Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα.





Το διήμερο ραντεβού των κυβερνητικών στελεχών με την τρόικα, είναι ίσως η τελευταία  ευκαιρία, για να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν, ώστε να κλείσει επιτέλους αυτός ο κύκλος  αξιολόγησης από τους δανειστές μας.
Για πολλοστή φορά, από τότε που μπήκαμε σε καθεστώς επιτήρησης ,η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε ένα μαραθώνιο που επιδεινώνει  το οικονομικό περιβάλλον και ενισχύει παράλληλα την πολιτική αβεβαιότητα.
Η εμμονή της τρόικας  για το δημοσιονομικό κενό, παρά τις επανειλημμένες λάθος εκτιμήσεις του παρελθόντος, έχει συμβάλλει όπως φαίνεται καθοριστικά στην επιδείνωση του κλίματος και έχει οδηγήσει την διαπραγμάτευση σε οριακό χρονικό σημείο, καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Την δογματική αυτή προσήλωση της  ενισχύουν λάθη, αστοχίες και καθυστερήσεις της κυβέρνησης, που δίνουν επιχειρήματα, στους τεχνοκράτες της τρόικας και τους πολιτικούς της προϊσταμένους, για να πιέζουν ασφυκτικά.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι μετά από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης, μετά από απίστευτες θυσίες των πολιτών, ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, αντέχουν νέα μέτρα. Δεν μπορεί επίσης η πρώτη αναλαμπή εξόδου από την μακροχρόνια ύφεση , να σβήσει λόγω της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας, που δημιουργείται από μια ατελέσφορη διαπραγμάτευση.
Η κυβέρνηση οφείλει να αφαιρέσει και τα τελευταία προσχήματα των δανειστών μας υλοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που δεν οδηγούν σε νέα οικονομική αφαίμαξη. Οφείλει επίσης να εξηγήσει καθαρά στον ελληνικό λαό τα προβλήματα που υπάρχουν, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συμπαράσταση στη διαπραγμάτευση  με την τρόικα .Όπως οφείλουν να κατανοήσουν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, ότι δεν μπορούν συνεχώς να  απαιτούν όλο και περισσότερα, από μια χώρα που έχει πετύχει, με τα προβλήματα της, τη  μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στη σύγχρονη ιστορία. Ούτε βέβαια να προσπαθούν - μέσω της Ελλάδας -  να  στείλουν μηνύματα  προσαρμογής στην κυρίαρχη λογική της  αυστηρής λιτότητας, σε άλλες προβληματικές, οικονομικά, χώρες.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: