Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Απάντηση στις «αντιδράσεις» με επίσπευση και επέκταση των αποκρατικοποιήσεων.


Οι ελάχιστες και χαλαρές αντιδράσεις κατά των αποκρατικοποιήσεων, είναι εμφανές ότι γίνονται για την τιμή των όπλων και την δικαιολόγηση του ρόλου τους τόσο εκ μέρους των συνδικαλιστών, όσο και μερίδας μεμονωμένων αρχόντων των τοπικών κοινωνιών.

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι τόσο οι συνδικαλιστές όσο και μερικοί μεμονωμένοι αριστεροί τοπικοί άρχοντες διαμαρτύρονται με τρόπο αναποτελεσματικό και συνάμα παράλογο ενάντια σε αυτούς που εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον και όχι σε αυτούς που τους παραχωρούν τη Δημόσια περιουσία.


Διαμαρτύρονται και αντιστέκονται στις κυβερνητικές επιλογές μόνο κατά την επίσκεψη κλιμακίων της πλειοδοτούσας κοινοραξίας παραδίδοντας υπομνήματα, με απειλές προσφυγών και δικαστικών παρεμβάσεων προς τους επενδυτές και όχι στους φυσικούς νομοθέτες και σε αυτούς που θα υλοποιήσουν τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτό κάτι λέει. και προπαντός κάτι δείχνει. 
Είναι σε γνώση των αντιδρώντων ότι επιλέγουν συνειδητά την παροιμία (μέθοδο) χτυπάμε το σαμάρι για να τα ακούσει ο γάιδαρος. Και τούτο διότι ο γάιδαρος ήταν και εξακολουθεί να είναι η πολιτικοιδεολογική επιλογή τους και δεν επιθυμούν να τον "χτυπήσουν", ειδάλλως αυτό θα σήμαινε ότι μετανιώνουν για τις εκλογικές προτιμήσεις τους.
Ούτε όμως αυτοί οι λιγοστοί και εκτιμώ ελεγχόμενοι αντιδρώντες, ούτε οι αμφίσημες δηλώσεις υπουργών που θέλουν να το παίζουν σε δύο ταμπλό δεν μπορούν αλλάξουν ούτε ως σκέψη τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που σκοπό έχει την επίσπευση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης για την άμεση άντληση εσόδων για τα άδεια ταμεία του κράτους.
Τόσο η Κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού όσο και το αρμόδιο ταμείο αποκρατικοποιήσεων προχωρούν με διαδικασίες express την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό όρο των προαπαιτούμενων των δανειστών.
Εκτός των ανωτέρω βασικών αποκρατικοποιήσεων το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει τα φτερά του και επεκτείνεται και σε άλλους τομείς αποκρατικοποιήσεων.
Για τον σκοπό αυτό η Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου από το βήμα του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo προανήγγειλε την έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών για αριθμό ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το προσεχές διάστημα, θα "μπουν στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος":
Έκταση 137.771 τ.μ. στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης με εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια 62.000 τ.μ. Το ακίνητο είναι παραθαλάσσιο, διαθέτει χώρους camping και άμεση πρόσβαση στον κεντρικό οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Νέας Μηχανιώνας.
Έκταση 120.044 τ.μ., με πρόσοψη στην παραλία 750 μέτρων. Διαθέτει χώρους camping και ενδείκνυται για τουριστική αξιοποίηση.
Έκταση 615.000 τ.μ. στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας με απόσταση από την παραλία 300 μέτρων. Η δομήσιμη επιφάνεια που μπορεί να αδειοδοτηθεί είναι 97.500 τ.μ., με την αξιοποίηση να σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ΕΣΧΑΔΑ. Η αξιοποίησή της προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ εννέα οπών, ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπως και ιδιωτικού αεροδρομίου.
Έκταση 950.000 τ.μ. στο Βαρθολομιό της Ηλείας, με δομήσιμη επιφάνεια προς αδειοδότηση 40.736 τ.μ. Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί βάσει του ΕΣΧΑΔΑ και προβλέπει την υλοποίηση γηπέδου γκολφ και τουριστικών εγκαταστάσεων.
Έκταση 230.779 τ.μ. στην Ιερισσό της Χαλκιδικής με πρόσοψη στην παραλία 1.700 μέτρων. Η ανάπτυξή της θα μπορούσε να περιλαμβάνει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, όπως και τουριστικές κατοικίες.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η παραχώρηση πολλών ακινήτων των οποίων η αξία εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων διαθέτει 985 ακίνητα συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ, με το 34% αυτών να βρίσκεται στην Αττική.
Μέχρι σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει 37 διαγωνισμούς σε ακίνητη περιουσία αξίας 1,5 δισ. ευρώ, με τους περισσότερους (22) να αποπερατώθηκαν το 2014 και τους λιγότερους, δηλαδή, μόλις ένας, το 2012. Αντίστοιχα, το 2014 η αξία των deals ανήλθε σε 1,083 δισ., ενώ το 2012 σε μόλις 81 εκατ. ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των αποκρατικοποιήσεων προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να αντλήσει έως και 3,5 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας.
Με συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, τους προσεχείς έξι μήνες περίπου, επισημαίνοντας ότι "Δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής".
Εξάλλου όπως αναφέρει, η AP Moeller-Maersk, η κινεζική Cosco Holding Co και ο Φορέας Εκμετάλλευσης Λιμένων των Φιλιππίνων International Container Terminal Services Incμ αναμένεται να υποβάλουν πλειοδοτικές προσφορές για το μερίδιο στο λιμάνι του Πειραιά έως τις αρχές του Δεκεμβρίου, με τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. «Η υψηλότερη προσφορά θα κερδίσει» σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι πλειοδοτικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (Rosco), θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο και για τον Λιμένα Θεσσαλονίκης θα γίνουν τον Μάρτιο. Και οι δύο πωλήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2016. Τόσο η Siemens όσο και η Alstom ενδιαφέρονται για τη Rosco ενώ μία κοινοπραξία της ρουμανικής Grup Feroviar Roman SA και της αμερικανικής Watco Cos LLC θα πλειοδοτήσουν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρει ο κ. Πιτσιόρλας. Επεσήμανε επίσης ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ,

Τέλος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας για το θέμα των αεροδρομίων ανέφερε ότι η Ελλάδα θα υπογράψει μία σύμβαση παραχώρησης για τη μίσθωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, με τον προτιμώμενο πλειοδότη, την κοινοπραξία Fraport-Slentel το Δεκέμβριο, με στόχο να μεταφέρει το μάνατζμεντ των αεροδρομίων πριν από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο του 2016 - μετά την ανανέωση της προσφοράς από τη Fraport.

Δεν υπάρχουν σχόλια: