Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Τα αεροδρόμια της νησιωτικής Ελλάδας κλείνουν;



Oλα τα αεροδρόμια της νησιωτικής Ελλάδας λόγω σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων που έχουν εκδηλωθεί στις εγκαταστάσεις τους, που ήταν απόρροια της αδικαιολόγητης και απαράδεκτης εγκατάλειψής τους, δεν θα είναι σε θέση να λειτουργούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά και να καλύπτουν το αυξημένο τουριστικό ρεύμα, παρόλες τις φιλότιμες και καθ΄υπέρβαση αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων προσπάθειες που καταβάλλει το υπαλληλικό προσωπικό.
Τα προβλήματα αυτά τα επιβεβαιώνει και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ εντέχνως αποδίδει τα αίτιά τους στην έλλειψη διαθέσιμων πόρων.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι εγκαταστάσεις να μην διαθέτουν το απαραίτητο στοιχείο της πιστοποίησης ούτε πολύ περισσότερο να υποστηρίζονται τεχνικά και λειτουργικά με το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου να είναι συμβατές με τα διεθνή δεδομένα επιχειρησιακά και αποτελεσματικές λειτουργικά.
Όλες οι ηλετρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υποστήριξης των ραδιοβοηθημάτων και των οπτικών βοηθημάτων των αεροδρομίων που κρίνονται απαραίτητες σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ασφαλή προσέγγιση των αεροσκαφών, δεν έχουν συντηρηθεί προληπτικά και πολλές από αυτές ούτε και διορθωτικά με αποτέλεσμα να μην πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις , που προβλέπουν οι κανονισμοί αυτοί.
Στα σοβαρά αυτά προβλήματα πρέπει να προστεθούν και διαχρονικά προβλήματα έλλειψης προσωπικού κύρια τεχνικών ειδικοτήτων όπως είναι οι ηλεκτρολόγοι, των οποίων ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά και η κάλυψη των εγκαταστάσεων που υποστηρίζουν καθίσταται ελλειμματική έως αδύνατη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των ηλεκτρολόγων του αεροδρομίου της Ρόδου, οι οποίοι μετά από την έμμεση αποδοχή και την πολύχρονη υπομονή που έδειξαν στο θέμα της στέρησης βασικών δικαιωμάτων τους, όπως οι ημέρες ανάπαυσης, η κανονική άδεια και μετά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες προς κάθε υπηρεσιακή και πολιτική κατεύθυνση, οδεύουν αναγκαστικά στο έσχατο μέσο που είναι ο δρόμος της δικαιοσύνης, αφού οι ανάγκες σε τεχνικό προσωπικό του κλάδου των ηλεκτρολόγων του αεροδρομίου στο οποίο υπηρετούν, «καλύπτονται» εν μέρει και μετά από πιέσεις και παρακαλετά, μόνο με αποσπάσεις από άλλα αεροδρόμια
Εκτός των προβλημάτων στα ραδιοβοηθήματα, στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και στην έλλειψη τεχνικού προσωπικού κύρια στους νησιώτικους αερολιμένες, των οποίων η αεροπορική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα αυξημένη, υπάρχουν και διαχρονικά δυσεπίλυτα προβλήματα, τα οποία λόγω της ελλειμματικής χρηματοδότησης αντιμετωπίστηκαν πρόχειρα ή και καθόλου και σήμερα χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.
Για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της κακής κατάστασης στο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών. Εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων η άσφαλτος ξεκολλάει και έχει να επισκευαστεί πάνω από δύο χρόνια.
Είναι ευκόλως αντιληπτό ότι με τέτοιου είδους προβλήματα δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούμε θετικά στην εξυπηρέτηση του τουριστικού προϊόντος, στο οποίο ευελπιστούμε να εισρεύσουν έσοδα στα άδεια ταμεία της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: