Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τέλος βάζει η Ε.Ε. στα μηχανήματα ασφαλείας ακτίνων Χ των αεροδρομίων.





Το αεροδρόμιο Midway στο Μάντσεστερ της Αγγλίας θα υποχρεωθεί σε μερικές ημέρες να διακόψει οριστικά τη χρήση των 16 μηχανημάτων ακτινογραφικής απεικόνισης των επιβατών που ελέγχονται πριν την είσοδό τους στο αεροσκάφος. 

Η Ε.Ε. είχε δώσει άδεια δοκιμαστικής λειτουργίας για έναν χρόνο στις συσκευές ακτίνων Χ που λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως στα νοσοκομεία όταν μεταβαίνει κάποιος για να υποβληθεί σε ακτινογραφία. Μέσα σε αυτό το διάστημα προέκυψαν όμως τεράστια ζητήματα ...
κι ερωτήματα για το πόσο επιβλαβή μπορούν ν’ αποβούν αυτοί οι έλεγχοι.

 Η ισχυρή δόση ακτινοβολίας σύμφωνα με τους ειδικούς σε κάποιον που ταξιδεύει τακτικά είναι ικανή να δημιουργήσει ακόμη και καρκινικούς όγκους. Πλέον στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ θα προβούν σε χρήση μηχανημάτων ελέγχου που δεν χρησιμοποιούν ακτίνες Χ.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έως και 100 επιβάτες ετησίως κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο (AP Photo/Damian Dovarganes)

Αυτή η αλλαγή θα στοιχίσει περίπου 1.5 εκατομμύριο € και θα σημάνει την πρόσληψη 55 υπαλλήλων ασφαλείας. Σε όλο αυτό το διάστημα είχαν δημιουργηθεί και άπειρα προβλήματα διαπληκτισμών με επιβάτες που αρνούντο να περάσουν από το συγκεκριμένο είδος ελέγχου. 

Στο Χήθροου, όπου οι φασαρίες αποτελούσαν τον κανόνο κι όχι την εξαίρεση οι αρχές υποχρεώθηκαν να παροπλίσουν τα μηχανήματα ακτίνων Χ. 
Οι περισσότεροι απ’ όσους διαμαρτύρονται δεν επικαλούνται τόσο το θέμα της υγείας όσο αυτό της παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων. 

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα δεν αφήνουν τίποτα στην φαντασία του υπαλλήλου ασφαλείας κι αρκετοί θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος η γυμνή τους ακτινογραφία να βρεθεί κάποια ημέρα ακόμη και στο διαδίκτυο. 

Αντιθέτως με την Ευρώπη στις ΗΠΑ έχουν ήδη εγκατασταθεί 600 μηχανήματα ακτίνων Χ με τους επιστήμονες να θεωρούν ότι έως και 100 άνθρωποι ετησίως θα προσβληθούν από καρκίνο.
Πηγή: exelixeis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: