Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Το άλλοθι της ομίχλης του αεροδρομίου Ιωαννίνων.



Το «μονοπώλιο» του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης που είναι το καιρικό φαινόμενο της ομίχλης τα τελευταία 10 χρόνια περίπου «επισκέφτηκε» και τα Γιάννενα. Οι φορείς της πόλης μαζί με την Περιφέρεια διεκδικούν χρόνια τώρα την αναβάθμιση και την επέκταση του αεροδρομίου. Μαζί με αυτό το στόχο ο οποίος να σημειωθεί ακόμη μέχρι σήμερα με έντεχνο και μεθοδευμένο τρόπο δεν υλοποιήθηκε, πρότειναν και διεκδίκησαν την αντιμετώπιση του προβλήματος της ομίχλης.
Το θέμα της ομίχλης απασχόλησε τόσο τους φορείς της πόλης, όσο και την Υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας, η οποία στην προσπάθειά της να το «δαμάσει» και να δώσει λύση, μελέτησε τα περιβαλλοντικά δεδομένα της περιοχής, τα οποία όμως απεφάνθη από τα συνταχθέντα πορίσματα τριών ή τεσσάρων επιτροπών, ότι αυτό ήταν και είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί.
Το γεγονός αυτό της αντικειμενικής αδυναμίας εγκατάστασης συστήματος ενόργανης προσγείωσης αεροσκαφών, ήταν η αιτία της καθυστέρησης του έργου της ανάπτυξης και της αναβάθμισης του αεροδρομίου και το ισχυρό και πειστικό άλλοθι της εξάλειψης της μειωμένης προσφοράς κατά 50% με συνέπεια την υπέρβαση του κόστους κατασκευής του συνολικού έργου.
Τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να μελετηθεί και να είναι δυνατή η εγκατάσταση συστήματος ενόργανης προσγείωσης στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι πολλά και το κόστος που θα απατηθεί, είναι δυσβάστακτο και δεν πρόκειται να αποσβεστεί ούτε σε χρονική περίοδο ενός αιώνα, ακόμη και όταν έχουμε διπλασιασμό ή ακόμη και με τριπλασιασμό της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου.
Τα υπάρχοντα εδώ και πολλά χρόνια επικρατούντα περιβαλλοντικά δεδομένα της περιοχής στα οποία κυριαρχεί η μορφολογία τους εδάφους και η απουσία, χωρίς εμπόδια επιφάνεια ισόπεδου εδάφους, συμπληρώνεται και επιβαρύνεται με αρνητικό πρόσημο από τον ορεινό όγκο και την γειτνίαση με την αναπτυγμένη οικιστική δόμηση της περιοχής.
Όλα τα παραπάνω που είναι εμπόδια και συνεπώς αρνητικά δεδομένα σε ενδεχόμενη βελτίωση των εγκαταστάσεων προσέγγισης και προσγείωσης των αεροσκαφών, δεν επιτρέπουν να νικηθεί η ομίχλη και περιορίζουν τις δυνατότητες οδηγώντας τες στην ανάπτυξη του αεροδρομίου στις κτηριακές εγκαταστάσεις και στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών στους επιβάτες.
Ούτε και αυτά όμως έχουν πάρει το δρόμο της ολοκλήρωσης, γιατί η εμμονή κάποιων να αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο το φαινόμενο της ομίχλης, παρόλες τις αρνητικές και αιτιολογημένες εκθέσεις των αρμόδιων επιτροπών, καθυστέρησε την όλη πορεία εξέλιξης του έργου, αφού χρειάστηκε να αλλάξουν τα μελετητικά και κατασκευαστικά δεδομένα του έργου εξανεμίζοντας ολοκληρωτικά το ποσοστό της έκπτωσης που δόθηκε κατά τον διαγωνισμό και ήταν της τάξης του 50%  αυξάνοντας έτσι υπερβολικά και αναιτιολόγητα το κόστος κατασκευής του.
Να σημειωθεί ότι το όλο θέμα της καθυστέρησης εκτέλεσης του έργου ερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη, προκειμένου να παρουσιαστεί με καθαρότητα και αντικειμενικότητα η σκοπιμότητα της όλης καθυστέρησης, καθώς και ο διπλασιασμός του κόστους κατασκευής του.
Είναι γεγονός ότι οι ακυρώσεις και οι καθυστερήσεις των πτήσεων από και προς τα Ιωάννινα, λόγω της πυκνής ομίχλης το τελευταίο διάστημα, ανησυχούν και δικαιολογημένα τους ξενοδόχους οι οποίοι ζητούν να υπάρξει επίσπευση στα έργα του αεροδρομίου Ιωαννίνων και εγκατάσταση ειδικών συστημάτων, προκειμένου τα αεροπλάνα να μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πιο χαρακτηριστικά αναφέρουν
«Το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί στα Γιάννενα, δημιουργεί για μια ακόμα φορά πολύ μεγάλα προβλήματα τόσο στις αφίξεις όσο και στις αναχωρήσεις των επισκεπτών στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι πτήσεις καθυστερούν, και σε κάποιες περιπτώσεις ακυρώνονται, εξαιτίας της έλλειψης ειδικών οργάνων, προκειμένου τα αεροπλάνα να μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν» τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, ζητά από την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Ιωαννιτών και τους υπόλοιπους δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων, να συνυπογράψουν μαζί με τις Ενώσεις των Ξενοδόχων, έγγραφο που θα κατατεθεί στα συναρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς βουλευτές, που να απαιτούν:
- Nα προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες στο αεροδρόμιο που χρονίζουν και
- Να συμπεριληφθούν στα έργα του αεροδρομίου όλα τα απαραίτητα όργανα, ώστε τα αεροπλάνα να μπορούν να προσεγγίσουν τον διάδρομο προσγείωσης κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί».
Αναφέρουν δε, πως «μάρτυρες της τραγικής αυτής κατάστασης, υπήρξαν πρόσφατα εκτός από τους δεκάδες επιβάτες, και η βουλευτής Επικρατείας Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου. Και οι δύο, είχαν προγραμματισμένες συναντήσεις με φορείς που είτε ακυρώθηκαν, είτε πήγαν αρκετές ώρες πίσω, εξαιτίας της καθυστέρησης των πτήσεων. Για την καθυστέρηση εξαιτίας της ομίχλης, είχαν κάνει και οι δύο αναφορά».
Τέλος, η Ένωση Ξενοδόχων επισημαίνει πως η Πολιτεία πρέπει να πράξει τα δέοντα, για να μπορέσει και η Ήπειρος να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει στο τουριστικό τομέα, «αλλιώς η λεγόμενη ανάπτυξη, θα παραμείνει για ακόμη μια φορά, υποσχέσεις στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: