Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

«Ανάλγητοι» και οδυνηρές αποφάσεις



Δεν πρωτοτύ­πη­σε προχθές στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών όταν αναφερόμενος στους «θεσμούς» μίλησε για τους εξ αυτών «ανάλγητους», όπως προφανώς εννοούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια και έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε μόνο με την Κομισιόν.
Μόνο που, όπως και ο ίδιος πλέον έχει διαπιστώσει, όταν ψάχνεις για δανεικά και ο δανειοδότης είναι μόνο ένας, ούτε τους όρους σου θα επιβάλεις, ούτε τον διαπραγματευτή θα επιλέξεις.
Οι άλλοι το ξέρουμε από το 2010. Και καλύτερα εξ όλων το ξέρουν το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, γιατί αυτοί ήταν που βγήκαν στη γύρα για δανεικά όταν συνειδητοποίησαν την «καυτή πατάτα» που είχαν παραλάβει από τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή. Και γιατί αυτοί βρέθηκαν απέναντι στο απόλυτο κενό και χρειάστηκε πρώτα να πείσουν να δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης και μετά να κουβεντιάσουν πόσα θα χρειαστεί να πάρουν, με ποιους όρους θα τα πάρουν και με ποιους θα έχουν να κάνουν.
Δεν είχαν πάει γυρεύοντας για τους «ανάλγητους» του Βαρουφάκη. Στην Κομισιόν είχαν απευθυνθεί κι εκείνη ήταν που τους έβαλε στο παιχνίδι. Και όχι τόσο την Κεντρική Τράπεζα που λογικό ήταν να μετέχει, όσο το ΔΝΤ που το έκριναν απαραίτητο γιατί κατείχε το σχετικό «know how». Και φυσικά πόσο οδυνηρή υπήρξε η συμμετοχή του στη διαδικασία είναι κάτι που δεν χρειαζόμασταν τον Βαρουφάκη ή οποιονδήποτε άλλο να μας το πει.
Ωστόσο, επί πέντε χρόνια και παρά την υποχρεωτική συνεργασία με τους «ανάλγητους» η χώρα κατάφερε ν' αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι θυσίες ήταν πολλές και σκληρές, αλλά απέδωσαν ως προς τον στόχο. Και τις θυσίες δεν τις κάναμε μόνο οι πολίτες, τις έκαναν και τα κόμματα. Δεν διαλύθηκε το ΠΑΣΟΚ επειδή δεν είχε τι άλλο να κάνει και ξαφνικά κυριεύτηκε από πολιτικό μαζοχισμό. Ούτε και η ΝΔ βρέθηκε να βολοδέρνει κάτω από το 30%.
Και τώραέχουμε τον Βαρουφάκη να μας λέει ότι δεν τα βγάζει πέρα με τους «ανάλγητους» και τον Τσακαλώτο να διαβεβαιώνει πως αν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία. Και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι: Πρώτον, ότι αποδεικνύονται ανίκανοι να διαπραγματευτούν και, δεύτερον, ότι δεν τολμάνε να σηκώσουν το βάρος οδυνηρών αποφάσεων.
ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΟΣ
ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: