Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Οι καθαρίστριες των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «ακάλυπτες» πέφτουν στο κενό…………





Για απροσεξία των εργαζομένων που δημιουργείται από την πίεση της εργασίας, μιλά ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου.

Για έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων τεκμαίρεται  τόσο από την κοινή λογική όσο και από τα επικρατούντα στο αεροδρόμιο.

Η διοίκηση της ΥΠΑ πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα σοβαρά περιστατικά;
 

Απίστευτα είναι τα περιστατικά που συμβαίνουν στο αεροδρόμιο Νίκος Κατζαντάκης του Ηρακλείου, καθώς τον περασμένο Ιούλιο, δύο καθαρίστριες έπεσαν από σταθμευμένο αεροπλάνο την ώρα που ολοκλήρωναν τη διαδικασία καθαρισμού!

Σύμφωνα με το cretalive.gr την ώρα που καθάριζαν οι καθαρίστριες, σε διαφορετικά περιστατικά, έτυχε να απομακρυνθεί πρόωρα η σκάλα με αποτέλεσμα αυτό να μην γίνει αντιληπτό και έτσι αυτές να πέσουν στην πίστα. Στην μία μάλιστα περίπτωση η πτώση ήταν αρκετά σοβαρή καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια επιχειρώντας να βγει από το αεροπλάνο και βρέθηκε στο κενό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σκάλες για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών δεν επαρκούν όταν οι προσαπογειώσεις είναι πολλές, με αποτέλεσμα στην πίεση του χρόνου κάποιοι εργαζόμενοι επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα» ζήλο, να απομακρύνουν τις σκάλες πριν βεβαιωθούν ότι άδειασε το αεροπλάνο.
Το ένα από τα ατυχήματα επιβεβαίωσε στο Cretalive.gr, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας: «Δεν έχει να κάνει με τις υποδομές του αεροδρομίου. Όταν ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, είναι φυσικό να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση και κάποιοι εργαζόμενοι ίσως να γίνονται ενίοτε απρόσεκτοι...», τόνισε , μεταξύ άλλων ο κ. Πλιάκας, ο οποίος πάντως έκανε λόγο για μικροατυχήματα και όχι κάτι σοβαρό. 
Οι δηλώσεις του αερολιμενάρχη Ηρακλείου προκαλούν τη λογική κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, πόσο μάλλον των εργαζομένων, αφού επιχειρούν με τρόπο έντεχνο πολιτικοσυνδικαλιστικό να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να υποβαθμίσουν το ευαπόδεικτο γεγονός.
Με τις δηλώσεις του ο κ. αερολιμενάρχης Ηρακλείου, προσπαθεί ανεπιτυχώς βέβαια, όλα τα κακώς κείμενα της λειτουργίας του αεροδρομίου να τα χρεωθούν είτε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απρόσεκτοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είτε η κακή τύχη. 
Με τις δηλώσεις του δείχνει να μην διαισθάνεται το μέγεθος της ευθύνης του, σε ότι αφορά τον έλεγχο και την καθιέρωση κανονιστικών διαδικασιών για όλα τα θέματα της λειτουργίας του αεροδρομίου.
Το ότι οι σκάλες, οι εργαζόμενοι αλλά και οι εν γένει υποδομές εξυπηρέτησης των αεροσκαφών δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου, άρα δεν επαρκούν, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει έλλειψη υποδομής στο αεροδρόμιο, γεγονός το οποίο δείχνει να μην το γνωρίζει ή να μην θέλει να το παραδεχθεί ο κ. αερολιμενάρχης.
Ξεχνά όμως ο κύριος αερολιμενάρχης ότι του έχουν ανατεθεί τα καθήκοντα της αρχής του αεροδρομίου και όλα αυτά τα ευτράπελα θα έπρεπε να τα είχε ελέγξει, να τα είχε επισημάνει σε αυτούς που άθελά τους δείχνουν «υπερβάλλοντα ζήλο» ή σε αυτούς που ασκούν πιέσεις για εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς παράλληλη εξασφάλιση των όρων ασφάλειας των εργαζομένων.
Θα πρέπει να θυμίσουμε, ή ακόμη και να γνωρίσουμε στον αερολιμενάρχη Ηρακλείου ότι ο εργοδότης έχει την ευθύνη για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην επιχείρησή του (Ν.1568/85, οδηγία 89/391/ΕΟΚ). 
Σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ανεξάρτητα του κλάδου οικονομικής δραστηριότητας ο εργοδότης έχει υποχρέωση:
·    Να λαμβάνει κάθε μέτρο που απαιτείται ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι τρίτοι που παρευρίσκονται στους τόπους εργασίας από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία ή τη σωματική του ακεραιότητα.
·         Να εφαρμόζει κάθε υπόδειξη των τεχνικών και υγειονομικών επιθεωρητών εργασίας και να διευκολύνει το έργο τους μέσα στην επιχείρηση.
·         Να επιβλέπει την ορθή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
·     Να διασφαλίζει την προληπτική και περιοδική επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων εξειδικευμένα, με βάση τους κάθε φορά επαγγελματικούς κινδύνους στους οποίους εκτίθενται.
·    Να παίρνει συλλογικά μέτρα προστασίας και πρόληψης επαγγελματικών κινδύνων.
·         Να ενημερώνει τους εργαζόμενους για τους επαγγελματικούς κινδύνους από την εργασία τους και για τη σχετική νομοθεσία που ισχύει.
·         Να τηρεί ειδικό βιβλίο ατυχημάτων στο οποίο να καταχωρούνται τα αίτια και η περιγραφή του ατυχήματος. 
Αυτά ……..για να μην νομίζουν κάποιοι ότι μπορούμε να γίνουμε δέκτες αποδοχής τέτοιων παράλογων και προκλητικών πληροφοριών………….
Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: