Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ας προετοιμαζόμαστε για δύσκολες μέρες



Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας προφανέστατα δεν προκάλεσε κανένα ενθουσιασμό στους εμπνευστές της επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών.

Αντιθέτως μάλιστα φανέρωσε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Η δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να αποδώσει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε να διαμορφώσει συνθήκες και προϋποθέσεις για επιτυχές αποτέλεσμα στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.

Κατά τα φαινόμενα, οι πιθανότητες εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας περιορίζονται στο ελάχιστο. Ούτε οι θρυλούμενες πολιτικές πρωτοβουλίες μπορούν να εκδηλωθούν με άνεση και να αποδειχθούν αποτελεσματικές.

Εκτός απροόπτου, η χώρα θα οδεύσει ταχύτατα προς εθνικές εκλογές και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Δημόσιας Διοίκησης μπορούν να διεξαχθούν στις 25 του προσεχούς Ιανουαρίου.

Μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών,αλλά και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχουν εγκλωβιστεί στη λογική του αντιμνημονιακού «Όχι», που δεν επιτρέπει συναινέσεις και άλλες συνθέσεις, παρά μόνο προσφυγή στις κάλπες.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να πάμε στις κάλπες αμέριμνοι.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν είναι απίθανο να ασκηθούν πιέσεις, να αμφισβητηθεί η ικανότητά της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και το κυριότερο να επηρεασθούν, μέσω αυτών, οι συμπεριφορές των πολιτών και να επαναληφθούν φαινόμενα σαν εκείνα των διπλών εκλογών του 2012.

Χωρίς αμφιβολία, της ενδεχόμενης και πιθανής πια αποτυχίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ακολουθήσουν δύσκολες προεκλογικές μέρες, για τις οποίες οφείλουν όλοι να είναι προετοιμασμένοι.

Και πρώτοι απ' όλους οι θεματοφύλακες της οικονομικής σταθερότητας. Η Τράπεζα της Ελλάδος που οφείλει να προειδοποιεί, αλλά και να προστατεύει την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος αποτρέποντας τις συνθήκες πανικού, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που υποχρεούται να συλλέγει τα έσοδα και να ελέγχει τις δαπάνες ώστε να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους που πρέπει να εξασφαλίσει χρηματοδοτική επάρκεια για τους περισσότερους δυνατούς μήνες, καθώς δεν γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα.

Όπως προαναφέραμε, οι μέρες που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι οι ευκολότερες. Ωστόσο, υπάρχουν εμπειρίες διαχείρισης έκτακτων συνθηκών, η χώρα και η οικονομία της είναι σε καλύτερη θέση από εκείνη του 2012 και ο λαός επίσης είναι πιο ώριμος, γνωρίζει ότι ο πανικός ζημιώνει, δεν ωφελεί.

Όμως σε κάθε περίπτωση χρειάζεται εγρήγορση. Είναι κρίμα να χαθούν κόποι και θυσίες πέντε ετών.
Καρακούσης Αντώνης
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: