Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ανεπάρκεια, ανικανότητα, αδιαφορία των διοικούντων: Το τρίπτυχο των προβλημάτων των ελληνικών αεροδρομίων.




Τα σοβαρά προβλήματα που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια δείχνουν πολύ εύγλωττα, ότι τα περισσότερα από αυτά «προκλήθηκαν» και εκδηλώθηκαν από έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος των διοικούντων, η οποία οφείλεται είτε σε ανεπάρκεια είτε σε ανικανότητα, είτε ακόμη και σε υλοποίηση πολιτικών, οι οποίες ήταν αντίθετες με το δημόσιο συμφέρον. 

Κατά συνέπεια δεν ήταν ούτε σαμποτάζ, αλλά ούτε και η «κακή στιγμή»,.

στην οποία συνηθίζουμε να «φορτώνουμε» όλα αυτά που ήθελαν και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, ουσιαστικό ενδιαφέρον αλλά και εξασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας τους ….και αποδείχτηκε και αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι δεν τα είχαν, ή κάποιοι επιδίωκαν και κατά συνέπεια δεν ήθελαν να τα έχουν.
 Πρόσφατα αναφερθήκαμε στο θέμα του κλιματισμού στο αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο σημειωτέον προϋπήρχε από το καλοκαίρι του 2011 και συνεχίζονταν…., χωρίς συνειδησιακά να ιδρώνει κανενός το αυτί, στη συνέχεια επισημάνθηκαν μια σειρά από προβλήματα στο αεροδρόμιο της Ρόδου. 
Στο μεταξύ και ενώ το θερμόμετρο ανέβαινε υπερβολικά και μαζί με αυτό αυξάνονταν και η τουριστική κίνηση, γίναμε δέκτες την περασμένη εβδομάδα και για το μπλακ-άουτ στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά πριν από λίγες ημέρες “έσκασε” και το αναλογικά πιο σοβαρό πρόβλημα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Η επανάληψη αυτού του κακόγουστου αστείου, της εκδήλωσης δηλαδή αυτών των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων στα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια, εκτός του ότι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υποστήριξη και εξυπηρέτηση τόσο της αεροπορικής κίνησης όσο και των διακινούμενων επιβατών, δυσφημούν τη χώρα μας και την κατατάσσουν στη λίστα με αρνητικό πρόσημο, γεγονός που βλάπτει σοβαρά τόσο το τουριστικό προϊόν, όσο και την ελληνική οικονομία.   

Ας μην συνεχίσουμε λοιπόν να είμαστε και να γινόμαστε, διαχειριστές προβλημάτων και μάλιστα με τη συνταγή της πυροσβεστικής προσέγγισης και αντιμετώπισης. 
 
Ας αναγνωρίσουμε επιτέλους ότι οι βασικές υποδομές μας στα περιφερειακά αεροδρόμια, εκτός του γεγονότος ότι δεν είναι σύγχρονες και μη συμβατές με τα ευρωπαϊκά κανονιστικά δεδομένα και είναι αυτές που επωμίζονται όλο το βάρος της τουριστικής κίνησης όλων των μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων βρίσκονται σε άσχημη έως άθλια κατάσταση, η οποία αν συνεχιστεί, εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους. 
 
Όσοι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης και εξακολουθούν αλλού να τυρβάζουν…, 

όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι οι υποκειμενικές προσεγγίσεις και οι εξωγενείς υποδείξεις για την παρεμπόδιση υλοποίησης και συμμόρφωσης σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, είναι πράξη μη συμβατή και πολέμια του δημόσιου συμφέροντος,
 
όσοι συνεχίζουν να προωθούν φωτογραφικές λύσεις υποστήριξης ιδιωτικών συμφερόντων ή επιδιώκουν με τη στάση τους και την εν γένει πρακτική τους τον στραγγαλισμό της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών των αεροδρομίων..,  χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους πολλούς και ποικίλους κινδύνους, που εγκυμονούν αυτές οι απαράδεκτες συμπεριφορές και πρακτικές και δεν παραιτούνται από αυτές τις παράλογες, παράτυπες και παράνομες πρακτικές, είναι επιεικώς απαράδεκτες, αλλά και επικίνδυνες.
 
Για όλους αυτούς, αν διαθέτουν λογική και συνείδηση και ίχνος αξιοπρέπειας και ευθυξίας, υπάρχει δρόμος να κινηθούν, χωρίς όμως να δημιουργούν, να συντηρούν, ή να ενισχύουν τα προβλήματα.
 
Ας μείνουμε εδώ, προς το παρόν, υπενθυμίζοντας και τονίζοντας ότι, ακόμα η τουριστική περίοδος συνεχίζεται και τα αεροδρόμια θα πρέπει να λειτουργούν απρόσκοπτα με απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ελπίζοντας παράλληλα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρέμβουν να αποκαταστήσουν αυτή την παράλογη και απαράδεκτη πρακτική, αυτή την ζημιογόνα πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: