Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

H ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.





Σε δεκάδες χιλιάδες απελάσεις μεταναστών προχώρησαν το 2011 τα κράτη – μέλη, με την Ελλάδα να φιγουράρει στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες με τις περισσότερες «επιστροφές». Αν μπορούσαν (μες στην απανθρωπιά και αναλγησία τους) θα ξαπόστελναν κι άλλους. Άλλωστε αρνήθηκαν την είσοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους που συνωστίζονταν στους συνοριακούς σταθμούς στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό αναδεικνύει η «Ετήσια Ανάλυση Κινδύνων 2012», συνολικά για την ΕΕ, του FRONTEX (ευρωενωσιακός οργανισμός για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ).

Επιπρόσθετα, και αυτό το κείμενο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης μεταναστών στο ταξίδι τους για άλλο κράτος – μέλος, όχι τελικός προορισμός τους. Οτι εγκλωβίζονται εδώ ελέω Σένγκεν και «Δουβλίνο 2». Ταυτόχρονα, τα στελέχη του FRONTEX ανησυχούν ότι με τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα θα χαλαρώσουν τα μέτρα καταστολής στα σύνορα, επιτρέποντας έτσι είσοδο περισσότερων μεταναστών την ώρα που το μεγάλο ευρωενωσιακό κεφάλαιο και πολιτικοί του εκφραστές κλείνουν τις «στρόφιγγες» εισόδου, εφόσον έχουν ήδη εδώ αρκετούς ιθαγενείς (ημιάνεργους, απασχολήσιμους και κακοπληρωμένους) για να ξεζουμίσουν.

Συγκεκριμένα, η Ανάλυση σημειώνει ότι «όσον αφορά τις πραγματοποιηθείσες επιστροφές (σ.σ. απελάσεις μεταναστών) το 2011 τα κράτη – μέλη πραγματοποίησαν 148.853 τέτοιες επιστροφές (…) Τις περισσότερες έκανε η Βρετανία, ακολουθεί η Ελλάδα». Δε διευκρινίζει πόσους έδιωξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ωστόσο από τις ελληνικές αρχές βγαίνουν στοιχεία που μιλούν για 25.000 «επιστροφές» μόνο πέρσι. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., την τριετία 2009-2011 έγιναν συνολικά 83.951 «επαναπροωθήσεις» (απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο), 49.039 απελάσεις και 4.241 «εθελοντικές επιστροφές».

Επιστροφές – απελάσεις εθελοντικές ή βίαιες.
Από τις 148.853 «επιστροφές» πανευρωενωσιακά μόνο οι 56.975 ήταν «εθελοντικές» (από μετανάστες που ζώντας και εδώ φτώχεια, βιώνοντας εκμετάλλευση και ρατσισμό δέχτηκαν να επαναπατρισθούν). Η πλειοψηφία ήταν «βίαιες». Επίσης δίνεται ως στοιχείο ότι οι αρχές αρνήθηκαν την είσοδο σε 333.108 ψυχές που στοιβάχτηκαν στους συνοριακούς σταθμούς της ΕΕ, παρακαλώντας να εισέλθουν. Εξάλλου το 2011 εκδόθηκαν στην ΕΕ τουλάχιστον 231.276 αποφάσεις απέλασης, χωρίς να προσμετρώνται στην Ανάλυση όσες τέτοιες αποφάσεις εκδόθηκαν σε Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία.

Παρακάτω, καλλιεργώντας η Ανάλυση κλίμα τρομοκρατίας και ξενοφοβίας, προβλέπει ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα «είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν το 2013 μεταξύ των βασικών περιοχών εντοπισμού παράνομων διελεύσεων, σε επίπεδα παρόμοια με όσα καταγράφηκαν μεταξύ 2008 και 2011, δηλαδή 40.000 με 57.000 εντοπισμοί “λαθρομεταναστών” ετησίως».
Και μέσω αεροδρομίων η διακίνηση λαθρομεταναστών.
Αναγνωρίζει ότι «μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα, ακολούθως προσπαθούσαν να διέλθουν μέσω των Δυτικών Βαλκανίων ή απευθείας από Ελλάδα στην Ιταλία». Στον FRONTEX χρησιμοποιούν τον όρο «Δρομολόγιο των Δυτικών Βαλκανίων» για να περιγράψουν πως μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους από Ελλάδα για άλλα κράτη της ΕΕ μέσω ΠΓΔΜ, Σερβίας, Κροατίας, στοχεύοντας να φτάσουν κατ΄ αρχάς σε Ουγγαρία, Σλοβενία (μέλη της ΕΕ). Καταγράφουν και πως αρκετοί μετανάστες διέρχονται μέσω Ελλάδας σε άλλα κράτη – μέλη αεροπορικώς, από τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου προς μικρότερα, λιγότερο φυλασσόμενα και φτηνότερα αεροδρόμια Βελγίου και Γερμανίας.
Σκιαγραφώντας τα κυκλώματα που θησαυρίζουν πάνω στην αγωνία των μεταναστών, κυνηγημένοι από τον ιμπεριαλισμό, να αναζητήσουν αλλού καλύτερη τύχη, αναφέρει ότι οι μετανάστες στο ταξίδι τους από Ελλάδα για αλλού στην ΕΕ χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα όπως ελληνικές ή γαλλικές αστυνομικές ταυτότητες, που εφοδιάζονται από μαφίες και εργαστήρια σε Πακιστάν και Ελλάδα.
Τέλος, στον FRONTEX ανησυχούν για τα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, βαλτικές χώρες. Φοβούνται για «λιγότερο αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» καθώς μειώνονται οι «διαθέσιμοι πόροι».
Πηγή: Ριζοσπάστης 7/6/12 via Aριστερό Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: