Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Κουρεύονται οι μισθοί και οι εν γένει αμοιβές στο Δημόσιο.




Κουρεύονται και μάλιστα άμεσα οι μισθοί και οι εν γένει αμοιβές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Δημόσιου αλλά και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
Ο στόχος αυτός υπαγορεύεται και είναι δεσμευτικός βάσει του Μνημονίου, το οποίο προβλέπει «πάγωμα» της μισθολογικής δαπάνης κάτω από το 10% του ΑΕΠ για μια περίοδο που φτάνει τουλάχιστον έως και το 2018. Ο στόχος αυτός καταγράφεται και στο Μεσοπρόθεσμο.
Στην περίπτωση των μη μισθολογικών παροχών έχουν μπει στο στόχαστρο δεκάδες περιπτώσεις, όπως οι δαπάνες για θέρετρα- κατασκηνώσεις, μεταφορές, οδοιπορικά, σίτιση και παιδικούς σταθμούς. Η πρόθεση που έχει εκδηλωθεί είναι άλλες να περιοριστούν και άλλες να καταργηθούν.
Τρία σχέδια έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι τώρα, τα οποία  θα φέρουν επί της ουσίας νέες μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της εφαρμογής νέου μισθολογίου τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το μόνο που μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς είναι η πρόωρη προκήρυξη εκλογών, μια και οι αλλαγές που υπάρχουν στο συρτάρι είναι επώδυνες και θα προκαλέσουν κλιμακωτές αντιδράσεις. Το πολιτικό κόστος λοιπόν είναι αυτό που ενδεχομένως αποτρέψει ή αλλάξει τον σχεδιασμό του κουρέματος των μισθών του Δημοσίου.
Όπως έχουν αφήσει να διαρρεύσει κυβερνητικές πηγές, προβλέπονται αλλαγές που αφορούν τη σύνδεση μισθών και προσόντων, τη μισθολογική εξέλιξη και τις προαγωγές, αλλά και την κατάργηση αμοιβών που αφορούν παροχές σε είδος και «μπόνους» που λάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι για λόγους «κοινωνικής» υποστήριξης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα παρακάτω:
• Το σχέδιο επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου παντού, σε στενό και ευρύτερο Δημόσιο.
• Την καταγραφή με στόχο την εξομάλυνση των επιδομάτων (π.χ. οδοιπορικά) που δίδονται σε υπαλλήλους του Δημοσίου διαφόρων υπουργείων - φορέων και στα οποία εμφανίζονται πολύ μεγάλες αποκλίσεις, τις οποίες το ΥΠΟΙΚ θεωρεί υπερβολικές, απαράδεκτες και πολύ περισσότερο άδικες.
• Την αναζήτηση, καταγραφή και πιθανή κατάργηση αμοιβών σε είδος (π.χ. μειωμένα τιμολόγια) που λαμβάνουν κυρίως εργαζόμενοι στο ευρύ Δημόσιο.
Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση, γιατί το Μνημόνιο προβλέπει να ληφθούν εντός του φθινοπώρου οι αποφάσεις για το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοσθεί από το 2015, αλλά οι εξελίξεις που αφορούν την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ενδεχομένως να παρατείνουν την καθιέρωση και εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: