Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Κάνοντας και δείχνοντας την πάπια προχωρεί στη δημιουργία κόμματος.




Ο «απίστευτος» Γιώργος Παπανδρέου, του Καστελλόριζου και των δηλητηριωδών δηλώσεων εκτίναξης των spreads, ο γόνος των Παπανδρέου που έμελλε να γκρεμίσει με τις επιλογές του εν μία νυκτί την εθνική μας κυριαρχία, έχει μάλλον το πράσινο παπάκι του ως φυλακτό, αφού έχει καταφέρει να παραμείνει στο απυρόβλητο παρά τον ορυμαγδό των κατηγοριών (βλ. Ρουμελιώτης, Τσοχατζόπουλος, Λίστα Λαγκάρντ κ.λ.π.), αποκαλύψεων (Wikileaks και απόρρητα τηλεγραφήματα του ΔΝΤ),
αλλά και αντιπαραθέσεών του με βαριά ονόματα του ελληνικού πολιτικού γίγνεσθαι (ακόμη και του Κ. Σημίτη που κάποτε του έδωσε το περίφημο δαχτυλίδι). Παρά την «καραντίνα» στην οποία τον έχουν βάλει ακόμη και πρώην στενοί του συνεργάτες και ανάμεσα στην «ανεμελιά» των οργανωμένων από αμερικανικό γραφείο, επί πληρωμή, δημοσίων εμφανίσεών του σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, ο ΓΑΠ μοιάζει να «υπερίπταται» της εγχώριας πολιτικής σκηνής, σχεδόν απειλητικά, διατηρώντας εξ όσων δηλώνει, προσδοκίες επανόδου του στους θώκους της εξουσίας –κύριος οίδε πως…
Ακόμη όμως και ο άνθρωπος που του έδωσε κάποτε το δαχτυλίδι και τον όρισε ως διάδοχό του στο ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, στο βιβλίο του «Ο εκτροχιασμός», όπου ο ίδιος μάλλον απέφυγε κάθε ίχνος αυτοκριτικής, αφού τεκμηριώνει ότι η Ελλάδα μπήκε «επάξια» στην ευρωζώνη, στη συνέχεια αποδίδει σοβαρότατες ευθύνες στους δύο πρωθυπουργούς που ακολούθησαν. Μάλιστα, για τον Γιώργο Παπανδρέου γράφει ότι για καιρό έμοιαζε να αρνείται την πραγματικότητα και ότι χειρίστηκε την κρίση κυρίως ως «επικοινωνιακό τέχνασμα».

Κινήσεις που προκαλούσαν…
Από τις σπορ του εμφανίσεις, τα καγιάκ και τα ποδήλατα, ως τα άρθρα του όπως αυτό στο Foreign Policy, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τον Ομπάμα να σώσει την Ελλάδα και τον προσκαλεί κιόλας να επισκεφθεί τη χώρα, ο Παπανδρέου προκαλεί την αισθητική με κινήσεις που μοιάζουν «ξένες» άλλοτε στα ελληνικά πολιτικά ήθη, άλλοτε ακόμη και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Αλλά και κάποιες «φιλολαϊκές» δηλώσεις του ότι οι «δημοκρατίες είναι αιχμάλωτες ειδικών συμφερόντων» ή πως «το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει», μάλλον εκνευρίζουν παρά συγκινούν Έλληνες και Ευρωπαίους.
Από την άλλη, όλες αυτές του οι «συνήθειες» φαίνεται να εκτιμώνται στις ΗΠΑ, όπου γυρνάει ως επισκέπτης – συνεργάτης το ένα μεγάλο πανεπιστήμιο μετά το άλλο (Χάρβαρντ, Κολούμπια κ.α.) αλλά και συνέδρια οργανισμών που αρέσκονται στην παγκόσμια διακυβέρνηση της οποίας και ο ίδιος είναι θιασώτης, όπως το World Affairs Council, αλλά και το Rockefeller Bros Fund, σε εργασίες του οποίου στη Θεσσαλονίκη φέρεται, από δημοσιογραφικά site, να απηύθυνε χαιρετισμό. Αντίθετη άποψη έχει οργάνωση του Εδιμβούργου, που με αφορμή την επίσκεψή του για το TEDGlobal, έφτασαν στο σημείο να συλλέξουν υπογραφές κατά της συμμετοχής του στο εν λόγω συνέδριο, δικαιολογώντας μάλιστα τη στάση τους.

Υποθέσεις όπως αυτές της Λίστας Λαγκάρντ αντιμετωπίζονται με εύλογες σιωπές. Πρόσφατα, μία ακόμη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά τριετή ομόλογα που φθάνουν στα 13,6 δις. ευρώ και πρέπει να αποπληρωθούν τώρα, ομόλογα που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. Οι ΜΚΟ και οι χρηματοδοτήσεις τους την εποχή που ο ίδιος ήταν ΥΠΕΞ (και αλώνιζαν το υπουργείο Ζέππος και Άλεξ Ρόντος) απασχολούν ήδη τη δικαιοσύνη και ωστόσο τίποτε δεν φαίνεται ικανό να ταράξει τη νηνεμία στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου.
Ίσως εκτός από τις ειρωνείες και τον διασυρμό που δεν έχουν τέλος, αφού ο Παπανδρέου έγινε και θεατρικός ήρωας, σε ρόλο κονφερασιέ στην παράσταση «Vive le crise», όπου συμπρωταγωνιστούν Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ και ενέπνευσε ενδεχομένως και τον τίτλο της γαλλικής “Le Monde”, “Γιώργος Παπανδρέου, ο παρίας που μετατράπηκε σε κονφερασιέ”, που δείχνει με σκληρή γλώσσα την «εκτίμηση» που τρέφουν οι Γάλλοι στον τέως πρωθυπουργό. Στο δημοσίευμά τους στηλιτεύουν το οξύμωρο να δίνει διαλέξεις ο άνθρωπος που σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνος για την άσχημη κατάσταση της Ελλάδας, ενώ ο συντάκτης σημειώνει ακόμη ότι «το όνομα Παπανδρέου έγινε σύμβολο του νεποτισμού μίας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση. Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα».
Παρά τη σιγουριά για το πολιτικό τέλος των Παπανδρέου του Γαλλικού Τύπου, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να είναι ένας έμμισθος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και να κάνει τις «κινήσεις» του, σε απόσταση ασφαλείας από οποιεσδήποτε ευθύνες για τους χειρισμούς του, και δηλών την επιθυμία του να «παίξει» ξανά στο ετοιμόρροπο γήπεδο του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Αυτό το περισσό «θάρρος», κάποια αόρατα χέρια, εντός και εκτός χώρας, το θρέφουν, για τους δικούς τους λόγους και σίγουρα χαμογελούν με τις αφέλειες των συνθημάτων που βροντοφωνάζουν κάποιοι ξεχασμένοι στο παρελθόν οπαδοί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: