Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

«Μόλις σκότωσες την τρόικα»



Σκωπτικό ύφος, σκυμμένο κεφάλι και γρήγορος αποχαιρετισμός. Αυτό ήταν το κλίμα μετά το τέλος της συνάντησης που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο υπουργείο Οικονομικών. 

Ο Πρόεδρος του Eurogroup αντέδρασε... συννεφιασμένα, όταν ο νέος υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε την τελευταία φράση των δηλώσεών του: “Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα, δεν συνεργαζόμαστε με μία τριμερή επιτροπή που έχει σαθρά θεμέλια”. «Μόλις σκότωσες την τρόικα» του είπε, στο αυτί, ο Ντάισελμπλουμ. 

Αν κι οι δηλώσεις των δύο πλευρών είχαν αρχίσει με το γνωστό τυπικό ύφος και το καλό κλίμα προμηνυόταν, η συνέχεια ήταν διαφορετική. Ο Βαρουφάκης προσέθεσε μεν τη δέσμευση της Ελλάδας να κινηθεί σε μία κατεύθυνση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά έβαλε στο παιχνίδι τα μικρά πρωτογενή πλεονάσματα. Από την πλευρά του, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε αρκετές φορές πως η Ευρώπη θέλει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, κάτι που συμφέρει και τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά διεμήνυσε πως θα παραμείνει πιστή στην προεκλογική λογική της απόρριψης του προγράμματος που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. “Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμών της Ευρώπης και μεταξύ των διεθνών οργανισμών, όπως είναι το ΔΝΤ. 
Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος, αλλά δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος. Θέλουμε μία νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας”. Από την πλευρά του, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε πως ήρθε στην Ελλάδα για να ακούσει “τις προθέσεις της κυβέρνησης και να” εξηγήσει “τι ζητά η Ευρωζώνη από την Ελλάδα”. “Τα μονομερή βήματα δεν εξυπηρετούν κανέναν”, προσέθεσε.
Τι είπαν με τον Τσίπρα
Νωρίτερα, ο Ντάισελμπλουμ είχε συνάντηση μισής ώρας με τον Αλέξη Τσίπρα. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, το κλίμα φαίνεται πως ήταν κι εκεί συννεφιασμένο. “Τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε τον λαό μας να υποφέρει άδικα”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να ακούσει τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών να διαφωνεί μαζί του. “Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε στις πρόσφατες εκλογές και δεν έχω δικαίωμα να το αγνοήσω”, ήταν η απάντηση Τσίπρα στην ερώτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ για το εάν θα ζητήσει η ελληνική πλευρά παράταση του προγράματος.
Όλα αυτά γίνονται σε μία ημέρα που το κλίμα είναι φορτισμένο στην Ευρώπη. Η πλευρά της Γερμανίας συνεχίζει να πιέζει την Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει λόγο για δεδομένες δεσμεύσεις που πρέπει να τηρηθούν: “Το πρόγραμμα τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου και δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση, εάν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες μας. 
Οι συζητήσεις για το κούρεμα έχουν μικρή σχέση με την πραγματικότητα”. Πλέον, η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ευρωπαίων. Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς θα δειπνήσουν απόψε στο Στρασβούργο, αποτιμώντας τις πρώτες συναντήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια: