν αντικαταστήσει από το.. 2003.
Πρόκειται για τα συστήματα ελέγχου Aποσκευών των επιβατών που αναχωρούν από τα αεροδρόμια (Handling Baggage System HBS). Φυσικής πρόσβασης στους χώρους των αεροδρομίων (Access Control και CCTTV). «Αξονικό τομογράφο» για τις αποσκευές διαθέτει και το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όμως δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση του συνόλου των επιβατών καθώς λειτουργεί μόνο στη μία από τις τρεις συστάδες ελέγχου (καθεμιά από τις οποίες έχει 10 counters).
Εκτός όμως από τα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από την ανυπαρξία αυτών των συστημάτων, μειώνεται δραματικά και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους επιβάτες, καθώς όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια συχνά και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούνται τεράστιες ουρές στους χώρους ελέγχου των αποσκευών, γεγονός το οποίο έχει επιπτώσεις ακόμα και στην ώρα των αναχωρήσεων των πτήσεων.
Kαι ενώ η Eλλάδα αρνείται να συμμορφωθεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό τα τελευταία χρόνια, Kύπρος και Tουρκία διαθέτουν ήδη αεροδρόμια, στα οποία η κάλυψη ελέγχου αποσκευών με τα συγκεκριμένα πρότυπα φτάνει το 100%.

Η ασφάλεια των πτήσεων και τα περιφερειακά αεροδρόμια.


H αεροπορική πολιτική πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, καθώς ο τομέας αυτός συμβάλει στην ανάπτυξη της "βαριάς βιομηχανίας" της χώρας μας, που είναι ο τουρισμός.

Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, στον χαιρετισμό του στο 7ο ετήσιο συνέδριο "Αερομεταφορές- παρόν και μέλλον".

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός παρέθεσε τους δύο βασικούς πυλώνες της πολιτικής του υπουργείου, προς την κατεύθυνση αυτή, που είναι το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων και της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Για το πρώτο, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου Pallas, που θα οδηγήσει σε συμμόρφωση προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την αποδοτικότητα στη διαχείριση του εναέριου χώρου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις συνθήκες της ασφάλειας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη μια τέτοια κίνηση να είναι συνδεδεμένη με συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο, τις διασφαλίσεις και τις προϋποθέσεις. Παράλληλα υπογράμμισε ότι απαιτείται μια σωστή τακτική, από την πλευρά της πολιτείας, καθώς το αεροδρόμιο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου. Κατά την εκτίμηση του κ. Βορίδη, χωρίς μια συνολικότερη πολιτική δεν θα πετύχει και η απόπειρα της ιδιωτικοποίησης.

Ο κ. Βορίδης δεν θέλησε να πει περισσότερα σχετικά με την πολιτική και τις προθέσεις του υπουργείου του στον τομέα αυτόν, επικαλούμενος το γεγονός ότι βρισκόμαστε, στην ουσία, σε προεκλογική περίοδο και σημείωσε ότι ένας απερχόμενος υπουργός δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση.


 
του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Μάκη Βορίδη
στο 7ο ετήσιο συνέδριο «Αερομεταφορές – παρόν και μέλλον»
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.
Για εμάς στο επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχει μια σημαντική προτεραιότητα και αυτή είναι η αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου και επομένως θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Είναι μια σημαντική παρέμβαση και επένδυση. Νομίζω ότι η αναβάθμιση του Pallas θα δώσει σημαντικές βελτιώσεις και δυνατότητες σε μια σειρά από ζητήματα, όχι μόνο γιατί θα οδηγήσει σε συμμόρφωση προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά γιατί θα μπορέσει να βελτιώσει και την αποδοτικότητα στην διαχείριση του εναέριου χώρου.
Η διαχείριση του εναερίου χώρου πέρα από το ότι προφανώς είναι συνδεδεμένη με τις συνθήκες της ασφάλειας, είναι και κάτι εξαιρετικά προσοδοφόρο. Επομένως και με αυτή την έννοια μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως, ειδικά στην παρούσα στιγμή. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι αυτή που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει και αφορά στη χάραξη μιας στρατηγικής για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Η ιδιωτικοποίηση προφανώς είναι μια πολιτική, η οποία πρέπει να ακολουθείται. Εγώ τουλάχιστον την υποστηρίζω και την πιστεύω για μια σειρά από λόγους. Δεν μπορεί όμως να είναι αποσυνδεδεμένη από μία συγκεκριμένη αντίληψη για το πως μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί δηλαδή, ειδικά σε τέτοιους τομείς, να μην είναι συνδεδεμένη η όποια ιδιωτικοποίηση με συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο, τις διασφαλίσεις και τις προϋποθέσεις. Αυτά όλα είναι μια μεγάλη συζήτηση, η οποία όμως πρέπει να ωριμάσει για να καταλήξει.
 Να ξεκαθαρίσω επομένως ότι βεβαίως υπάρχει ένα νομικό και ένα τεχνικό κομμάτι στην διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας έχει ήδη προσλάβει νομικούς και τεχνικούς συμβούλους που θα μας βοηθήσουν σε αυτό.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα πολιτικής και εκεί θα πρέπει ενοποιημένα να υπάρχει η δράση και η θέση της πολιτείας. Το αεροδρόμιο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου και με αυτή την έννοια δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από μια συνολικότερη πολιτική. Θεωρώ δηλαδή ότι χωρίς μια συνολικότερη πολιτική δεν θα πετύχει και η απόπειρα της ιδιωτικοποίησης. Είναι προφανές ότι όλο αυτό πρέπει να είναι ενταγμένο σε ένα συνολικό σχήμα και σε αυτή την κατεύθυνση βαδίζουμε.
Πρέπει να γίνει μια σειρά από πράγματα σε κεντρικά αεροδρόμια τα οποία βελτιώνουν τις συνθήκες στην Ρόδο, στο Ηράκλειο, στην Κέρκυρα, στην Κω. Ανοίγει ένα καινούργιο αεροδρόμιο στην Κάσο. Έχουν γίνει παρεμβάσεις, κυρίως με επενδύσεις που αφορούν τα θέματα της ασφάλειας των πτήσεων με τις πύλες εισόδου.
Περάσαμε την επιθεώρηση της ΙΑSA χωρίς καμία παρατήρηση στα θέματα της ασφαλείας και αυτό είναι σημαντικό.
Είναι προφανές ότι πρέπει να κοιτάμε τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργούμε και ένα περιβάλλον, το οποίο να μας επιτρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί στην διαχείριση μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει να ρυθμίσει ορισμένα θέματα, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ενόψει του ότι, λίγο ως πολύ, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, είναι προφανές ότι ένας απερχόμενος υπουργός δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Κυβέρνηση. Μπορεί όμως να καταθέσει πολιτικά κάποιες σκέψεις και προτάσεις. Και αυτόν τον χαρακτήρα έχει η τοποθέτηση μου.
Για λόγους αντικειμενικούς, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη βαριά μας βιομηχανία στην Ελλάδα, τον τουρισμό χρειάζεται να δώσουμε προφανώς την σημασία που πρέπει στις αεροπορικές μεταφορές. Οι αεροπορικές μεταφορές ούτως ή άλλως για τον τόπο μας είναι εξαιρετικά προσοδοφόρες γιατί ακριβώς συνδέονται με την μεταφορά πάρα πολλών ανθρώπων και είναι ξεκάθαρο ότι η αεροπορική πολιτική πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα».

Η Πολεμική Αεροπορία ζητά το "ποσοστό" της από το Eurocontrol.



Επειδή το ταμείο είναι μείον προσπαθούν να βρούν πόρους για να ενισχυθεί.


Άρθρο του υποπτεράρχου ε.α Παναγιώτη Δημητριάδη
«Ρήγμα» στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ)
Πάνω από 20.000.000 εκ. ευρώ είναι οι ετήσιες απώλειες του ΜΤΑ από τη μη απόδοση των οφειλόμενων τελών προσγείωσης των πολιτικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) αλλά και τη μη απόδοση μέρους των τελών που εισπράττει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) από το Eurocontrol. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ και του Eurocontrol από το 2001 -2010 στα αεροδρόμια της Π.Α. προσγειώθηκαν πάνω από 1.300.000 πολιτικά αεροσκάφη, ενώ μόνο για το 2010 πάνω από 130.000 αεροσκάφη.
Η μη εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης ΦΕΚ Β’ 958/22-5-2009 για να καταβάλουν οι αεροπορικές εταιρίες αλλά και ιδιώτες στα αεροδρόμια της Π.Α. τέλη προσγείωσης αλλά και του ΦΕΚ Β’ 1109/3-6-11 παρ.&6.3 που αφορά στην εξασφάλιση Πυροσβεστικού οχήματος σε περίπτωση ανεφοδιασμού καυσίμου πολιτικών αεροσκαφών, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, όταν τα έσοδα μόνο από το EUROCONTROL τα οποία εισπράττει η ΥΠΑ και το Υπουργείο Μεταφορών εις βάρος του ΜΤΑ και της Π.Α. για το 2010 ήταν πάνω από 240 εκ. ευρώ ενώ το 2009 ξεπερνούσαν τα 500 εκ. ευρώ. (Η μεγάλη διαφορά οφείλεται στην αλλαγή του cost unit σύμφωνα με τα στοιχεία και την έκθεση του EUROCONTROL Σεπ. 2011).
Στα αεροδρόμια της Π.Α. όπου συνυπάρχουν και κρατικοί αερολιμένες όπως στα Χανιά, στον Άραξο, στη Ν. Αγχίαλο, στην Καλαμάτα, στη Σκύρο, στη Λήμνο και αλλού, οι παρεχόμενες υπηρεσίες εναερίου κυκλοφορίας, τα μέσα διάσωσης, η χρήση και η συντήρηση, διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης, οι επικοινωνίες, η ασφάλεια υλικών και εγκαταστάσεων αλλά και το πλήθος άλλων υπηρεσιών είναι της Π.Α. εκτός της στάθμευσης καθότι η πίστα στάθμευσης ανήκει στη ΥΠΑ.
Επιπλέον, από τα στοιχεία του EUROCONTROL φαίνεται ότι ο εναέριος χώρος της Ελλάδος δέχεται καθημερινά πάνω από 1.900 πτήσεις εκ των οποίων το 38% είναι υπερπτήσεις και το 62% προσγειώνεται – απογειώνεται στα ελληνικά αεροδρόμια. Ετησίως από τις 700.000 πτήσεις εντός του FIR Αθηνών το οποίο καλύπτει μία έκταση 584.000 τ. χλμ., το σύνολο των πτήσεων που προσγειώνεται –απογειώνεται από τα ελληνικά αεροδρόμια κυμαίνεται πάνω από 400.000 ενώ το 30% αυτών προσγειώνονται-απογειώνονται σε αεροδρόμια της Π.Α.
Στην πράξη η ΥΠΑ διαλαλεί ότι έχει έσοδα από το Εurocontrol προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα, όμως τα έσοδα αυτά είναι βάσει συμφωνίας που έχει υπογράψει η χώρα όπως και τα άλλα κράτη της Ε.Ε. για την παροχή υποστήριξης εναέριας κυκλοφορίας, χρήση ραδιοβοηθημάτων και λοιπή υποστήριξη στις αεροπορικές εταιρίες. Το τέλος του Eurocontrol πληρώνεται από τις αεροπορικές εταιρίες ανάλογα με την απόσταση που διένυσε ένα αεροσκάφος εντός του FIR και στη συνέχεια το αποδίδει μετά από τις σχετικές κρατήσεις στην αντίστοιχη ΥΠΑ του κράτους μέλους.
Επιπρόσθετα η ΥΠΑ έχει έσοδα από τα τέλη προσγείωσης- στάθμευσης (ΤΧΑ.,ΤΔ, ΤΕΑΑ) κ.λπ. τα οποία προσαυξάνονται ανάλογα με την περίοδο και το ωράριο εργασίας του προσωπικού. Το παράδοξο είναι ότι αν και το εμπλεκόμενο προσωπικό και τα διατιθέμενα μέσα ανήκουν στην Π.Α., όταν αφορά σε προσγείωση σε αεροδρόμια της Π.Α., η ΥΠΑ εκμεταλλευομένη πιθανώς την άγνοια των εν λόγω διαδικασιών από μέρους της Π.Α. απέφευγε συστηματικά την ενημέρωση επί των σχετικών διαδικασιών αλλά και της απόδοσης των εσόδων που προβλέπονται.
Το προσωπικό της Π.Α. και ειδικότερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αν και στο παρελθόν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη για το καθεστώς της ΥΠΑ δεν εισακούστηκαν και αυτό γεννά ερωτηματικά, όσον αφορά στον λόγο που η Π.Α. δεν ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για το ισχύον καθεστώς προκειμένου να έχει έσοδα το ΜΤΑ, αλλά και να δικαιώσει το προσωπικό που προσφέρει υπηρεσίες στις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες εδώ και δεκαετίες.
Η μη παροχή διευκρινιστικών οδηγιών εκ μέρους της Π.Α. προς τις Μονάδες για τον τρόπο συγκέντρωσης των τελών από τις ιδιωτικές εταιρίες έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να αδυνατεί να υλοποιήσει τις υπουργικές αποφάσεις. Σε αυτό θα βοηθούσαν πέραν μίας διυπουργικής απόφασης, και οι πρακτικές που εφαρμόζουν οι άλλες πολεμικές αεροπορίες οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν θεσπίσει σχετικές διαδικασίες. Πλην Π.Α. Ένα ερώτημα στους Αεροπορικούς Ακολούθους θα αποδείκνυε την απλότητα των διαδικασιών...
Στο νέο Μνημόνιο στη σελίδα 437 στο τμήμα «Ελλάδα - Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής» αναφέρεται ότι από το Μάρτιο του 2012 έως τέλος Δεκεμβρίου, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων αλλά και των κρατικών αερολιμένων που βρίσκονται στο χώρο των στρατιωτικών αεροδρομίων. Συνεπώς εύλογη είναι η ανησυχία για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα καρπώνεται τα κέρδη από την παροχή υπηρεσιών από τα αεροδρόμια της Π.Α.; Η Π.Α. από χθες έπρεπε να είναι προετοιμασμένη να διεκδικήσει τα αυτονόητα.
Το ΜΤΑ το 2010 σε ανακοίνωση του γενικού διευθυντή ανέφερε ότι το ΜΤΑ έχει οικονομικά προβλήματα και για να αντεπεξέλθει πρότεινε την αύξηση της παραμονής στην υπηρεσία των μετόχων, αλλαγή της νομοθεσίας κ.λπ. Το 2012 ο ίδιος απερχόμενος γενικός διευθυντής πρότεινε τη μείωση των μερισμάτων, αύξηση των κρατήσεων και θυμήθηκε και τα έσοδα από την εκμετάλλευση των αεροδρομίων από τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση περί κουρέματος ουδεμία εισήγηση έχει. Δηλαδή τι μας λέει το ΜΤΑ; Τίποτα περισσότερο από την ίδια εφαρμοζόμενη οριζόντια οικονομική πολιτική μείωσης μισθών και συντάξεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική δεν απαιτεί υψηλό δείκτη νοημοσύνης ούτε Master και Doctora. Το ΜΤΑ μέχρι σήμερα δεν έχει υποβάλει καμία σοβαρή πρόταση για τη μείωση των εξόδων και αύξηση των εσόδων. Δεν είναι μακριά ο χρόνος όπου έδινε δώρο μερίσματος χωρίς καμία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να λαμβάνουν οι τότε μερισματούχοι, και να αφήσουν το ταμείο άδειο για τους επόμενους μετόχους και μερισματούχους που αγωνιούν για το μέλλον των οικογενειών τους.
Ακόμα και σήμερα που η κατάσταση παραπέμπει στην αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», και παρά το κούρεμα του ταμείου, υπάρχουν λύσεις, όπως:
α. Της απόδοσης των κονδυλίων από την ΥΠΑ και το EUROCONTROL για χρήση και παροχή υπηρεσιών των αεροδρομίων της Π.Α. πριν είναι αργά.
β. Την ενοικίαση του αγωγών καυσίμου και από ιδιωτικές εταιρίες (που μπορούν να αποκτήσουν οφέλη όλα τα ταμεία) κατά περίπτωση και αυτό φαίνεται από τον τρόπο διαχείρισης της Εταιρία Αγωγού Καυσίμου Αθηνών, που εκμεταλλεύεται τον αγωγό καυσίμου μήκους 53.6 χλμ.
γ. Την εκμετάλλευση εκτάσεων των αεροδρομίων της ηπειρωτικής χώρας όπου και η μεγάλη ζήτηση, για εταιρίες πράσινης ενέργειας.
δ. Την επικαιροποίηση με νέα τοπογραφικά και αεροφωτογράφιση όλων των καλλιεργησίμων εκτάσεων.
ε. Την αυστηρή πολιτική στην εκποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών με σύναψη συμβάσεων και αναθεώρηση του κανονισμού εκποίησης...
Επίσης την έξυπνη εκμετάλλευση των λοιπών περιουσιακών στοιχείων αλλά και την εφαρμογή πρακτικών άλλων κρατών ώστε και το Ταμείο να αποκτήσει έσοδα αλλά και το προσωπικό να διευκολυνθεί και να λύσει μέρος των σοβαρών προβλημάτων που το απασχολεί. Ποτέ δεν είναι αργά.
Όμως η ατολμία, η αναποφασιστικότητα, η έλλειψη σοβαρών προτάσεων, η μη δυνατότητα να δει η ηγεσία της Π.Α. και η διοίκηση του ΜΤΑ πέρα από τον ορίζοντα των προβλημάτων, οδήγησε το Μετοχικό Ταμείο σε βαθύ ρήγμα!


Δημοσίευμα στην Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Κίνδυνος να ανατεθεί σε γειτονικά κράτη ο έλεγχος μέρους του FIR Αθηνών




Τον μεγάλο κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος μέρους του FIR Αθηνών που διαχειρίζεται η Ελλάδα και να ανατεθεί η δραστηριότητα αυτή σε γειτονικά κράτη, επισημαίνεται με τρόπο αιχμηρό από τους συνδικαλιστικούς φορείς των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προς το υπουργείο Οικονομικών, για την ανεξήγητη – παράλογη και  αντιοικονομική πολιτική που ακολουθεί στο θέμα αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχθηκε το Σχέδιο Επιδόσεων που κατέθεσε η Εθνική Εποπτική Αρχή για τις πτήσεις και υπερπτήσεις στο FIR Aθηνών, από τις οποίες η Ελλάδα εισπράττει έσοδα που προορίζονται αποκλειστικά για επενδύσεις, εκπαιδεύσεις, εξοπλισμούς και μισθοδοσία προσωπικού.

Ο Φορέας Αξιολόγησης των Επιδόσεων συστήνει στην Ελλάδα με τρόπο εκβιαστικό και χωρίς την αλλαγή των ισχυόντων σε ότι αφορά τις αποδόσεις από τις υπερπτήσεις, να αξιολογήσει τη δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας (δηλαδή του αριθμού των πτήσεων και υπερπτήσεων στο FIR Αθηνών που μπορεί να εξυπηρετήσει η Ελλάδα), γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν άλλα κράτη που ενδιαφέρονται και αναμένουν να αναλάβουν αυτοί το πλεόνασμα χωρητικότητας και μαζί με αυτό και τα αντίστοιχα ή όλα τα έσοδα.

Ζητά με λίγα λόγια αύξηση της παραγωγικότητας με τις ίδιες τιμές.

Η πρόταση αυτή δεν θέλει και πολύ μυαλό κάποιος να την αντιληφθεί ότι είναι εκβιαστική και στοχευμένη.

Η βασική επιδίωξη σε περίπτωση άρνησης, αδυναμίας ή ακόμη και αδιαφορίας είναι να μας πάρουν με το γάντι τον έλεγχο μέρους του FIR Αθηνών.

Είναι γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, δεν έκανε ουσιαστικές επενδύσεις στην αεροναυτιλία ενώ ταυτόχρονα, μείωσε τις αποδοχές των εργαζομένων άρα εισπράττει λιγότερο φόρο μισθωτών υπηρεσιών και από τη μη αύξηση της χωρητικότητας, τα συνολικότερα έσοδα του ελληνικού κράτους κατρακυλούν.

Αγωνιούμε να δούμε επί του θέματος την έμπρακτη θέση της ηγεσίας του υπουργείου υποδομών μεταφορών και δικτύων.


Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Παράνομο έλεγχο στους Έλληνες κάνουν οι Γερμανοί στα αεροδρόμια τους



Εκβιαστικά πλέον και στοχευμένα ενάντια της Ελλάδας και χωρίς να υπολογίζουν συνθήκες και  κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γερμανοί προκαλούν και με περίσσιο τσαμπουκά ''θωρακίζουν'' τα σύνορά τους....και προσπαθούν και με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους...........

Η Ελλάδα μέχρι σήμερα  δεν έχει αντιδράσει σ΄ αυτόν τον γερμανικό τσαμπουκά, σ΄ αυτόν τον  ρατσιστικό παραλογισμό.

Ας το σκεφθούν σοβαρά, αυτοί που θα επιλέξουν τους στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές στις επιχειρούμενες ιδιωτικοποιήσεις....

Ατυπο έλεγχο στους επιβάτες από Ελλάδα κάνουν στα αεροδρόμια της Γερμανίας. 
Παρόλο που με την Συνθήκη του Σένγκεν κάτι τέτοιο απαγορεύεται, οι γερμανοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στο ότι δεν θα περάσουν τα σύνορα λαθρομετανάστες με πλαστά διαβατήρια.

Οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να. έχουν έτοιμα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα πριν αποβιβαστούν από την «φισούνα», ώστε να γίνεται γρήγορα ο έλεγχος από την αστυνομία. Πρώτος μίλησε για την δυνατότητα τέτοιου τύπου ελέγχων ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Rheinische Post υποστήριξε ότι χρειάζονται αυτοί οι έλεγχοι σε όλες τις περιπτώσεις, εφόσον η χώρα αναχώρησης δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορα της.

Tην επιστροφή στο σύστημα μεθοριακών ελέγχων στο χώρο Σένγκεν ζήτησε ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών λόγω της αδυναμίας χωρών, όπως η Ελλάδα, να ελέγξουν τη ροή λαθρομεταναστών.

Η γιγάντωση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα απασχολεί σε τέτοιο βαθμό την γερμανική κυβέρνηση, που εδώ και λίγο καιρό καθιερώθηκαν και πάλι άτυποι έλεγχοι διαβατηρίων και ταυτοτήτων στα γερμανικά αεροδρόμια και....... σε όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι επιβάτες καλούνται την ώρα της προσγείωσης να έχουν έτοιμα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα προς επίδειξη μόλις βγουν από τη φυσούνα και ο έλεγχος γίνεται από αστυνομικούς που τους περιμένουν στο χώρο του αεροδρομίου. Όπως δημοσιεύει το newsit.gr, τη δυνατότητα να γίνονται περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι στο χώρο του Σένγκεν ζήτησε πρώτος ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πετερ Φρίτριχ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post.

Χρειαζόμαστε αυτούς τους ελέγχους όχι μόνο όταν γίνονται μεγάλες διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικά παιγνίδια ή σύνοδοι κορυφής, αλλά και όταν χώρες- μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αν για παράδειγμα χώρες όπως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα σύνορά τους, τότε για ένα χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στις χώρες – μέλη.

Τα ανοιχτά σύνορα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν πύλη εισόδου λαθρομεταναστών , προειδοποίησε στην ίδια συνέντευξη εξαγγέλλοντας ότι θα συνεργαστεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν – Κλοντ Ζεάν για να γίνουν ανάλογες προσαρμογές στο νομοθετικό κείμενο της συμφωνίας Σένγκεν. Τις θέσεις Φρίντριχ υποστήριξε και ο κομματικός του σύντροφος, Γιόαχιμ Χέρμαν, που είναι υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας.

Αν χώρες της Ε.Ε. δεν μπορούν να ελέγξουν τα εξωτερικά τους σύνορα, τότε θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στη Γερμανία δήλωσε.

Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορά της, δεν θα μπορώ να είμαι σε θέση να επιτρέπω την είσοδο στη Γερμανία σε όποιον έρχεται από την Αθήνα .

Απίστευτη δήλωση από τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας : «Δεν θα μπαίνει στη Γερμανία όποιος έρχεται από Ελλάδα».

«Αν δεν μπορεί η Ελλάδα να ελέγξει τα σύνορα της τότε θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στη Γερμανία. Δεν θα γίνουμε πύλη εισόδου λαθρομεταναστών»

 - Ήδη στα γερμανικά αεροδρόμια αστυνομικοί ερευνούν εξονυχιστικά τους επιβάτες από Ελλάδα, αποκαλύπτει η Deutsche Welle!

 - Τη δυνατότητα να γίνονται περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι στο χώρο του Σένγκεν ζήτησε πρώτος ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πετερ Φρίτριχ

- Η αναθεώρηση της συμφωνίας Σένγκεν βρίσκεται στην ατζέντα των διαβουλεύσεων στην Ε.Ε

Tην επιστροφή στο σύστημα μεθοριακών ελέγχων στο χώρο Σένγκεν ζήτησε ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών λόγω της αδυναμίας χωρών, όπως η Ελλάδα, να ελέγξουν τη ροή λαθρομεταναστών.

Η γιγάντωση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα απασχολεί σε τέτοιο βαθμό την γερμανική κυβέρνηση, που εδώ και λίγο καιρό καθιερώθηκαν και πάλι άτυποι έλεγχοι διαβατηρίων και ταυτοτήτων στα γερμανικά αεροδρόμια και σε όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι επιβάτες καλούνται την ώρα της προσγείωσης να έχουν έτοιμα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα προς επίδειξη μόλις βγουν από τη «φυσούνα» και ο έλεγχος γίνεται από αστυνομικούς που τους περιμένουν στο χώρο του αεροδρομίου.

Τη δυνατότητα να γίνονται περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι στο χώρο του Σένγκεν ζήτησε πρώτος ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πετερ Φρίτριχ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post.

''Χρειαζόμαστε αυτούς τους ελέγχους όχι μόνο όταν γίνονται μεγάλες διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικά παιγνίδια ή σύνοδοι κορυφής, αλλά και όταν χώρες- μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αν για παράδειγμα χώρες όπως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα σύνορά τους, τότε για ένα χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στις χώρες – μέλη. Τα ανοιχτά σύνορα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν πύλη εισόδου λαθρομεταναστών'', προειδοποίησε στην ίδια συνέντευξη εξαγγέλλοντας ότι θα συνεργαστεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν - Κλοντ Ζεάν για να γίνουν ανάλογες προσαρμογές στο νομοθετικό κείμενο της συμφωνίας Σένγκεν.

Τις θέσεις Φρίντριχ υποστήριξε και ο κομματικός του σύντροφος, Γιόαχιμ Χέρμαν, που είναι υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας.

''Αν χώρες της Ε.Ε. δεν μπορούν να ελέγξουν τα εξωτερικά τους σύνορα, τότε θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στη Γερμανία'' δήλωσε.

''Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορά της, δεν θα μπορώ να είμαι σε θέση να επιτρέπω την είσοδο στη Γερμανία σε όποιον έρχεται από την Αθήνα''.

''Καθαρός λαϊκισμός'' απαντά το κόμμα των Πρασίνων

Οι δηλώσεις των δύο πολιτικών που ανήκουν στο κυβερνών συντηρητικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα προκάλεσαν τις σφοδρές αντιδράσεις του κόμματος των Πρασίνων.

Το στέλεχος των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι ονειρεύεται την επιστροφή στην εποχή της ''μεθοριακής μπάρας''.

''Αντί να προκαλεί φόβο ο υπουργός για τους λαθρομετανάστες, καλύτερα θα ήταν να βελτιώσει πρώτα την κατάστασή τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ρισκάρουν τη ζωή τους για πλάκα, στην προσπάθεια να εισέλθουν στην Ε.Ε''.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Pro Asyl, Γκύντερ Μπούρχαρντ χαρακτήρισε ''καθαρό λαϊκισμό'' τις δηλώσεις Φρίντριχ.

''Αντί να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο, θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο σύστημα προστασίας των προσφύγων και να μοιράσουμε με αίσθημα αλληλεγγύης την ευθύνη για την φιλοξενία τους''.

Για την Ελλάδα ο Μπούρχαρντ είπε ότι δεν έχει αποτύχει στον τρόπο προστασίας των συνόρων της, αλλά στο επίπεδο προστασία των μεταναστών.

''Μόνο πέρυσι συνελήφθησαν 55.000 δήθεν λαθρομετανάστες στα σύνορα με την Τουρκία, που ήταν όμως από το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες, όπου παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα''.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας Σένγκεν βρίσκεται στην ατζέντα των διαβουλεύσεων στην Ε.Ε. Αφορμή απετέλεσαν οι περσινοί έλεγχοι της Γαλλίας στα σύνορά της με την Ιταλία με το επιχείρημα ότι οι ιταλικές αρχές δεν είναι σε θέση να ελέγξουν το κύμα μαροκινών λαθρομεταναστών. Μάλιστα στον προεκλογικό αγώ ο Γάλλος πρόεδρος απείλησε ότι η χώρα του θα φύγει για ένα διάστημα από τη συμφωνία Σένγκεν.

Πηγή Deutsce Welle