Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Παράλογες αυτές οι εκλογές.



Ανυπολόγιστη η ζημιά στην οικονομία
Οι πρώτες συνέπειες της διενέργειας των πρόωρων εκλογών έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές. Τα φορολογικά έσοδα υστέρησαν το Δεκέμβριο κατά 2 δις ευρώ. Ο κύριος λόγος της υστερήσεως είναι η γενική πτώση του τζίρου της οικονομίας κατά τον μήνα αυτόν, λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και εν τέλει η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της μεταπροσεχούς Κυριακής. Από πλευράς οικονομίας κρινόμενες, οι εκλογές αυτές είναι καθ’ όλα παράλογες. Ουδέποτε έπρεπε να έχουμε φθάσει σε αυτές.
Εν μέσω πολέμου
Στο προχθεσινό άρθρο του ο κ. Γ. Α. Γράτσος επεσήμανε κάτι πολύ σωστό: Ότι σε περίπτωση πολέμου, το Σύνταγμα προβλέπει αναστολή των εκλογών. Συγκεκριμένα, το άρθρο 53, παρ. 3 ορίζει:
«Σε περίπτωση πολέμου η βουλευτική περίοδος παρατείνεται σε όλη τη διάρκεια του. Αν η Βουλή έχει διαλυθεί, η διενέργεια των εκλογών αναστέλλεται έως ότου τελειώσει ο πόλεμος, ανακαλείται δε αυτοδικαίως η Βουλή που έχει διαλυθεί έως το τέλος του».
Σήμερα δεν έχουμε μεν κηρυγμένο πόλεμο, αλλά ζούμε εν μέσω ενός οικονομικού πολέμου ο οποίος πλήττει βαρύτατα την χώρα μας. Και ενώ ουδείς μπορεί να επικαλεσθεί το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος, θα έπρεπε εν τούτοις να αναλογισθεί τις συνέπειες της προώρου διαλύσεως της Βουλής και της διενέργειας εκλογών εν μέσω του οικονομικού πολέμου. Η ζημιά την οποία θα υποστεί η ελληνική οικονομία λόγω των προώρων εκλογών είναι ανυπολόγιστη. Ακόμη και αν επανεκλεγεί η ίδια Κυβέρνηση. Διότι ήδη η οικονομία παρέλυσε. Τον τελευταίο μήνα δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτε. Όλες οι επιχειρηματικές και επενδυτικές αποφάσεις ανεστάλησαν. Και μεταξύ των συνεπειών, είναι και η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων.
Η «Εστία» έχει κατ’ επανάληψη γράψει ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο έφθασε η χώρα στα πρόθυρα της πτωχεύσεως το 2010 ήταν οι πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Ουδέποτε θα είχε λάβει τέτοια έκταση η δημοσιονομική εκτροπή του 2009, αν είχαν αποφευχθεί οι εκλογές εκείνες. Από την ημέρα που προκηρύχθηκαν, η οικονομία παρέλυσε. Τότε άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις και η ύφεση. Τα έσοδα του κράτους κατέρρευσαν. Ο εισπρακτικός μηχανισμός έπαυσε ουσιαστικώς να λειτουργεί. Η οικονομική ζωή του τόπου περιέπεσε σε αδράνεια, αφού οι πάντες περίμεναν την έκβαση των εκλογών. Έτσι, λόγω του κενού και της αβεβαιότητος που προεκλήθη, όλα τα οικονομικά μεγέθη εκτροχιάσθηκαν. Και στην συνέχεια, μέχρι να συνειδητοποιήσει η νέα Κυβέρνηση Παπανδρέου τι συνέβαινε, η χώρα είχε σχεδόν χρεοκοπήσει. Οι αγορές εκτίναξαν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού και η Ελλάς βρέθηκε σε αδυναμία να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες, για τις οποίες πλήρωσε και πληρώνει βαρύτατο τίμημα ο ελληνικός λαός. Όλα άρχισαν με τις πρόωρες εκλογές.
Κανένα περιθώριο
Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι μετά από μία τόσο μεγάλη καταστροφή θα είχαμε βάλει μυαλό. Και ότι θα αποφεύγαμε την επανάληψη του ιδίου σεναρίου, που αυτή την φορά είναι βέβαιο ότι θα έχει πολύ πιο οδυνηρές συνέπειες. Διότι σήμερα δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών. Το 2010 η χώρα είχε την δυνατότητα να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τώρα η Ελλάς βρίσκεται ήδη μέσα στο πρόγραμμα του Μνημονίου. Αν λοιπόν εξοκείλει πάλι, είναι βέβαιο ότι θα της διακοπεί η χρηματοδότηση, οπότε μοιραίως θα πτωχεύσει. Αλλά και αν δεν συμβεί αυτό, και μόνον η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητος που ήδη παρατηρείται θα οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού αναπτύξεως – αν όχι σε νέα ύφεση –και επομένως σε αύξηση της ανεργίας. Όλα αυτά δε, για να γίνουν εκλογές!
Προ ημερών γράψαμε εκ παραδρομής ότι μέσα στα τελευταία 6,5 χρόνια θα έχουν γίνει πέντε φορές βουλευτικές εκλογές. Ενώ το ορθό είναι μέσα σε 7,5 χρόνια. Από την 16η Σεπτεμβρίου 2007, έως την 25η Ιανουαρίου 2015, θα έχουν τελεσθεί στην Ελλάδα πέντε εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη Βουλής. Δηλαδή σε μία χώρα της οποίας το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές ανά τετραετία και σε περίπτωση πολέμου την αναστολή τους και την παράταση του βίου της Βουλής, εμείς έχουμε περιορίσει την πραγματική θητεία της Βουλής σε δύο χρόνια και διενεργούμε πρόωρες εκλογές ακόμη και εν μέσω οικονομικού πολέμου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Οι εκλογές αυτές είναι καθ’ όλα παράλογες. Αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον λογική.
freewill.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: