Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

To «μάρκετινγκ» της αξιοπρέπειας



Τείνουμε να πιστέψουμε ότι όντως στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα. Κανένα, μάλιστα!
Το μεγάλο θέμα για την χώρα δεν είναι ούτε η λειψή παραγωγή της, ούτε η ανεργία, ούτε το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της, ούτε το παραπαίον τραπεζικό της σύστημα, ούτε ο χουλιγκανισμός στο ποδόσφαιρο, ούτε οι κουκουλοφόροι, ούτε η υποβαθμισμένη παιδεία της και ούτε, βέβαια, η ακτύπητη γραφειοκρατία της και το σύστημα διαφθοράς που αυτή διαχέει σε ολόκληρη την κοινωνία.
Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, όπως υποστηρίζει και ο υπουργός Οικονομικών, φαίνεται να είναι το «έλλειμμα αξιοπρέπειας». Ένα έλλειμμα που, όπως προκύπτει και από τις ενθουσιώδεις υπέρ της κυβερνήσεως δημοσκοπήσεις, η παρούσα κυβέρνηση το υπερκαλύπτει – με ευτυχές γι᾽ αυτήν αποτέλεσμα το 70% του ελληνικού λαού να επικροτεί τα έργα (;), τα λόγια και τις συμπεριφορές της. Έτσι, τελευταία δημοσκόπηση πού είδε το φως της δημοσιότητας μας πληροφορεί ότι, αν αύριο γίνουν νέες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφθανε σε ποσοστό πάνω από 42%, με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να θεωρείται κατάλληλος για να κυβερνά την χώρα από το 68% των Νεοελλήνων. Και όλα αυτά, 30 ημέρες μετά από την εκλογή του κόμματός του στην πρώτη θέση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Εξάλλου, στην διάρκεια αυτών των 30 ημερών είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε στο Διαδίκτυο και στον καθημερινό Τύπο πάνω από 160 διθυραμβικά άρθρα για την νέα κυβέρνηση, όλα ανεξαιρέτως επικεντρωμένα στο γεγονός ότι η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποκατέστησε σε παγκόσμιο επίπεδο την αξιοπρέπεια της χώρας που, κατά τους ποικιλώνυμους αρθρογράφους, ήταν μέγα λαϊκό αίτημα το οποίο επιτέλους ικανοποιήθηκε.
Παραφωνία σε αυτή την ενθουσιώδη και αποπνέουσα «εθνική υπερηφάνεια» έξαρση υπήρξε η επιστολή διαμαρτυρίας προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ), εντός και εκτός Ελλάδος, 42 επωνύμων συμπατριωτών μας, οι οποίοι δήλωναν ότι η αξιοπρέπειά τους είχε δεχθεί σοβαρά πλήγματα, τα οποία εν καιρώ θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις και στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση της και να ακολουθήσει έναν δρόμο αναπτύξεως. Οι υπογράφοντες το σχετικό κείμενο – την σύνταξη του οποίου είχε αναλάβει ο καθηγητής Οικονομικών κ. Γιώργος Μπήτρος – παρά το ότι χαρακτηρίσθηκαν με τα γνωστά κοσμητικά επίθετα του φαιοκόκκινου πολιτικού χώρου, πολύ σύντομα πολλαπλασιάστηκαν και σήμερα ξεπερνούν τους 210, μεταξύ δε αυτών και ο υποφαινόμενος.
Επίσης, εξαίρεση στις θριαμβολογίες απετέλεσε και το κύριο άρθρο της «Εστίας» του Σαββάτου, που τονίζει αδρά ότι η χώρα υφίσταται μία συνολική διεθνή γελοιοποίηση, με ανυπολόγιστο κόστος για το μέλλον της.
Παρόλα αυτά, οι ιαχές θριάμβου συνεχίζονται και αυτό μας γεννά πολλά ερωτηματικά. Από φόβο μήπως έχουμε χάσει την επαφή με την ελληνική γλώσσα και το ετυμολογικό της περιεχόμενο, αναζητήσαμε ορισμούς για την αξιοπρέπεια, που συγκλίνουν προς μία διατύπωση που αναφέρει ότι αξιοπρεπής είναι αυτός που έχει ευγενικούς τρόπους, ήθος, σεμνότητα και σοβαρότητα, συμπεριφέρεται δε με τρόπο που αρμόζει στην αξία του. Αντιθέτως, αναξιοπρεπής είναι αυτός που δεν έχει σοβαρότητα στην συμπεριφορά του, συμπεριφέρεται με απρέπεια και χαρακτηρίζεται από ευτέλεια.
Υπό το φως των ορισμών αυτών, που δεν διαφέρουν και από τους αντίστοιχους σε ευρωπαϊκά λεξικά, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε ποιοί είναι οι λόγοι για την άκρατη «εθνική υπερηφάνεια» που κατέκλυσε την χώρα. Και η απορία μας έγινε μεγαλύτερη όταν διαβάσαμε στο γαλλικό Larousse ότι η «εθνική υπερηφάνεια προκαλείται από γεγονότα, επιδόσεις και επιτεύγματα διεθνούς εμβέλειας, που αναβαθμίζουν το γόητρο και το κύρος μιας χώρας και των κατοίκων της». Αναρωτηθήκαμε, έτσι, ποια να είναι άραγε αυτά τα επιτεύγματα τις τελευταίες 30 ημέρες που μπόρεσαν να προκαλέσουν παρόμοιο κύμα «εθνικής υπερηφάνειας». Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να βρούμε έγκυρες απαντήσεις στα ερωτήματα και στις απορίες μας. Τις τελευταίες 30 ημέρες – τις πρώτες της συγκυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ– καταγράψαμε τα ακόλουθα:
Ύστερα από μία ολέθρια για την ελληνική οικονομία, άνευ αιτίας προεκλογική περιπέτεια, η χώρα – που ήταν έτοιμη να «πάρει τα πάνω της», έστω και με πολλά «ναι μεν, αλλά» – σήμερα, μετά τις εκλογές, βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα αν θα παραμείνει στην ευρωζώνη ή θα εξέλθει από αυτήν. Η δε οικονομία της έχει υποστεί σοβαρή ζημιά.
Δεν αποκλείεται η σύναψη τρίτης μνημονιακής συμφωνίας, που θα έχει άλλο όνομα και θα ελέγχεται από «θεσμούς» αντί της τρόικας.
Το δήθεν αντισυμβατικό ενδυματολογικό θέαμα Ελλήνων υπουργών, οι οποίοι επαίρονται στο Διαδίκτυο ότι είναι «προοδευτικοί» γιατί δεν φορούν γραβάτα, σε συνδυασμό με ειρωνείες και υβριστικές δηλώσεις τους κατά συναδέλφων τους, έχει καταλήξει σε μαζική διεθνή γελοιοποίηση της χώρας, η οποία ζητιανεύει χλευάζοντας αυτούς που την στηρίζουν.
Τέλος, η ανακοίνωση ότι, στην εποχή της κυριαρχίας των γνώσεων, η αριστεία αποτελεί στην Ελλάδα έννοια …χιτλερική, μόνον ελπίδα δεν αποτελεί για κάποιες χιλιάδες ικανών και δημιουργικών νέων.

Αν όλα αυτά είναι γεγονότα ήσσονος σημασίας μπροστά στις τακτικές «μάρκετινγκ της αξιοπρέπειας» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τότε η εν Ελλάδι απώλεια νοήματος (όχι μόνον των λέξεων) είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί.
freewill

Δεν υπάρχουν σχόλια: