Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ανεπαρκή τα μέτρα πυρασφάλειας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».


Αναταράξεις και ενδεχομένως και ανακατατάξεις θα προξενήσουν τόσο στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όσο και στο  αεροδρόμιο Μακεδονία, οι διαπιστώσεις του αρμόδιου κρατικού φορέα, σε ότι αφορά την απαράδεκτη και επικύνδινη κατάσταση της πυρασφάλειας του αερολιμένα. 
Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών, «εγκληματικά» κενά στον τομέα της πυρασφάλειας εντόπισαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», αξιωματικοί του τμήματος Πυρασφάλειας κατά την αυτοψία που διενήργησαν στα τέλη Μαΐου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης « Μακεδονία».
Και να ήταν μόνο αυτά……
Εξίσου σοβαρά είναι και αυτά που δημοσιοποιήθηκαν, αλλά και αυτά που θα αρχίσουν να «βγαίνουν» στο φως της δημοσιότητας σε πολύ λίγο….
Μετά την πυρασφάλεια ήρθε πιστεύουμε το πλήρωμα του χρόνου να μιλήσουμε και να αναδείξουμε και το επίσης εξίσου σοβαρό θέμα της ασφάλειας..
Από τις αρχές Μαρτίου το Μαρτυριάρικο είχε προειδοποιήσει ότι το αεροδρόμιο Μακεδονία, από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχει στο ενεργητικό του και για τα οποία κανείς από τους δημιουργούς του δεν νοιάζεται και δεν κάνει κάτι προκειμένου να μπούν σε τροχιά επίλυσης, είναι ένα ηφαίστειο σε φάση "αναμονής", που είναι έτοιμο να εκραγεί.
Περιμέναμε όμως, με υπομονή, αλλά και με απόλυτη σιγουριά μπορούμε να πούμε, μετά και από τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο πολιτικό τοπίο, ότι κάποια στόματα θα άνοιγαν, κάποιες συνειδήσεις θα ξυπνούσαν και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς αργά ή γρήγορα θα έμπαιναν στο «παιγνίδι» και θα διαπίστωναν όλα τα «κενά», όλες τις παραλείψεις, τα οποία δείχνουν πολύ καθαρά και το βαθμό επικινδυνότητας αλλά και τα «γκρίζα» πρόσωπα των υπευθύνων.
Αυτά όμως είναι απόρροια κάποιων καταστάσεων και είναι σίγουρο ότι μπορούν να συμβούν όταν τέτοιες υπηρεσίες διοικούνται οικογενειακά, με πέπλο αδιαφάνειας, αδράνειας, αναποτελεσματικότητας και πλήρους ανεπάρκειας, από κλειστές ομάδες που είναι επανδρωμένες με άτομα περιορισμένης ευθύνης και  οι οποίες κατευθύνονται από παράγκες συμφερόντων.
Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα της zougla.gr. έχει ως εξής:

Στον αέρα τα μέτρα πυρασφάλειας
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Χωρίς επαρκή μέτρα πυροπροστασίας λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπως προκύπτει από την έκθεση που συνέταξε το τμήμα Πυρασφάλειας και αποκαλύπτει η zougla.gr.
Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν οι αξιωματικοί του γραφείου προληπτικής και κατασταλτικής πυροπροστασίας, στις 23 Μαΐου 2012 και στις 28 Μαΐου 2012, διαπιστώθηκε πλήθος κενών στη πυροπροστασία του αεροδρομίου και μεγάλες ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης, λειτουργεί 24 ώρες ως επιβατικός και εμπορευματικός σταθμός με 14 θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών ενώ το 2008 ήταν το τρίτο σε κίνηση αεροδρόμιο της Ελλάδας. Γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την ακριβή τήρηση όλων κανόνων ασφαλείας και των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου εγείρουν αυτονόητες ανησυχίες και πολλά ερωτηματικά καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και ήδη το «Μακεδονία» παρουσιάζει αυξημένη κίνηση.

Το κτήριο του Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, αποτελείται από το ισόγειο των 1.140 τ.μ., τον πρώτο όροφο των 10.855 τ.μ., το δεύτερο όροφο των 3.900 τ.μ. (ο οποίος προορίζεται για διάφορες χρήσεις) καθώς και τον πύργο ελέγχου ο οποίος έχει συνολικό εμβαδό 2.898 τ.μ.
Για την πυροπροστασία των κτηριακών εγκαταστάσεων πρέπει να λειτουργεί αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης, χειροκίνητο σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς, μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, συστήματα ολικού κατακλυσμού στους επικίνδυνους χώρους, απλό υδροδοτικό δίκτυο και φορητοί πυροσβεστήρες. Επίσης πρέπει να υπάρχει αίθουσα παρακολούθησης του συστήματος πυρανίχνευσης.
Από τα αποτελέσματα των ελέγχων όμως προέκυψε ότι τα περισσότερα από τα αυτονόητα και επιβεβλημένα μέτρα πυροπροστασίας βρίσκονται στα μόνο στα... χαρτιά, καθώς στην πραγματικότητα το «Μακεδονία» έχει σοβαρά κενά πυρασφάλειας.

Οι ελλείψεις.
Είναι ενδεικτικό ότι από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης προέκυψαν «εγκληματικά» κενά στον τομέα της ασφάλειας τα οποία δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδία και επιπροσθέτως αντίκεινται στην ισχύουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με την έκθεση, το μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο δεν καλύπτει όλους τους χώρους. Προέκυψε ότι υπάρχουν αρκετά «ακάλυπτα» τμήματα στην αίθουσα αναχωρήσεων Β, στο τμήμα της περιοχής πυλών προς πίστα και τμήμα αίθουσας αφίξεων εκτός SENGEN, ενώ διαπιστώθηκε ότι σε κάποιους άλλους χώρους η χρήση είναι δυσχερής λόγω εσωτερικών διαχωριστικών.

Από τον έλεγχο προέκυψε όμως ότι δεν υπάρχει σύστημα καταιονισμού σε απροστάτευτη όδευση διαφυγής πάνω από 45 μέτρα, ενώ χαρακτηρίζεται ως «άκρως επικίνδυνο» το γεγονός ότι ήταν απενεργοποιημένη η αυτόματη λειτουργία των συστημάτων ολικού κατακλυσμού. Επιπλέον από τις δοκιμές που έγιναν στο μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δικτύου, διαπιστώθηκε ότι σε λειτουργία βρίσκεται μόνο η πετρελαιοκίνητη αντλία.
Πυροσβεστήρες «φαντάσματα».
Παράλληλα, οι αξιωματικοί της υπηρεσίας, διαπίστωσαν ότι αρκετά εμπορικά καταστήματα εντός του αεροδρομίου, τα οποία θα έπρεπε βάσει Νόμου να διαθέτουν πυροσβεστήρες για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη πυρκαγιά, διαθέτουν πυροσβεστήρες μόνο στα «χαρτιά».
Ενδεικτικό είναι ότι σε εστιατόριο του δεύτερου ορόφου, το σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής επάνω από τις καυτές επιφάνειες δεν διέθετε το κατάλληλο κατασβεστικό υλικό για μαγειρικά λίπη και έλαια ενώ η δεύτερη έξοδος κινδύνου, που διέρχεται μέσω του δώματος καταλήγει σε κλειδωμένη πόρτα ευρύτερου συγκροτήματος γραφείων αναιρώντας την ιδιότητά της ως εξόδου κινδύνου.
Δηλαδή με απλά λόγια, σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, τόσο η κατάσβεση φωτιάς όσο και η έξοδος από το εστιατόριο φαντάζει αν όχι αδύνατη, εξαιρετικά πολύπλοκη. 
Δεν υπάρχουν μελέτες πυροπροστασίας.
«Είδος προς εξαφάνιση» προκύπτει ότι αποτελούν, σύμφωνα με την έκθεση, και οι μελέτες πυροπροστασίας για τους χώρους συνάθροισης κοινού του αερολιμένα (χώροι εξυπηρέτησης και αναμονής επιβατών) και για κάποια εμπορικά καταστήματα.
Σε ό, τι αφορά, δε, τους χώρους των γραφείων, οι οποίοι διαθέτουν κάποια μέσα πυροπροστασίας, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν υποβληθεί κατόψεις ώστε να γίνει υπόδειξη μέτρων πυροπροστασίας.


Δείτε την έκθεση



2 σχόλια:

Σίσυφος είπε...

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Μου δημιουργεί όμως πολλά ερωτηματικά ο χρόνος που διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν, όλες αυτές οι ελλείψεις και οι εγκληματικές παραλείψεις κι αυτό γιατί,
όλοι μας προσπαθούμε να «διορθωθούμε» και να συμμαζέψουμε τα συντρίμμια μας για να στηθούμε ξανά στα πόδια μας,
κάποιοι αγωνίζονται να αυξήσουν τον αριθμό των τουριστών στη χώρα μας και κατά συνέπεια την αύξηση των εσόδων από το τουριστικό προϊόν,
κι ενώ θα έπρεπε να είχαμε αλλάξει ρώτα και να γίνουμε υπεύθυνοι, σοβαροί και αποτελεσματικοί στα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί,
φαινόμενα σαν αυτό που καταγράφηκε και είναι υπαρκτό ακόμη και σήμερα στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, μας εκτρέπουν από το στόχο και μας οδηγούν με βεβαιότητα στην αυτοκτονία.
Θέλω – απαιτώ να γνωρίζω αν τα αεροδρόμια της χώρας μας έχουν άδεια λειτουργίας και ανάλογη πιστοποίηση στα θέματα πυρασφάλειας, διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι αν ένα κατάστημα δεν έχει πάρει την απαιτούμενη εγκριτική άδεια από την πυροσβεστική υπηρεσία, δεν μπορεί να λειτουργήσει, πόσο μάλλον αεροδρόμιο.
Εκτιμώ ότι αν για τόσο σοβαρά θέματα υπάρχει τέτοια εγκληματική αδιαφορία, τέτοια ανευθυνότητα, τέτοια αναποτελεσματικότητα, τότε τι μπορούμε να υποθέσουμε για τα ήσσονος σημασίας θέματα, τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα «αντιμετωπίζονται» κατά το δοκούν, από τους αρμόδιους.
Τελικά για όλα αυτά τα σοβαρά και εκτός των άλλων και πολύ δυσφημιστικά για τη χώρα μας θα υπάρξει σοβαρή. έγκαιρη, αντικειμενική και παραδειγματική αντιμετώπιση;

el είπε...

EL

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΤΟ ΘΑΨΑΤΕ - ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΟ ΘΑΨΑΤΕ-ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΩΤΟΣΥΜΑΝΣΗΣ ΤΟ ΘΑΨΑΤΕ-ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΤΟ ΘΑΨΑΤΕ - ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΠΑΣΑΤΕ ....!!!!!

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ !!!!!!!!!!!!!!!
ΑΝΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ !!!

EL-NEMESIS