Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ιδιοτέλεια και βλακεία




H τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ ψηφίστηκε με ψήφους 51 υπέρ, 38 κατά και 6 παρών. Η Νέα Δημοκρατία έκανε έξι αντικαταστάσεις βουλευτών (δικαιολογημένες, όπως ισχυρίστηκε), το ΠΑΣΟΚ 3, εκ των οποίων η αντικατάσταση του Ν. Σηφουνάκη έγινε επειδή ο βουλευτής δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει υπερ.

Τώρα που οι κατάρες εναντίον του νέου φόρου ακινήτων είναι καθολικές -μολονότι ο σημερινός ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερος από το περσινό «χαράτσι της ΔΕΗ»- θέλω να επαναλάβω ό,τι είχα γράψει προ μηνών, όταν είχε γίνει η εξαγγελία του.
Γνωρίζω ότι όταν επιβάλλεται ένα καθολικό μέτρο, αναπόφευκτα θα υπάρχουν και λάθη που οδηγούν σε αδικίες. Υπάρχουν και αδικίες καθεαυτές, λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας.
Όμως, ξαναλέω καθαρά ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι, σε γενικές γραμμές, ένας ΔΙΚΑΙΟΣ φόρος. Πρώτον, διότι η επιβάρυνση είναι ανάλογη με το μέγεθος και την αξία των ακινήτων. Και, δεύτερον, διότι επεκτείνεται σε όλους (για πρώτη φορά θα πληρώσουν και οι αγρότες, αν και οι περισσότεροι με συμβολικό τίμημα ένα ευρώ το στρέμμα). Αυτό δεν είναι τόσα χρόνια το ζητούμενο; Δηλαδή η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι;
Φυσικά, έχουμε στη Βουλή τους «προστάτες» των φτωχών. Όμως, αν προσέξουμε ποιοι αντιδρούν, ποιοι πρωτοστατούν, θα δούμε ότι ορισμένοι εξ αυτών είναι κάτοχοι πλήθους ακινήτων. Επομένως, εδώ έχουμε κυριολεκτικά οιμωγές πλουσίων, που καλούνται να πληρώσουν. Σιγά μην κλάψουμε γι’ αυτούς.
Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι κάποιοι νοιάζονται για τους φτωχότερους λόγω ψηφοθηρίας, το ενδιαφέρον τους (αν υπάρχει) είναι σε λάθος κατεύθυνση. Διότι αν, όπως επιδιώκουν, δεν πληρωθεί ο φόρος ακινήτων, η αναπλήρωση από κάπου θα γίνει. Αποκλείεται να μη γίνει. Και ο μοναδικός άμεσος και εφικτός τρόπος που απομένει είναι νέα περικοπή μισθών και συντάξεων. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ένας φτωχός ή μεσαίος μισθωτός και συνταξιούχος θα υποστεί αφαίμαξη πολύ μεγαλύτερη από τα 200-600 ευρώ του ΕΝΦΙΑ (τόσα υπολογίζεται ότι πληρώνει η συντριπτική πλειονότητα των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών).
Άρα, όσοι κάνουν σήμερα «αντίσταση» στον ΕΝΦΙΑ (ενώ έχουν ψηφίσει απείρως χειρότερους νόμους με πολλαπλάσιες επιβαρύνσεις), είναι δύο ειδών:
1. Ιδιοτελείς: πλήττονται και οι ίδιοι ως κατέχοντες πλήθος ακινήτων.
2. Υποκριτές και λαϊκιστές: ξέρουν ότι αν δεν πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, οι πολλοί θα τον πληρώσουν αλλιώς και θα πληρώσουν περισσότερα.
Η ψηφοθηρία, φυσικά, ενυπάρχει. Ένα σκανδαλώδες δείγμα αποτελεί η νέα «απαίτηση» μιας ομάδας βουλευτών της Ν.Δ, υπό τον ποπολάρο  Ιορδάνη Τζαμτζή, να απαλλαγούν από κάθε υποχρέωση οι μπαταχτσήδες αγρότες. Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών λένε ότι δεν πρέπει να παρακρατούνται ενισχύσεις και επιδοτήσεις από όσους αγρότες χρωστούν στο δημόσιο ή στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με όλους τους άλλους πολίτες που χρωστούν, οι πελάτες του Τζαμτζή και των λοιπών πρέπει να απαλλαγούν.
Έτσι έχει η κατάσταση σήμερα και δεν αποκλείεται να χειροτερέψει αύριο. Διότι βλέπουμε ότι σ’ αυτό το ρεσιτάλ ανευθυνότητας και λαϊκισμού συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε λίγους μήνες μπορεί να κληθεί να κυβερνήσει.
Αν και τα διάφορα στελέχη του λένε αντιφατικά πράγματα, η εντύπωση που διαμορφώνεται είναι ότι θα καταργήσει τον φόρο ακινήτων. Θα πρόκειται για ανόητη -στα όρια της βλακείας- απόφαση, αν ληφθεί. Μάλιστα, αν αύριο το πρωί ο Σαμαράς τρελαινόταν και καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ εν όψει εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να αντιταχθεί. Όχι μόνο γιατί είναι δίκαιος φόρος. Αλλά γιατί χωρίς πόρους καμιά πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική δεν μπορεί  να ασκηθεί. Κι όποιος το παραγνωρίζει αυτό, αύριο δεν θα ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.
Τόσα χρόνια κραύγαζαν «να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες». Τώρα τους συγκινούν οι οιμωγές τους;
Protagon
Γιώργος Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: