Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σε απολογία η Ελλάδα για δράση της CIA


 
Πολυτελή τζετ που νοίκιαζε αμερικανική εταιρεία-φάντασμα στην CIA μετέφεραν μέσω ελληνικών αεροδρομίων με δεκάδες πτήσεις ύποπτους κατά τους Αμερικανούς, για τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονταν σε αμερικανικές μυστικές βάσεις βασανιστηρίων και φυσικής εξόντωσης ανθρώπων. Η λίστα με τις 23 πτήσεις της CIA που εξακριβωμένα χρησιμοποιήθηκαν ελληνικά αεροδρόμια για τη μεταφορά αυτών των αιχμαλώτων προς εξόντωση, περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου Κρήτης (κυρίως), Χίου και Κέρκυρας.
Οι πτήσεις αυτές έγιναν από το 2001 μέχρι το Δεκέμβρη του 2005,

Οι Ισπανοί εκτοπίζουν τους Γερμανούς από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.


 

 
 

Ισπανικός... αέρας αρχίζει να φυσά στο Ελ. Βενιζέλος.

 
Ισπανικό αέρα στη διαχείριση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών φέρνουν οι διοικητικές αλλαγές στη Hochtief, η οποία με τον ορισμό του νέου Ισπανού διευθύνοντος συμβούλου απογερμανοποιείται!

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ολοκληρώνονται σύμφωνα με το μνημονιακό χρονοδιάγραμμα οι παραχωρήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων.


 
 
Όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους και το μόνο που θα αναζητηθεί θα είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον.
 
Το πρώτο τρίμηνο του 2013 προγραμματίζεται η προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση μέχρι 22 από τα συνολικά 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Αν και η διαδικασία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος του έτους,

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Η μεγάλη «τρύπα» του συστήματος ασφαλείας στα αεροδρόμια των ΗΠΑ



 
Στην ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων δεν χωρούν εκπτώσεις, ούτε υποκειμενικές «προσφορές».

Στον ύπνο του... δικαίου κοιμάται όποιος θεωρεί ότι η σύγχρονη τεχνολογία, σαρωτές, αισθητήρες ακτίνες Χ και άλλα μέσα που αναπτύσσονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στα αεροδρόμια, μας εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια έναντι των επίδοξων τρομοκρατών. Κάθε άλλο. Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, ο κωδικός (barcode) που διαθέτουν οι κάρτες επιβίβασης

Ποντίκια στα αεροδρόμια!



Αυτή η ιστορία με τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια έχει παρατραβήξει, αλλά όλα γίνονται υποτίθεται για το καλό μας...



Την μια σου βγάζουν τα παπούτσια, τη ζώνη σου, το επανωφόρι σου, την άλλη σε πάνε στο παραβάν για τα περαιτέρω…, χώρια που οι αποσκευές σου περνάνε από «σαράντα κύματα "μέχρι να καταλήξουν στην κοιλιά του αεροπλάνου.

Ακόμη και από αξονικούς τομογράφους περνάνε, για να «εξεταστούν» πιο σωστά κι όλα αυτά για να προλάβουν ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Αεροδρόμια και στρατόπεδα στο λαό... μαζί με το λογαριασμό.


 
Εως και 15 εκατ. Ευρώ θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση του Αερολιμένα Καλαμάτας. Σε αυτή την εξαγγελία προχώρησε σήμερα από την Καλαμάτα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ο οποίος σημείωσε πως η περιφέρεια θα δρομολογήσει τις εξελίξεις βάζοντας πλέον ψιλά τον πήχη προχωρώντας με ένα συγκεκριμένο πακέτο παρεμβάσεων.
Να σημειωθεί για το θέμα ότι είχαν προηγηθεί σειρά παρεμβάσεων του περιφερειάρχη τόσο με την διοικήτρια της ΥΠΑ, όσο και με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

FIR ελληνικό ή απαιτητό και διαχειριστικά ελεγχόμενο εκτός Ελλάδος;


Με ποιο τρόπο έστω και τώρα μπορούμε να αλλάξουμε ρότα.
Με ποιο τρόπο θα εδραιώσουμε την αξιοπιστία μας και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων…
Πως θα εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις μας με το λιγότερο οικονομικό κόστος.
Πως θα κερδίσουμε έσοδα ως χώρα από την αύξηση των τελών υπέρπτησης.
Αντί λοιπόν να τα «βάζουμε» με τους τεχνοκράτες οικονομικούς παράγοντες και πολιτικούς, ας κάνουμε το αυτονόητο, ας ελέγξουμε, ας ταρακουνήσουμε και γιατί όχι ας αλλάξουμε τους ειδικούς και τους πλέον αρμόδιους, οι οποίοι παρακολουθούν ως θεατές τα γεγονότα και «δρουν» με βάση τα θέλω και όχι τα πρέπει.


Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης και υλοποίησης  του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού η χώρα μας συμμετέχει με ομάδες εργασίας υπαλλήλων της ΥΠΑ στις δραστηριότητες και τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος των εργασιών είναι η διαλειτουργικότητα των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας.


Σύμφωνα με τον κανονισμό  (EC) No 549/2004 (the framework Regulation), διαλειτουργικότητα σημαίνει ένα σύνολο από λειτουργικές, τεχνικές και επιχειρησιακές ιδιότητες που απαιτούνται από τα διάφορα συστήματα και συστατικά μέρη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας  και των διαδικασιών επιχειρησιακής λειτουργίας του με στόχο να την καταστήσουν ασφαλή, αδιάλειπτη και αποτελεσματική.




Οι πιλότοι εδάφους δρομολογούν εξελίξεις στην ΥΠΑ.


 

Πιλότοι χωρίς αεροπλάνα αλλάζουνε στην ΥΠΑ τα «πλάνα»

 
Είχε πλέον ωριμάσει η υπόθεση και ήταν θέμα χρόνου «να σκάσει».

Είναι γεγονός ότι αυτό το θέμα σε συνδυασμό με τις επικείμενες αλλαγές που δρομολογούνται στην ΥΠΑ, δημιουργεί ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες προκαλούν τριβές αλλά και ανατροπές δεδομένων.

Στην ΥΠΑ το τοπίο αλλάζει και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις…..

Θα επιχειρήσουμε να αναφερθούμε επί του θέματος προκειμένου να θυμηθούμε τα γεγονότα και τη σειρά τους.

Οι πιλότοι είχαν ενταχθεί στην ΥΠΑ με τον «νόμο Χατζηδάκη» για την Ολυμπιακή, από τους οποίους παρέμειναν στην υπηρεσία 195 άτομα.

Η πλειονότητα των πιλότων αξιοποίησαν την «ενισχυμένη» αποζημίωση που παρείχε ο Ν.3717/2008, έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων, πήραν σύνταξη και, στη συνέχεια, την διέκοψαν για να προσληφθούν στην ΥΠΑ.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΥΣ;


 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει μέρος του FIR Αθηνών σε γειτονικά κράτη…

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών…

Το ελληνικό δημόσιο εισπράττει ετησίως 150 εκατ. ευρώ, τα οποία διοχετεύει στα άδεια ταμεία του…
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παρακολουθεί τις εξελίξεις.....
Οι Υπάλληλοι καρτερικά αναμένουν το πακέτο……
Για πρώτη φορά εξ αιτίας της αδιαφορίας του υπουργείου Οικονομικών η Ελλάδα κινδυνεύει να απολέσει μέρος του FIR Αθηνών. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την  ελληνική κυβέρνηση ότι μολονότι έχει εισπράξει εκατοντάδες εκατ. ευρώ από τις υπερπτήσεις ξένων αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών, δεν έχει προβεί σε ενέργειες συντήρησης και βελτίωσης των οργάνων αεροναυτιλίας της ως όφειλε.

Προσοχή στις συσκευές για τον διαβήτη στα αεροδρόμια.


 

Οι συσκευές δεν πρέπει να ελέγχονται μέσω των ακτινοσκοπικών μηχανημάτων, γιατί μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία τους.

Οι σαρωτές με ακτίνες «Χ» που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία της αντλίας ινσουλίνης ή τις συσκευές παρακολούθησης της γλυκόζης.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

«Άγουρη» η παραχώρηση των αεροδρομίων.


 
Πώς η γραφειοκρατία άλλαξε το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια.

 
Με business plan του 2003 επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση των αερολιμένων

Π αντελώς ανώριμη αποδεικνύεται η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, δηλαδή το φιλόδοξο εγχείρημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο προβλέπεται από το πρώτο μνημόνιο κι εξαγγέλθηκε εκ νέου το βράδυ της Δευτέρας από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα στο περιθώριο του Eurogroup. Business plan για τους αερολιμένες δεν υπάρχουν, οι προβλέψεις κινήσεων και φόρτου έγιναν προ δεκαετίας και χρειάζονται άμεσα επικαιροποίηση, σχετική νομική προετοιμασία δεν έχει υπάρξει, ενώ πηγές της αγοράς θεωρούν ότι μετά βίας έξι ή επτά αεροδρόμια θα συγκεντρώσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, χειροτερεύει και το πλαίσιο λειτουργίας των υδατοδρομίων, καθώς η γραφειοκρατία των υπουργείων κατάφερε κι έβαλε την «πινελιά» της στο -κατά τα άλλα- ισορροπημένο σχέδιο νόμου των κ.κ. Σπύρου Βούγια και Γιάννη Ραγκούση, καθιστώντας το αποτρεπτικό για επενδύσεις.

Ήταν Νοέμβριος του 2010, όταν ο τότε υπουργός Υποδομών, κ. Δημήτρης Ρέππας παρουσίαζε το σχέδιο νόμου για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αερολιμένων, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2011. «Όμως, για περίπου έναν χρόνο, δεν έγινε απολύτως τίποτα, ενώ δεν είχε προηγηθεί καμία ενέργεια για την προετοιμασία της αποκρατικοποίησης» σημειώνουν πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα από πρώτο χέρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμβουλοι για την ομαδοποίηση των αερολιμένων προσελήφθησαν έναν χρόνο αργότερα. «Χάθηκε ένα έτος και, μάλιστα, αυτό κατά τη διάρκεια του οποίου άλλαξε όλη η ελληνική αγορά» σημειώνουν και τονίζουν ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων αεροδρομίων σε μεγάλες χώρες, όπως το Μεξικό και η Βραζιλία, είχε προηγηθεί τουλάχιστον διετής προετοιμασία.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, το ζήτημα δεν είναι μόνο χρονικής φύσης, αλλά τόσο ποσοτικό όσο και ποιοτικό. Αναλύσεις του Διεθνoύς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) δείχνουν ότι το «πλαφόν» της βιωσιμότητας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στα αεροδρόμια είναι η ύπαρξη τουλάχιστον δύο εκατ. επιβατών κατ' έτος, αριθμός που απέχει παρασάγγας από τις αποδόσεις της πλειονότητας των ελληνικών αεροδρομίων.

Μάλιστα, όπως δείχνει ο ICAO, το μέσος κόστος ανά επιβάτη μειώνεται όσο αυξάνεται η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου και πέφτει κάτω από τα δέκα δολάρια, μόνο εάν ξεπεραστεί το ψυχολογικό όριο των 2,5 εκατ. ταξιδιωτών.

«Θα αποτελέσει θαύμα, εάν δούμε την παραχώρηση αεροδρομίων με επιβατική κίνηση μικρότερη των 250.000 επιβατών» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι έξω από την Αθήνα, μόνο οι αερολιμένες της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ρόδου, και δυνητικά της Κω, της Κέρκυρας και ίσως των Χανίων μπορούν να φτάσουν αυτόν τον πήχη.

Επίσης, παρατηρούν ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και το κακό επενδυτικό κλίμα απομακρύνει το ενδεχόμενο αξιοποίησης άλλων αεροδρομίων, όπως της Μυκόνου ή της Σαντορίνης, που θα μπορούσαν να παρέχουν premium υπηρεσίες, υπό διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι υπό τις καλύτερες συνθήκες η νομοθετική προεργασία για τις ομαδοποιήσεις των αερολιμένων, οι συστάσεις των σχετικών εταιριών, η έγκρισή τους από τις Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η μετατροπή της ΥΠΑ σε ρυθμιστική αρχή θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες, εκτιμώντας ως υπερβολικά αισιόδοξη την πρόθεση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας έως το τέλος του έτους.

Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα, παρατηρούν, είναι ότι δεν υπάρχουν business plan για τα αεροδρόμια, παρά κάποιες εκτιμήσεις κίνησης και φόρτου, που είχαν γίνει από την ΥΠΑ την περίοδο 2003-2004. «Έκτοτε, όμως, τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά έχουν αλλάξει προς το χειρότερο» σημειώνουν και επισημαίνουν ότι οι εν λόγω μελέτες έγιναν σε μία εποχή, κατά την οποία η αεροπορική κίνηση της Ελλάδα αυξανόταν κατά 7%-8% κατ' έτος, όταν πλέον μειώνεται αργά, αλλά σταθερά.

Ως απόδειξη αυτής της αλλαγής σημειώνουν ότι, ενώ σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο του «Ελ.Βενιζέλος» έως το 2015 θα ενεργοποιούνταν δύο ακόμη δορυφορικοί αεροσταθμοί, εν τούτοις σήμερα ο ένας, που υπάρχει, παραμένει κλειστός.

Μάλιστα, όπως λένε, ο άλλος λόγος που καθιστά επιτακτική ανάγκη την επικαιροποίηση των συγκεκριμένων προβλέψεων είναι ότι και η ανάγκη επενδύσεων, ύψους 239 εκατ. ευρώ, για τις οποίες μίλησε πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ, προκύπτουν από τα νούμερα του 2003 και όχι από τη σημερινή κατάσταση, εκτιμώντας ότι οι σχετικό κόστος θα είναι κατά πολύ υψηλότερο.

Το πλέον, όμως, σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ξεκαθαριστεί, σημειώνουν, είναι η τιμολόγηση των αεροδρομίων, η οποία παραμένει μέχρι απροσδιόριστος παράγων. Όπως εξηγούν ο συνδυασμός της εποχικότητας των ελληνικών αεροδρομίων και της ανάγκης υψηλών επενδύσεων μειώνουν τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης της επένδυσης σε σημείο που απομακρύνει τα σενάρια αποκρατικοποιήσεων. «Κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί αν δεν είναι ξεκάθαρο, και σε βάθος δεκαετιών, πως θα χρεώνονται τα τέλη» σημειώνουν.

«Τα ελληνικά αεροδρόμια είναι πλεονασματικά, γιατί έχουν γίνει χωρίς δανεισμό και διότι υπάρχει το σπατόσημο, το οποίο δεν θα μπορεί να χρεώνεται αν τα αεροδρόμια παραχωρηθούν. Άρα, εάν οι επενδύσεις προχωρήσουν με ιδία κεφάλαια και δανεισμό, η κερδοφορία θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Μάλιστα, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, τα αεροδρόμια θα είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν την ΥΠΑ για υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, που αυτή τη στιγμή δεν παρέχονται» σημειώνουν.

Η γραφειοκρατία «σκότωσε» το σχέδιο για τα υδατοδρόμια

Συγκρίνοντας το νομοσχέδιο που είχε συνταχθεί το 2011, με αυτό που παρουσιάστηκε προ ημερών από το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, κύκλοι κοντά στην υπόθεση διαπιστώνουν ότι κάθε υπουργείο, που έλαβε γνώση του κειμένου, έβαλε και την «πινελιά» του αγνοώντας τις επιπτώσεις που θα έχει στην λειτουργία της αγοράς.

Όπως σημειώνουν, έχουν προστεθεί τέσσερις επιπλέον υπηρεσίες για την εξέταση του φακέλου των επενδυτών, ενώ τηρουμένης της διοικητικής «παράδοσης» της χώρας, εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να τηρηθεί από τις συναρμόδιες υπηρεσίες το χρονικό όριο απόκρισης των 25 ημερών, που θέτει το νομοσχέδιο.

Επίσης, προκύπτει επικάλυψη σχετικά με την περιβαλλοντική γνωμάτευση, καθώς το άρθρο 38 προβλέπει ότι ο φάκελος της επένδυσης «ταξιδεύει» στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικής Επιπτώσεις (ΜΠΕ), αλλά και ότι ταυτόχρονα ο επενδυτής υποβάλει εκ νέου στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή την ΜΠΕ για την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Μάλιστα, σπάνια δίδεται ΑΕΠΟ εάν δεν περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Παράλληλα, στην επιτροπή υδατοδρομίων έχουν προστεθεί άλλα τέσσερα άτομα, ενώ εξαφανίστηκαν οι προβλέψεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, εάν σε ένα λιμάνι ή θαλάσσιο χώρο υπάρξει και άλλος ενδιαφερόμενος για υδατοδρόμιο. Το αποτέλεσμα θα είναι - εφόσον παραμείνει η ίδια διατύπωση - ο πρώτος, που θα πάρει την άδεια, να «καπαρώσει» τον χώρο και να τον μονοπωλήσει.

Επίσης, κύκλοι κοντά στην υπόθεση διακρίνουν ότι κακώς το σχέδιο νόμου εισέρχεται σε δευτερεύουσες λεπτομέρειες, που μπορούν να καθοριστούν με απόφαση υπουργού. «Στη Γαλλία τα υδατοδρόμια ιδρύονται με μία απλή αίτηση στην περιφέρεια, όπου εξετάζονται κάποιες βασικές παράμετροι. Δεν εμπλέκονται ούτε υπουργεία ούτε η κρατική ασφάλεια ούτε το πολεμικό ναυτικό» καταλήγουν.

Πηγή: Εφημερίδα το ΒΗΜΑ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Ψάχνονται» ακόμη στην ΥΠΑ…… με το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος να λειτουργεί ακατάπαυστα στο κτήριο της ΥΕΠ.





Ένα γεγονός για γέλια και για κλάματα.

Μια πραγματικότητα που πρέπει να μας προβληματίσει ως χώρα και λαό.

Αυτού του είδους οι ανεπάρκειες, απαιτούν επεμβάσεις άμεσες και αποτελεσματικές.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, στην υπηρεσία που το φαινόμενο της καθυστέρησης και της κωλυσιεργίας είχε αρνητικό πρόσημο, μετά τα απανωτά συμβάντα που έλαβαν χώρα τελευταία, αρχίζει να εκδηλώνεται και κρίση ηθικής.

Σε πολλούς από τους αρμόδιους ένεκα της ευθύνης που απορρέει από τα καθήκοντά τους και τους οποίους "ακουμπά" η ενοχή, αλλά και σε κάποιους άλλους που τους "χαϊδεύει" η συνενοχή, η λέξη ευθιξία είναι άγνωστη και σαν ετυμολογία αλλά και σαν πρακτική διαδικασία. 

Στον αέρα οι ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων -Λιμνάζουν 3 χρόνια στα συρτάρια


 

"Καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια."

Παρότι ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγγειλε και πάλι το σχέδιο για παραχώρηση επαρχιακών αεροδρομίων, στο περιθώριο του προχθεσινού Eurogroup, εντούτοις το θέμα λιμνάζει στα συρτάρια και δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία.
Το φιλόδοξο εγχείρημα για επανεκκίνηση της οικονομίας της κυβέρνησης προσκρούει ακόμη μια φορά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Επιβεβαιώθηκαν ο γάμος και η κομματική στέγαση, αλλά και η αναμενόμενη «στήριξη» του ΣΥΡΙΖΑ……



Με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις θέσεις της ΥΠΑ και τις προτάσεις της, προκειμένου να μπορέσουν τα περιφερειακά αεροδρόμια να γίνουν μοχλός ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και προσέλκυσης και ανάπτυξης του τουρισμού.

Παραχώρηση για αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων.


«Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα παραμείνουν περιουσία του ελληνικού δημοσίου», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του κρατικού αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Στην ΥΠΑ προσπαθούν να «αντιμετωπίσουν» το αιτιατό του μπλακ αουτ βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την εξάλειψη του αιτίων που το προκαλούν…




Συνδικαλιστές και «παλληκάρια» γίνανε μαλλιά κουβάρια στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το θέμα του μπλακ άουτ.

Ξέσπασε μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε συνδικαλιστές και στη διοίκηση της ΥΠΑ με αφορμή την επιχειρούμενη προσπάθεια των διοικούντων με σκοπό την «αντιμετώπιση» του σοβαρού θέματος του μπλακ άουτ στις εγκαταστάσεις της ΥΕΠ.

Πάντως η εκτίμηση ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία σε φαινόμενα τέτοιου είδους είναι ότι θα ανοίξουν στόματα και θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία με ονόματα, τα οποία «βγάζουν μάτι» ..

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Υπάλληλος του αεροδρομίου δεν παραδίδει στο αεροδρόμιο αυστηρά ελεγχόμενους χώρους!



Eνώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου προσέφυγε πριν λίγες ημέρες το Ελληνικό Δημόσιο με αίτημα τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά υπαλλήλου του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου για να υποχρεωθεί να κατεδαφίσει εσωτερική περίφραξη κατοικίας την οποία χρησιμοποιεί εντός αυστηρά ελεγχόμενων χώρων του αερολιμένα, ως και της πύλης για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων!!

Το ιστορικό της υπόθεσης είναι για γέλια και για κλάματα...

Ο υπάλληλος του αεροδρομίου, φέρεται συγκεκριμένα από το 1993 να εγκαταστάθηκε με απόφαση του τότε αερολιμενάρχη σε "οικίσκο" εντός του αεροδρομίου αποτελούμενο από τρία δωμάτια, χωλ, κουζίνα και W.C., δυνάμει απόφασης περί στέγασης υπαλλήλων ΥΠΑ σε οικήματα του Δημοσίου.

Το 2006 με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, διακόπηκε η στέγασή του χωρίς όμως αυτός να παραδώσει το χώρο.

Σύμφωνα με έγγραφο του Τμήματος Πυρασφάλειας και Εξοπλισμού Αερολιμένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας το 2011, μετά από αναφορά της Διεύθυνσης Ασφαλείας, πληροφορήθηκαν ότι ο υπάλληλος, στον οποίο έχει παραχωρηθεί για χρήση οικία, ιδιοκτησίας του ΚΑΡΔ, που κείται, εντός αυστηρά ελεγχόμενων χώρων, χρησιμοποιεί σαν πύλη εισόδου-εξόδου την πύλη για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων (Emergency gate), την οποία έχει περιφράξει, όπως και όλο το χώρο στον οποίο διαμένει.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Δημόσιο ο υπάλληλος αυτός επιδιώκοντας προφανώς την κατά το δυνατόν σύννομη παραμονή του, κατά την άποψή του, εντός των ελεγχόμενων χώρων του αερολιμένα, προέβη στην προσθήκη εσωτερικής περίφραξης, ενσωματώνοντας και την Emergency πύλη, αδιαφορώντας εντελώς για τις συνέπειες στους τομείς της ασφάλειας του αερολιμένα.

Το Ελληνικό Δημόσιο τονίζει ότι οι ενέργειες αυτές είναι αυθαίρετες, απαράδεκτες και παράνομες και θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του αερολιμένα, παραβιάζοντας τη νομοθεσία τη σχετική με θέματα ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας από έκνομες ενέργειες καθώς και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Με έγγραφο ζητήθηκε από τη Διοίκηση του ΚΑΡΔ, να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της αποχώρησης του υπαλλήλου από το συγκεκριμένο χώρο, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Emergency πύλης για τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να παρέχεται η ασφάλεια που απαιτείται, σύμφωνα με Τεχνική Οδηγία Ασφαλείας.

Εκλήθη την 9η Απριλίου 2012 να αποχωρήσει από την οικία εντός του αερολιμένα, για λόγους ασφαλείας και να προβεί στην παράδοση του οικήματος, μέχρι την 24η Απριλίου 2012.

Παρά την εντολή εξακολουθεί να παραμένει σ'αυτήν και για το λόγο αυτό του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ, την 16η Ιουλίου 2012 από την αερολιμενάρχη, επειδή η μη συμμόρφωσή του, συνιστά παράβαση... Αερολιμενικής Διάταξης!!.

Σημειώνεται εξάλλου ότι με απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο του 2000 ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, εγκρίθηκε η δαπάνη ποσού 9.984.000 δρχ. για την καταβολή επιδότησης κατοικίας σε προβληματική περιοχή, του συγκεκριμένου υπαλλήλου, κατ'εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 9 του ν. 2085/1992, που ίσχυαν τότε!!

Επειδή, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημόσιο, συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση και επικείμενος κίνδυνος από την αναβολή, δεδομένου ότι ο παράνομα κατεχόμενος και περιφραγμένος χώρος εντός του αερολιμένα και η χρησιμοποίηση της πύλης για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στον αερολιμένα, εγκυμονεί κινδύνους για την απρόσκοπτη λειτουργία της Emergency πύλης για τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης του αερολιμένα και θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΑΡΔ και επειδή αμφισβητείται εμπράκτως η διακατοχή του Δημοσίου επί του οικήματος και του περιφραγμένου χώρου ζητήθηκε η λήψη ασφαλιστικών μέτρων από Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.
Πηγή: .dimokratiki.gr

Ήταν αναμενόμενο το μπλακ άουτ στην εναέρια κυκλοφορία;




Όταν οι διαπιστωμένες βλάβες πριν ενα ολόκληρο χρόνο δεν αντιμετωπίζονται στο σωστό χρόνο και με το σωστό και αποτελεσματικό τρόπο,

Όταν οι αρμόδιοι εκτός των αρμοδιοτήτων τους είναι «επιφορτισμένοι» και με επιπλέον καθήκοντα εκτός της υπηρεσίας τους, θέμα που αναδείξαμε πρόσφατα 
 
τότε είναι θέμα χρόνου το πότε θα εκδηλωθούν τα προβλήματα.






Καθυστερήσεις μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκαν στις πτήσεις από και προς την Ελλάδα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν για μία ώρα περίπου κανένα αεροσκάφος δεν μπορούσε να προσγειωθεί ή να απογειωθεί λόγω βλάβης στο σύστημα ραντάρ ύστερα από διακοπή ρεύματος.
Η βλάβη διαπιστώθηκε στο σύστημα ραντάρ, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολικής Αεροπορίας, προήλθε από βλάβη στον κεντρικό διακόπτη του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Αρχίζουν να «απογειώνονται» τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.





Ολοκληρώνεται το σχέδιο αξιοποίησης και λειτουργίας των 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης.
 
Σε λίγες μέρες, θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο πολιτικής για την αξιοποίηση και λειτουργία των αεροδρομίων, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία, στη Θεσσαλονίκη.
 
Όπως εξήγησε ο υπουργός, το θέμα σχετίζεται άμεσα και με τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια που η κυβέρνηση επιθυμεί να αξιοποιήσει..

Τον Νοέμβριο οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια.


 

 
Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μέσω πακέτων ΣΔΙΤ. Πριν από την προκήρυξη θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη το σχέδιο Εθνικής Πολιτικής Αεροδρομίων το οποίο προβλέπει ιδιωτικοποίηση των μεγάλων αεροδρομίων μέσα από πέντε ή έξι ΣΔΙΤ καθώς και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των πολύ μικρών αεροδρομίων της χώρας..


Εντολή της κυβέρνησης προς το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είναι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης να υλοποιηθεί σύντομα και για το λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε τον Νοέμβριο να βγουν στο «αέρα» οι προκηρύξεις.





Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο... σπίτι





Εργάζονται μία βδομάδα και πληρώνονται έξι!.. Πρόκειται για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) που έχουν τοποθετηθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης για την κάλυψη των αναγκών προσγείωσης και απογείωσης των ιδιωτικών αεροσκαφών της Γενικής Αεροπορίας, που από το 2004 έχουν μεταφερθεί στη συγκεκριμένη αεροπορική βάση.

Οι καταγγελίες πέφτουν «βροχή» για τα όσα ανορθόδοξα συμβαίνουν στη «φωλιά» της Γενικής Αεροπορίας ..

Δωρεάν πάρκινγκ σε αεροδρόμιο του Στρατού.





Φύλαξη, τεχνική υποστήριξη και δωρεάν προσγειώσεις - απογειώσεις παρέχει εδώ και 7 χρόνια το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης στα εναέρια μέσα ιδιωτών

Η μεταφορά ιδιωτικών αεροσκαφών στην Πάχη έγινε το καλοκαίρι του 2004, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως οικονομική συμφωνία

Δωρεάν «πάρκινγκ», φύλαξη και υποστήριξη για 286 ιδιωτικά ελικόπτερα και ελαφρά αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας παρέχει επί μία επταετία το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης. Τα διαφυγόντα κέρδη ..