Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ένα ωραίο σενάριο




Θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο σενάριο για μια υπερπαραγωγή τηλεοπτικής σειράς που εξελίσσεται σε κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Επιλεγμένοι χώροι για το γύρισμα των σκηνών: η Αθήνα, οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Ουάσιγκτον, η Ρώμη και η Ρίγα – για να υπάρχει και μία νότα εξωτικής χώρας, διότι η Λεττονία είναι πιο άγνωστη και επομένως πιο εξωτική από την Ταϊλάνδη και το Μπαλί, τουριστικά μέρη που τα έχει επισκεφθεί πλέον και η κουτσή Μαρία!
Πολυεθνική ομάδα πρωταγωνιστών αποτελούμενη από τους εξής σταρ διεθνούς φήμης αλφαβητικώς βάσει ελληνικού αλφαβήτου: Υάνης Βαρουφάκης, Ζαν-Κλώντ Γιουνκέρ, Κριστίν Λαγκάρντ, Άγγελα Μέρκελ, Πιέρ Μοσκοβισί, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, Φρανσουά Ολλάντ, Ματτέο Ρέντζι, Βόλφγκανγκ Σώϋμπλε,ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ και σε δεύτερους ρόλους οι Γιάννης Δραγασάκης, Μπαράκ Ομπάμα και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τους ρόλους των κακών ερμηνεύουν οι Λαφαζάνης, Μητρόπουλος και Στρατούλης. Μουσική υπόκρουση: Νταούλια. Σακάκια: Prada. Κασκώλ: Burberry’s. Γραβάτες: Μας τέλειωσαν. Σκηνοθεσία: Ελληνογερμανική Παραγωγή Τηλεοπτικών Προγραμμάτων Α.Ε. Σενάριο: Θα μπορούσα να το είχα γράψει εγώ, αλλά πρόλαβαν άλλοι και δεν χρειάζεται να τους κάνω δωρεάν διαφήμιση με την δημοσίευση των ονομάτων τους! Τίτλος της τηλεοπτικής σειράς: «Τα κουμπιά του Αλέξη» ή «Ράβε ξήλωνε» ή «Όσο υπάρχουν ευρώ…» ή «Όσα παίρνει ο ΕΝΦΙΑ». Η ιδέα να δοθεί στη σειρά ο τίτλος «ο Υάνης ο μεγαλοπρεπής» απορρίπτεται.
Η σειρά θα μπορούσε να είναι κωμική. Επειδή όμως στις ημέρες μας συμβαίνουν πολλά αστεία πράγματα και ακούγονται πολλές δηλώσεις που προκαλούν τον γέλωτα, προτιμήθηκε να υπερισχύσει το δραματικό στοιχείο. Η ιστορία αναπτύσσεται σε ένα ασφυκτικά στενάχωρο περιβάλλον. Σύμφωνα με τις οδηγίες του σκηνοθέτη οι ήρωες πρέπει να εμφανίζονται σκυθρωποί και με μια έκφραση πόνου στο πρόσωπο σαν να τους έχει πατήσει κάποιος τον κάλλο ή σαν να έχουν βάρος στο στομάχι από υπερκατανάλωση προϊόντων ταχυφαγείου υπόπτου ποιότητας. Η αγωνία τους πρέπει να μεταδοθεί στον τηλεθεατή για να συμπάσχει μαζί τους και να φοβάται τα χειρότερα.
Σε αυτό το μοτίβο της απελπισίας και της απογνώσεως συνεχίζονται τα επεισόδια, ενώ η ατμόσφαιρα βαραίνει όλο και περισσότερο εντείνοντας την αγωνία του τηλεθεατή που ταυτίζεται με τους ηθοποιούς του σήριαλ και σιγά-σιγά πνίγεται από την κατάσταση αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, χάνοντας κάθε ελπίδα να απαλλαγεί από τα αλλεπάλληλα κτυπήματα της μοίρας και από την απειλή περαιτέρω πληγμάτων. Ο σκηνοθέτης δίνει το σύνθημα να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός του δράματος. Με ένα μελετημένο σκηνικό «εφφέ» πέφτει μαύρο χρώμα πένθους στο χώρο για να είναι ισχυρότερη η επίδραση της φρίκης στην ψυχολογία του τηλεθεατή. Και εκεί που τα πράγματα έχουν φθάσει στο απροχώρητο και που δεν φαίνεται από πουθενά φως, έρχεται η από μηχανής λύτρωση! Οι τηλεοπτικοί ήρωες λένε ότι βγήκαν από το αδιέξοδο αφού απλώς θα πληρώσουν περισσότερους φόρους! Και ο τηλεθεατής, που θα ζητούσε να μειωθούν οι φόροι αν δεν είχε δει το σήριαλ και δεν είχε φοβηθεί ότι θα πάθει και χειρότερα, γιορτάζει τώρα και αυτός για τη νίκη και χαμογελά πανευτυχής με το Happy end της ιστορίας…

FreeWill

Δεν υπάρχουν σχόλια: