Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Με διαφάνεια και αξιοπιστία διεξήχθη ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά αεροδρόμια.



Μ ε διαφάνεια και αξιοπιστία διεξήχθη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τονίζει με κατηγορηματικότητα η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Στη δήλωση αυτή αναγκάστηκε να προβεί η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη χαμηλή αποτίμηση από σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ.
Σχετικά με δημοσιεύματα για το διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι "ακολούθησε αυστηρά την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία η οποία περιλαμβάνει σειρά ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αρχές διαφάνειας".
Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ συνδέεται με την εισαγγελική παρέμβαση η οποία έγινε εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς μεταξύ της αποτίμησης των 14 αεροδρομίων από τον σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ (μόλις 350 εκατ. ευρώ) και της προσφοράς των Γερμανών (1,23 δισ. ευρώ).
Ο  επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς και οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από το Ταμείο με χθεσινή επιστολή.
Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός προχώρησε από την προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου.
Κατά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, "σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, πριν την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, υφίσταται υποχρέωση για τη διενέργεια ανεξάρτητης αποτίμησης του προς αξιοποίηση στοιχείου". 
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι, κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και πριν την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, το ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν διενέργειας ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, προσέλαβε ως ανεξάρτητο αποτιμητή, εταιρεία διεθνούς κύρους με αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία στον αεροπορικό κλάδο και στις αποτιμήσεις. 
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ διαφυλάσσει το κύρος και την αξιοπιστία του διαγωνισμού, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. 

Στο Ταμείο υποστηρίζουν πως "ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού, ενώ επετεύχθη ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα ύψους €1,234 δισ. εφάπαξ τίμημα και €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό. 
Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου €330 εκατ. ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε ποσό περίπου €1,4 δισ. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: