Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Παραχωρούνται τα 14 αεροδρόμια "υπό όρους".

Την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων επιβεβαιώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δηλώνοντας επιπλέον χαρακτηριστικά ότι η Κυβέρνηση θα τις επανεξετάσει σε βάθος, χωρίς όμως να προσδιορίζει επακριβώς σε ποιους τομείς, προκειμένου να διαφυλάξει τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο συμφέρον.
Οι συνεχείς αμφίσημες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και η επίσημη παραδοχή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι το τίμημα που συμφωνήθηκε και προσφέρθηκε για την πώληση των 14 περιφερειακών αερολιμένων είναι υψηλό, έχουν θορυβήσει τους πάντες και στα πολιτικά στελέχη αλλά και στους αντιδρώντες στην εκποίηση των αεροδρομίων επικρατεί στάση αναμονής των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης.

Οι απόψεις αυτές έτσι όπως έχουν εκφραστεί δείχνουν μια υπαναχώρηση, την οποία μεγάλα στελέχη όπως και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέλαβαν να τις "στρογγυλέψουν" και εμμέσως πλην σαφώς να δικαιολογήσουν την αλλαγή πολιτικής.



Το γεγονός αυτό συνάγεται και από τις εκτιμήσεις εκπροσώπων της Fraport ότι η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015 και τα αεροδρόμια θα λειτουργούν υπό ιδιωτικό έλεγχο από το επόμενο καλοκαίρι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, με δεδομένο ότι για τα αεροδρόμια η ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει κανονικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο αν μπορεί να γίνει επανεξέταση, προφανώς με την αποδοχή της επενδυτικής κοινοπραξίας που πλειοψήφησε με υπερδιπλάσιο ποσό στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Η επανεξέταση που θα γίνει προκειμένου να «δικαιολογηθεί» η αλλαγή πολιτικής στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων θα περιοριστεί στον συνολικό χρόνο παραχώρησης.

Η εκτίμηση ειδικών επί του θέματος είναι ότι η μεταρρυθμιστική αυτή επιλογή της κυβέρνησης θα υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους, με πολύ μικρή απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό ήταν καθορισμένο στα μνημονιακά δεδομένα.
Εκτός αυτού θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό μέσο για την αποδοχή από τους ευρωπαίους αξιωματούχους άλλων πολιτικών που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά πρέπει να τύχουν της έγκρισης και των δανειστών.


Αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω του ότι ο στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη φτάσει σε οριακό σημείο αλλά και λόγω των πιέσεων που ασκούνται από τους Ευρωπαίους  για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί με το έγγραφο Βαρουφάκη στις 20 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: