Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Εντάξει, νικήσαμε. Τα μέτρα ποιοι θα τα ψηφίσουν;


Το έχουμε πλέον εμπεδώσει. Μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε και απανωτές νίκες απέναντι στους απεχθείς δανειστές. Πρώτα, καταργήσαμε το Μνημόνιο (όχι με έναν νόμο και σε μια μέρα, αλλά δεν πειράζει, το παρατείναμε).
Μετά, διώξαμε την τρόικα και τώρα ο χαρούμενος Βαρουφάκης καλωσορίζει τα κλιμάκια των ευρωτεχνοκρατών. Τώρα, μετατρέψαμε τη δημιουργική ασάφεια σε δημιουργική σαφήνεια, όπως μας ανήγγειλε υπερηφάνως πάλι ο Βαρουφάκης, ο άνθρωπος των εκατό φωτογραφίσεων και των αμέτρητων κυβιστήσεων. Και, μετά το προχτεσινό δείπνο των Βρυξελλών, όπου να ΄ναι θ’ αρχίσουμε να μιλάμε για το success story του Τσίπρα. Θα γράψουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε. Η σειρά των νικών ολοκληρώνεται (επί του παρόντος).
Υπάρχουν, βεβαίως, δυο-τρεις «λεπτομέρειες», που παραμερίζονται ή επιμελώς αποκρύπτονται:
Ο Τσίπρας και οι συνδαιτυμόνες του συμφώνησαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Ο Τσίπρας είπε ότι «δεν θα είναι υφεσιακά μέτρα». Οι άλλοι είπαν ότι πρέπει να είναι  «ισοδύναμα μέτρα» (Μέρκελ) ή να παράγουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (Ολάντ).
Ο Τσίπρας ζήτησε άμεση ρευστότητα, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Και, τελικά, συμφώνησαν -το παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του- ότι εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μετά τον έλεγχο των «θεσμών» (παλιά τρόικα) και απόφαση του Eurogroup.
Δεχόμαστε, χάριν της συζητήσεως, ότι όλα αυτά θα γίνουν. Ότι η ελληνική κυβέρνηση, πιεζόμενη ασφυκτικά από την έλλειψη ρευστότητας, αυτή τη φορά θα τα κάνει όλα καλά, θα παρουσιάσει κατάλογο με ουσιαστικά μέτρα, κοστολογημένα και με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (δηλαδή, θα κλείνουν τις «τρύπες» και θα αφήνουν πλεόνασμα) και οι ευρωπαίοι θα τον εγκρίνουν. Εγείρεται ένα ερώτημα: πώς θα ψηφιστούν τα μέτρα στην ελληνική Βουλή, αν μέσα σ’ αυτά υπάρχουν, για παράδειγμα, ιδιωτικοποιήσεις, αυξήσεις κάποιων φόρων ή διατήρηση κάποιων άλλων, που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να καταργήσει (π.χ. ΕΝΦΙΑ); Γιατί κάποια τέτοια μέτρα θα υποχρεωθεί να πάρει.
Μακάρι όλοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να ψηφίσουν ομοθύμως τα μέτρα, που αναγκαστικά θα ληφθούν. Όμως, οι ενδείξεις δεν είναι καθησυχαστικές. Κι αν δεν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να αναζητήσει ψήφους βουλευτών από το «μνημονιακό μπλοκ».
Εν κατακλείδι: οι ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να δώσουν στη νέα κυβέρνηση όσες ευκαιρίες θέλει. Αν δεν βιάζεται να πάρει λεφτά, θα παίζει καθυστέρηση. Αν, όμως, φτάσει κοντά στην ασφυξία, θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα. Και τότε θα ΄ρθει η ώρα της αλήθειας, η οποία μέχρι τώρα μετατίθεται (κάτι ανάλογο έγινε και το 2009). Δηλαδή, τότε, κανένας Βαρουφάκης δεν θα μπορεί να κοροϊδεύει τους βουλευτές με αερολογίες του τύπου «δημιουργική σαφήνεια».
Γιώργος Καρελιάς

Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια: