Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Πώς θα αξιοποιηθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια.





Τις προσεχείς ημέρες θα παραδοθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων. 
Το υπουργείο στη συνέχεια πρόκειται να επεξεργαστεί και να καταθέσει σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των περιφερειακών αερολιμένων αλλά και την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας την Πέμπτη τις βασικές προτεραιότητές του στον τομέα ευθύνης του.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: "Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν επεξεργαστεί ένα έγγραφο πολιτικής για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε σχέση, άλλωστε, με τα περιφερειακά αεροδρόμια, η αξιοποίησή τους αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιό τους αφορά το υπουργείο. 
Εντός δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα παραδοθεί το σχετικό έγγραφο πολιτικής, δηλαδή η εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ
Στο νέο τοπίο, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερης σημασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προγραμματίζουμε την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, έτσι ώστε να έχει έναν διακριτό ρόλο ως προς τα ρυθμιστικά ζητήματα. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες θα διαχωριστούν κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Προγραμματίζουμε την παρουσίαση σχετικού σχεδίου νόμου στους επόμενους τέσσερις μήνες, αφού προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους". 
Το θέμα της αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων είχε απασχολήσει τον Κωστή Χατζηδάκη και κατά την προηγούμενη θητεία του, οπότε και τόνιζε ότι τα αεροδρόμια δεν μπορούν να αποτελούν απλώς διαδρόμους προσγείωσης - απογείωσης, αλλά πρέπει να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. 
Στη συνέχεια, όμως, τίποτε δεν προχώρησε και ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στα χέρια του για μία ακόμη φορά. 
Τρεις ομάδες 
Η επεξεργασία του φακέλου αξιοποίησης των αεροδρομίων είχε ήδη ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο τον περασμένο Μάιο προχώρησε στην εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δέκα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. 
Οι τρεις ομάδες όπως σχηματίστηκαν από το ταμείο και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχαν ως εξής: 
-Κερκύρας «Ι. Καποδίστριας», Μυκόνου και Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος».
-Ακτίου Πρέβεζας, Καρπάθου, Ικαρίας «Ίκαρος», Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης».
-Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», Ρόδου «Διαγόρας», Χίου «Όμηρος». 
Ο τομέας των τοπικών αεροδρομίων στην Ελλάδα περιλαμβάνει συνολικά 37 περιφερειακά αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία κι αυτό της Θεσσαλονίκης, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και είναι εμπορική είσοδος των Βαλκανίων, της Ρόδου, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κω, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Μυκόνου, το οποίο και προσελκύει την πλειονότητα του διεθνούς τουρισμού. 
Πολύ σημαντική κρυφή αξία 
Προς το παρόν, όλα τα τοπικά αεροδρόμια ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο χωρίς να έχουν καμία εταιρική δομή, και είναι υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). 
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, οι περιφερειακοί αερολιμένες έχουν πολύ σημαντική κρυφή αξία που πηγάζει από τη δυνατότητα βελτίωσης της χρήσης των υποδομών των αεροδρομίων, όσο κι από τη δυνατότητα εμπορικής ανάπτυξης και ανάπτυξης των ακινήτων, τα οποία παραμένουν υποανάπτυκτα και υποχρησιμοποιούνται.Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων μπορεί να ενισχύσει το προφίλ της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.
Η κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή λειτουργική ανεξαρτητοποίηση των τοπικών αεροδρομίων μέσω της κατηγοριοποίησής τους σε ομάδες που αργότερα θα αποκρατικοποιηθούν βάσει παραχωρήσεων ή διαφορετικά θα ρευστοποιηθούν ως αποτέλεσμα κάποιας συναλλαγής ή σειράς συναλλαγών. Σε κάθε περίπτωση, η ΥΠΑ πρόκειται να διατηρήσει τον ρόλο του ρυθμιστή των αεροναυτικών υπηρεσιών και του παρόχου υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. 
Στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει το ελληνικό δημόσιο, έχει διορίσει τη Citigroup Global Markets Limited και τη Eurobank EFG Equities Investment Firm S.A. ως οικονομικούς συμβούλους, τη Your Legal Partners και τη Δρακόπουλος & Βασαλάκης δικηγορική εταιρεία ως νομικούς συμβούλους και τις Lufthansa consulting, Γραφείο Δοξιάδη και Alanna Consulting Group ως τεχνικούς συμβούλους, προκειμένου να βοηθήσουν με την αποκρατικοποίηση. 
Η αξιοποίηση να μην αυξήσει το κόστος χρήσης 
Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι ταυτόχρονα με την έναρξη της προώθησης του σχεδιασμού για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων άρχισαν να ακούγονται και οι φωνές που επισημαίνουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα αφού, όπως τονίζουν, το μοντέλο του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας δεν μπορεί να μεταφερθεί ατόφιο στα περιφερειακά αεροδρόμια καθώς θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του κόστους αποθαρρύνοντας πολλούς χρήστες. 
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, το υψηλό κόστος χρήσης του αεροδρομίου της Αθήνας οδηγεί έναν σημαντικό αριθμό αεροπορικών εταιρειών να επανακαθορίσουν τη θέση τους, βγάζοντας τον προορισμό της Αθήνας από το πτητικό τους πρόγραμμα. 
Ενδεικτικά, στο πρώτο εξάμηνο του έτους η επιβατική κίνηση από και προς την Αθήνα κατέγραψε μείωση της τάξης του 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημαντικές απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατέγραψαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους και πολλά περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και αερολιμένες όπως της Ρόδου και της Κω, που κατά κύριο λόγο τροφοδοτούνται από πτήσεις εξωτερικού
Πηγή : http://www.kosnews24.gr
της Μάρως Τσαντήλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: