Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τα εξαγριωμένα πλήθη



Είναι γνωστό το επεισόδιο που δημιουργήθηκε στη Χίο ανάμεσα στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη, ο οποίος εκλέγεται στο νησί, σε έξαλλους συνδικαλιστές και εξαγριωμένο πλήθος. Το περιστατικό συνέβη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε μια διασωματειακή συντονιστική επιτροπή, εναντίον της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Ουρλιάζοντας οι συνδικαλιστές απαγόρευσαν στον εμβρόντητο βουλευτή να μιλήσει, ενώ μέρος των συγκεντρωμένων με αλαλαγμούς τον κατηγορούσαν για την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Τι κι αν ο Μηταράκης, φωνάζοντας για να ακουστεί χωρίς μικρόφωνο, τους διαβεβαίωνε ότι θα καταψηφίσει την αύξηση του ΦΠΑ. Δεν ήθελαν να ακούσουν, δεν ήθελαν διάλογο με τον εκλεγμένο εκπρόσωπό τους.
Ήταν ώρα ξεσηκωμού, ήταν η στιγμή των απειλών, όταν η λογική παγώνει και αρχίζουν οι ύβρεις, η αμφισβήτηση των θεσμών, της στοιχειώδους δημοκρατίας και, γιατί όχι, αύριο, του ίδιου του πολιτεύματος. Τραβηγμένοι συλλογισμοί θα μου πείτε, για ένα συμβάν περιορισμένης έκτασης και σημασίας. Τέτοιο ήταν πράγματι, ωστόσο τα «υλικά» του επεισοδίου είναι εκρηκτικά: πριν απ’ όλα, το δίκαιο των συγκεντρωμένων. Κάποιοι άγραφοι ηθικοί νόμοι υπερισχύουν κάθε άλλης αρχής και αξίας. Εξοχο υλικό ολοκληρωτισμού. Αμέσως μετά, οι συνδικαλιστές, οι οποίοι αυτοανακηρύσσονται «αληθινοί» εκπρόσωποι του λαού, απαγορεύουν στον βουλευτή να ανοίξει το στόμα του. Προς στιγμήν τον καταργούν, στο όνομα της συγκέντρωσης και του δίκαιου αγώνα. Τρομακτικό προοίμιο εκτροπής. Τρίτο, και ίσως το σημαντικότερο, στοιχείο που μου προκαλεί ανατριχίλα: το αγριεμένο πλήθος. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από την οικονομική κρίση, που προσπαθούν να επιβιώσουν, έφτασαν στη συγκέντρωση έχοντας χίλια δίκια. Πόσο θα κινδύνευαν όμως από την τοποθέτηση ενός βουλευτή, που μάλιστα είχε την ίδια άποψη μαζί τους; Ποιος οδήγησε τα συναισθήματά τους στα άκρα, όπου το μίσος θολώνει την κρίση; Τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας, όσοι κατέχουν αξιώματα οφείλουν να υπερασπίζονται, αδιαπραγμάτευτα, τη λειτουργία της δημοκρατίας. Μπορούμε να διαφωνούμε, δεν είναι ανάγκη να δημιουργούμε συνθήκες εμφυλίου. Τα εξαγριωμένα πλήθη, τα τυφλωμένα από «δίκαιο μίσος», πάντα καταστρέφουν, ποτέ δεν κερδίζουν.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: