Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ηθικό, το δημοφιλές σε εμάς !





Ηπαροιμία «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα» θέλει να καταδείξει το αδικαιολόγητο του θράσους ορισμένων. Αν η παροιμία, όμως, ήταν «ήρθαν τα άγρια και τα ήμερα έφυγαν, σε συμβολική μια πολιτική κίνηση για τη μη νομιμοποίηση των άγριων», τότε θα υπήρχε πρόβλημα.

Από τη χώρα μας έχουν ήδη φύγει απ’ ό,τι φαίνεται 250.000 άτομα τα τελευταία 5 χρόνια. Έφυγαν επειδή οι πολιτικοί μας δεν ήταν όσο παρόντες έπρεπε σε κάποια θέματα. Στην πολιτική σκηνή ανήκουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι και αμφιβάλλω αν τους ψηφίσαμε για να παρατάνε συμβολικά τις διεργασίες των θέσεών τους επειδή κοντά τους κάθονται χρυσαυγίτες.

Αν διαλέξουμε μια από τις γνωστές υπερβολικές σκηνές της πολιτικής ζωής της χώρας, ανάλογα με τη διάθεσή μας, θα τη δούμε τρίζοντας τα δόντια μας, αηδιασμένοι ή γελώντας δυνατά και πάντοτε (ακόμα!) με τη δυσπιστία της έκπληξης. Και είναι καλό στην ανάγνωση μιας τέτοιας σκηνής να χρησιμοποιούμε τα συμπεράσματα κάθε οπτικής για την καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας αλλά και για την αποφυγή λαθών της στιγμής.

Από την ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, με χρυσαυγίτες από τη μια, αντιφασίστες από την άλλη, γηπεδικές ανταλλαγές συνθημάτων, κοστούμια και ακριβά φορέματα, ράσα, φραπέδες, αστέρια του Δαβίδ που έγραφαν «Τζουντ», έλειπε, συμβολικά, μια εβραιοπούλα με καρφιτσωμένη στο μπούστο της μια Α4 με το αστέρι του Χόλιγουντ, που έγραφε «Τζουντ Λο», να διασκεδάζει χαμογελαστή. Τα άγχη μας –πολιτών και πολιτικών– για τα συμφέροντά μας και της «κλίκας» μας μάς κάνουν μεταξύ άλλων να χάνουμε την ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων και να διακωμωδούμε άθελά μας σοβαρά θέματα και καταστάσεις.

Ο λεγόμενος «κανόνας των “Τάιμς της Νέας Υόρκης”» για ηθική λήψη αποφάσεων, που χρησιμοποιείται πολύ και στο μάρκετινγκ της πολιτικής, λέει να μην κάνουμε κάτι για το οποίο δεν θα θέλαμε να μας γράψουν στο πρωτοσέλιδο των «Τάιμς» ή να μας δείξει η τηλεόραση. Φαίνεται εύκολο. Αλλά προϋποθέτει κοινωνικές συμφωνίες, και στη χώρα μας τείνει να γίνει ανεφάρμοστος.

Έτσι όπως απομονωνόμαστε στη σφαίρα επιρροής της κλίκας μας, κάνουμε αυτό που θα θέλαμε να διαβάσουν για εμάς στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων οι ομοϊδεάτες μας μόνο. Απορρίπτοντας τις προτάσεις των κοινωνικών συμφωνιών. Το πρόβλημα ίσως λύνεται σταδιακά, χτυπώντας το από πολλές πλευρές. Όσοι περισσότεροι ψάχνουμε κοινά σημεία με τους γύρω τόσο πιο γρήγορα θα προχωράμε.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Του Θωμά Λέκκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: