Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η γαλλική Vinci «χτυπά» αεροδρόμια σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.


 


Το ενδιαφέρον για την απόκτηση αεροδρομίων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία εκδήλωσε ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος της Vinci. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Xavier Huillard δήλωσε στο Reuters ότι «ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων του». Ως επικρατέστερες χώρες, ο διευθύνων σύμβουλος της Vinci κατέταξε την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Τα αεροδρόμια των χωρών αυτών φαντάζουν ελκυστικά για τη Vinci, η οποία αναμένει, τα προσεχή 2 έτη, επενδυτικές ευκαιρίες για την εξαγορά αεροδρομίων, με βάση το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Vinci προσδοκά σε αυτές τις ευκαιρίες, βλέποντας την αποχώρηση άλλων επενδυτικών σχημάτων από τον αεροπορικό κλάδο και συγκεκριμένα από το τομέα της διαχείρισης αεροδρομίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Vinci συμμετείχε, πριν από 1 περίπου χρόνο, σε διαπραγματεύσεις με τη Hochtief για την εξαγορά όλων των αεροδρομίων στα οποία μετέχει η Hochtief Airports, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου των Αθηνών.

Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν πουθενά, καθώς η Hochtief ανέστειλε τη διαδικασία, καθώς προσδοκούσε σε έσοδα 1,6 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό φαίνεται ότι ήταν απαγορευτικό, τόσο για τη Vinci, όσο και για τον έτερο διεκδικητή, την κινεζική HNA.

Επίσης, η Vinci, πέρα από το «Ελ. Βενιζέλος», διατηρεί έντονο ενδιαφέρον και για το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο της Κρήτης, συμμετέχοντας μάλιστα στην τελευταία δημόσια διαβούλευση.

Ο διαγωνισμός, αν και προκηρύχτηκε, κατέστη άγονος, αφού καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε προσφορά, αντιδρώντας στο υψηλό κόστος, αλλά και σε αρκετές προδιαγραφές του έργου.

Πάντως, η Vinci έχει έντονη παρουσία στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και σε αυτοκινητοδρόμους, όπως την «Ολυμπία Οδό» και τον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου».
 
Πηγή:http://www.metaforespress.gr
της Βάσως Βεγιάζη

Δεν υπάρχουν σχόλια: