Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Πεπρωμένον φυγείν αδύνατον: Όλα τα σενάρια της πτώχευσης…




Η ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποτελεί την επιτομή των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων της μεταπολίτευσης που ευθύνονται για τις στρεβλώσεις και τη χρεοκοπία της χώρας, αποτελεί την τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος.
Η χρεοκοπία τη χώρας στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ ίσως σημάνει και το τέλος των αριστερών ψευδαισθήσεων και των παθογενειών της χώρας. Η διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος του προσεχείς μήνες, ίσως δρομολογήσει την αναδιάταξη ολόκληρου του πολιτικού σκηνικού.
Φυσικά, η χώρα τους επόμενους μήνες θα κινηθεί ανάμεσα σε συμπληγάδες και οι πιθανότητες να τσακιστεί στα βράχια είναι αυξημένες.
Τα πιθανά σενάρια τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες είναι τα εξής:
α) Εσωτερική στάση πληρωμών: Ήδη υπάρχει προς τους προμηθευτές και μπορεί να επεκταθεί προς μισθούς και συντάξεις. Αν συμβεί αυτό είναι πολύ πιθανό να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις*. Το σενάριο αυτό για κάποιον που γνωρίζει σε γενικές γραμμές τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι βέβαιο. Το ζητούμενο είναι ο χρόνος στον οποίο θα συμβεί και οι πιθανές παρενέργειες που θα προκαλέσει.
β) Πιστωτικό γεγονός: Η αδυναμία καταβολής κάποιας από τις δόσεις τοκοχρεωλυσίων τους επόμενους μήνες θα δημιουργούσε πιστωτικό γεγονός, το οποίο θα είχε σαν συνέπεια την κατάρρευση των τραπεζών και τη γενίκευση της «ασφυξίας» στην οικονομία. Αυτό οδηγεί στη μείωση των εσόδων και την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων. Δηλαδή, σε εσωτερική στάση πληρωμών. Τέλος, και αυτό το συμβάν αυξάνει επίσης τις πιθανότητες ενός Grexit.
Το πιστωτικό γεγονός μπορεί να αποφευχθεί με κάποια συμφωνία ανάληψης της εξυπηρέτησης του χρέους από τους εταίρους. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις. Οι εταίροι φαίνεται να θέλουν να οδηγήσουν σε εσωτερική στάση πληρωμών που εκ των πραγμάτων θα επιβάλει πλήρη αναδόμηση ασφαλιστικού, κράτους και οικονομίας… Το σενάριο αυτό στοχεύει στην παραμονή της χώρας στο Ευρώ.
γ) Capital Controls: Θεωρείται πολύ πιθανό σενάριο. Αρκετοί παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται πως δεν έχει συμβεί ακόμη, με το μέγεθος της φυγής των καταθέσεων. Όταν συμβεί, το σοκ της «ασφυξίας» προς την πραγματική οικονομία θα γενικευτεί για αρκετούς μήνες Και αυτό το σενάριο δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις*.
δ) Κούρεμα Καταθέσεων: Μετά την Κυπριακή κρίση οι καταθέσεις συμπεριλαμβάνονται μετά τους μετόχους και τους δανειστές των τραπεζών στις πηγές ανακεφαλαίωσης των τραπεζών. Το ερώτημα είναι τι είδους καταθέσεις έχουν μείνει πλέον στις τράπεζες εκτός των μικροποσών, της μισθοδοσίας και αυτών που είναι δεσμευμένες έναντι δανείων που έχουν παραχωρηθεί. Οι πιθανότητες του σεναρίου «κουρέματος» των καταθέσεων αυξάνονται κάθε μέρα αβεβαιότητας που διανύει η ελληνική οικονομία, καθώς η παράταση αυτή αυξάνει τις επισφάλειες των τραπεζών.
ε) Grexit: Η χώρα δεν έχει υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το Ευρώ χάριν κυρίως στις αμερικάνικες παρεμβάσεις, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας που θα προκαλούσε η αποσταθεροποίησή της. Παρ’ όλα αυτά οι πιθανότητες εξόδου από το Ευρώ παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές μεταξύ 30-40%. Η έξοδος από το Ευρώ είναι το καταστροφικότερο σενάριο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να τη διαχειριστεί.
Αυτές είναι οι πιθανές συμπληγάδες που καλείται να ξεπεράσει η Ελλάδα και η οικονομία της τους επόμενους μήνες.
*Οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις
Καθένα χωριστά ή η σύμπτωση περισσότερων μαζί από τα παραπάνω «ατυχήματα» οδηγεί σε πολιτικές εξελίξεις. Οι πιθανότερες από αυτές είναι οι εξής:
Πρόωρες εκλογές 1: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ακόμη σημαντικό προβάδισμα στην κοινή γνώμη και αυτό κάνει πολλούς να πιστεύουν πως πριν από μια νέα μνημονιακή συμφωνία θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Με τον τρόπο αυτό θα ξεκαθαρίσει την εσωτερική πολυφωνία και θα εφαρμόσει ένα κράμα μεταρρυθμίσεων με «αριστερό» πρόσημο…
Το πρόβλημα είναι πως θα έρθει σε αντίθεση με την ακραία αντιμνημονιακή ρητορική που την έφερε στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει στοιχεία πως μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς αυτήν την μετάλλαξη… Επιπλέον αν οι εκλογές γίνουν σε ένα κλίμα εσωτερικής στάσης πληρωμών ή περιορισμών στις αναλήψεις κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα.
Πρόωρες εκλογές 2: Η κυβέρνηση θα επιλέξει να πάει σε ρήξη και έξοδο από το Ευρώ, παραδιδόμενη δηλ. στην εσωκομματική αντιπολίτευση του Αριστερού Ρεύματος. Θα χρησιμοποιήσει τη ρητορική της ξενοφοβίας και του εθνολαϊκισμού παντρεύοντας τα κοινά στοιχεία της ρητορικής της άκρας αριστεράς και άκρας δεξιάς που έχουν πλέον πολλά κοινά σημεία εκτός του επιφανειακού εξωτερικού χρώματος. Με το 70-80% της κοινής γνώμης υπέρ του Ευρώ είναι δύσκολο να περάσει από εκλογές αυτό το σενάριο…
Πρόωρες εκλογές 3: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σε πρόωρες εκλογές εν μέσω στάσης πληρωμών και ελέγχων κίνησης κεφαλαίων και συντρίβεται. Οι πρόωρες εκλογές όμως οδηγούν την οικονομία σε ολοσχερή κατάρρευση και ο νικητής επί της ουσίας μαζεύει τα συντρίμμια… Και σε αυτή την περίπτωση οι αβεβαιότητες της επόμενης μέρας είναι πολλές.
Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας: Η κυβέρνηση να προσπαθήσει να περάσει από τη Βουλή το νέο μνημόνιο με τη στήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων άλλων κομμάτων. Αυτό σημαίνει απώλεια της αρχής της δεδηλωμένης γεγονός που δρομολογεί πολιτικές ανακατατάξεις.
Ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο, θα κινηθεί προς την κεντροαριστερά και θα δημιουργήσει έναν άλλο πόλο εξουσίας. Τα υπόλοιπο θα δημιουργήσει ένα κόμμα της κομμουνιστικής απόχρωσης μεταξύ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ.
Με καθένα από αυτά τα σενάρια πιθανά το ρίσκο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό για τη χώρα καθώς στην εξουσία βρίσκεται μια κυβέρνηση με πολλά στελέχη εχθρικά προς την Ευρώπη, την αστική δημοκρατία και τις αγορές.
Ρίσκο αποτελούν επίσης οι αντιθέσεις, οι αντιφάσεις και η απειρία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η εμφανής αδυναμία του κ. Τσίπρα να επιβάλλει στο κόμμα και την κυβέρνηση μια οποιαδήποτε κατεύθυνση την οποία θα αποδεχτούν όλες οι πλευρές.
Ελπίδα για την Ελλάδα παραμένει το γεγονός πως η χώρα είναι εξαρτημένη από την Ευρώπη και τους δυτικούς συμμάχους ακόμη και για την εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως και την εθνική της ακεραιότητα.
Κατά συνέπεια ακόμη και για τα καλά σενάρια οι επόμενοι μήνες θα χρειαστούν ζώνες ασφαλείας και δραμαμίνες…

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: