Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ο ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ


Είναι απορίας άξιον το γιατί εκδηλώθηκαν τόσες αντιδράσεις και σχόλια αναλυτών και αντιπολιτευομένων κομμάτων, αμέσως μετά το τελευταίο Γιούρογκρουπ, που στην πραγματικότητα σήμανε την επιστροφή της χώρας στην εκλογίκευση και στην κανονικότητα.
Μια κατάσταση που είχε διαταραχθεί εδώ και πολλούς μήνες, και φυσικά όχι μόνο από την απειρία και τις επικοινωνιακές εμμονές της νέας κυβέρνησης, αλλά και επειδή οι προηγούμενοι συγκυβερνώντες, πολιτεύτηκαν μετά τις ευρωεκλογές με κουτοπονηριά για την επόμενη μέρα, θέλοντας προφανώς να εγκλωβίσουν τουλάχιστον χρονικά τους καινούργιους.
Το ζήτημα ήταν λοιπόν και με δεδομένα τα χρονικά περιθώρια και το ασφυκτικό χρηματοδοτικό έλλειμμα, να βρεθεί σύντομα ο τρόπος χρηματοδότησης του νέου συστήματος διακυβέρνησης, αφού φυσικά δοθεί μια «σκληρή διαπραγματευτική μάχη» κυρίως απευθυνόμενη στους αδημονούντες ψηφοφόρους, που ενδεχομένως είχαν πεισθεί με το δίλημμα «μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί».
Η επανάσταση των λέξεων λοιπόν ήταν αναγκαία, κυρίως για να μετατοπιστεί σταδιακά το κέντρο βάρους του διλήμματος προς το μόνο και παγκοσμίως αποδεκτό ερώτημα, «με την Ευρώπη ή έξω απ’ αυτή», όπως σωστά ερμηνεύει και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την λαϊκή εντολή που έλαβε στις τελευταίες εκλογές. Εξ΄ άλλου και η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων στις δημοσκοπήσεις για τη σχέση Ελλάδας Ευρώπης είναι υπέρ του έντιμου συμβιβασμού και δεν συζητά περίπτωση εξόδου απ’ το ευρώ. Η εκλογίκευση λοιπόν επικράτησε μετά από μια περίοδο ερασιτεχνισμών, λεονταρισμών και πείσμονα επιμονή για εσωτερική κατανάλωση των κακόηχων λέξεων της εποχής του μνημονίου.
Από δω και πέρα μόνο «θεσμοί», «Brussels Group», ίσως «Athens Group» και μόνο «σύμφωνο», «συμβόλαιο» ή κάτι τέτοιο, όπως δηλαδή με τα Σκόπια, που εμείς τα λέμε FYROM και όλες οι άλλες χώρες Μακεδονία.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται δηλαδή. Ο δύσκολος δρόμος της Ευρώπης είναι όμως ο μόνος σίγουρος για τη χώρα και οικονομικά και γεωπολιτικά και μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια, ότι ο κόσμος υποδέχθηκε στην πλειοψηφία του την συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων με ανακούφιση, έστω κι αν η χώρα επιστρέφει στην πεπατημένη που είχε εγκαταλείψει εδώ και πολλούς μήνες.
Τώρα η νέα κυβέρνηση, αφού διασφαλίσει τα χρηματοδοτικά «νώτα» της, θα έρθει αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση που δεν είναι άλλη από την ποιότητα διακυβέρνησης που μπορεί να τη διαφοροποιήσει ουσιαστικά από τους προηγούμενους, αλλά και από τον τρόπο διαχείρησης του εσωκομματικού μετώπου που μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή, υπονομευτική της ενότητας, βόμβα. Ήδη έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σύννεφα είτε με την πολυφωνία και τις αντιφατικές για το ίδιο θέμα τοποθετήσεις υπουργών, είτε με τις αντιδράσεις κομματικών συνιστωσών, για την συμβιβαστική συμφωνία με τους εταίρους.
Είναι βέβαιο πως αν υπάρξει συντονισμός και προωθηθούν πρωτοβουλίες που να δίνουν στους πολίτες το αίσθημα δικαιοσύνης και κάθαρσης του δημόσιου βίου, οι αντιδράσεις των ακραίων θα εξαφανιστούν μέσα στην επιδοκιμασία της κοινωνίας. Αν όμως, όπως πολλοί φοβούνται, η νέα κυβέρνηση ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των επικοινωνιακών εντυπωσιασμών, που είναι η πεπατημένη σχεδόν όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις εσωτερικές της αντιφάσεις.

Πηγή: new-deal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: