Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις





Τον Απρίλιο του 2008, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμπληρώσει δύο μήνες στην προεδρία του ΣΥΝ. Ήταν η εποχή που τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος είχαν εκτοξευτεί σε διψήφια νούμερα, με τον νέο σε ηλικία πρόεδρο να εκπροσωπεί το νέο στην πολιτική. 
Στις 23 Απριλίου 2008, ο Τσίπρας έδωσε στο περιοδικό schooligans μια συνέντευξη, που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν ήταν γραπτή όπως γίνεται σχεδόν πάντα με τους πολιτικούς που μιλούν σε έντυπα. Δεύτερον, γιατί ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν προέβλεπε, όπως οι περισσότεροι, τι θα ακολουθήσει σε ό,τι αφορά την κρίση και τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει ο ίδιος, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό δεν απαντούσε με κλισέ και ήταν ιδιαίτερα αυθόρμητος. 
Στη συνέντευξη ο Τσίπρας ρωτήθηκε για πολλά θέματα. Μεταξύ άλλων για τα Μέσα Ενημέρωσης και τα διαπλεκόμενα. Ιδού μερικά αποσπάσματα:
orphans: auto; text-align: justify; text-align: start; vertical-align: baseline; widows: auto; word-spacing: 0px;"> -Πώς σου φαίνεται το επίπεδο δημοσιογραφίας στην Ελλάδα;
Τραγικό. Και όχι μόνο του γραπτού τύπου, αλλά και του ηλεκτρονικού, της τηλεόρασης. 
 -Τα διαπλεκόμενα παίζουν τόσο ρόλο λες; 
Ε. βέβαια. Πίσω από τα κανάλια και τις εφημερίδες κρύβονται συγκροτήματα, τα οποία εκτός από την ενημέρωση κινούνται και στον χώρο των κατασκευών και σε άλλους χώρους όπου υπάρχουν μεγάλες κρατικές προμήθειες. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει μια διαπλοκή που δεν είναι εύκολο να κοπεί. Σας θυμίζω ότι ο Καραμανλής εκλέχτηκε με την υπόσχεση αυτή: να βάλει ένα τέλος στους νταβατζήδες και στα διαπλεκόμενα. Σήμερα απλά έχει κάνει ένα ξαναμοίρασμα της τράπουλας. Η ασυδοσία συνεχίζεται. Ο θείος του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν δεχόταν τους τότε νταβατζήδες, τους είχε επί ώρες να περιμένουν στον προθάλαμο του Μεγάρου Μαξίμου και όταν τους συναντούσε, τους συναντούσε όρθιους και μετά από λίγο τους έλεγε «Τελειώσαμε, μπορείτε να φύγετε». Ήταν σαφές το ποιος έκανε πολιτική. Έκανε πολιτική ο Πρωθυπουργός. Τώρα δεν είναι και τόσο σαφές. Τώρα ζητάει ο Πρωθυπουργός ραντεβού μ΄αυτούς και αυτοί λένε: «Θα σε δούμε αν θέλουμε». Έχει αντιστραφεί η κατάσταση.
orphans: auto; text-align: justify; text-align: start; vertical-align: baseline; widows: auto; word-spacing: 0px;"> -Και πώς μπορεί να αλλάξει;
 Με ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου. Εμείς το ζητάμε. Το ότι αυτά τα συγκεκριμένα συγκροτήματα μπορούν να ελέγχουν και να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη είναι ένα τεράστιο θέμα για την ίδια τη δημοκρατία.
-Η κοινή γνώμη δεν έχει ευθύνη για τη… γνώμη της; Όλοι βρίζουν τα κανάλια, αλλά όλοι τα βλέπουν! 
 Εγώ νομίζω ότι εκεί έχουν γίνει βήματα. Ο κόσμος όταν βλέπει πια ειδήσεις, είναι καχύποπτος. 
-Ναι αλλά συνεχίζει να τις βλέπει! Και είναι και αυτό που είπες κι εσύ πριν: γίνεσαι κομμάτι αυτού του πράγματος χωρίς να το καταλάβεις. Μην ξεχνάς τι έγινε με το «Πρώτο Θέμα» όταν δημοσίευσε τις γυμνές φωτογραφίες του Ζαχόπουλου.
orphans: auto; text-align: justify; text-align: start; vertical-align: baseline; widows: auto; word-spacing: 0px;"> Αυτό ήταν αθλιότητα.
Και σ’ ένα άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης, με τον ίδιο αυθορμητισμό, ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις, όπως: 
 -Υπάρχουν εφημερίδες ή κανάλια στα οποία δεν θα έδινες ποτέ συνέντευξη;
orphans: auto; text-align: justify; text-align: start; vertical-align: baseline; widows: auto; word-spacing: 0px;"> Ναι, βέβαια. Είμαι πολύ επιλεκτικός και αυστηρός. Αυτό που βλέπεις να βγαίνει είναι μόνο το 10% από αυτό που μου ζητάνε.orphans: auto; text-align: justify; text-align: start; vertical-align: baseline; widows: auto; word-spacing: 0px;"> -Θα έδινες ποτέ στο «Πρώτο Θέμα»;
orphans: auto; text-align: justify; text-align: start; vertical-align: baseline; widows: auto; word-spacing: 0px;"> Όχι.
 -Στην «Espresso»; Στην «Α1»;
 -Στον «Ριζοσπάστη»; Στον «Ριζοσπάστη» έχω δώσει! Ήμουν 16 χρονών, με τις καταλήψεις. Και ήταν πολύ ωραία συνέντευξη.
orphans: auto; text-align: justify; text-align: start; vertical-align: baseline; widows: auto; word-spacing: 0px;"> -Εκτιμάς το είδος δημοσιογραφίας που κάνει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος; orphans: auto; text-align: justify; text-align: start; vertical-align: baseline; widows: auto; word-spacing: 0px;"> Όχι. Ούτε τόσο ανεξάρτητος πιστεύω ότι είναι, ούτε τόσο κόντρα στα διαπλεκόμενα. Θέλει να βγάζει την εικόνα του Ζορό, του αδιάφθορου που θα ‘ρθει να μας σώσει… Αλλά εγώ δεν πιστεύω στους Ζορό.
Από τον Απρίλιο του 2008, έχουν περάσει 6 χρόνια και επτά μήνες. Ο καιρός κυλάει γρήγορα και στο πέρασμά του ξεχνάμε πολλά ή αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε γνώμη για προφανείς -και όχι μόνο- λόγους. Γι’ αυτό και ο Τσίπρας, όχι μόνο έδωσε συνέντευξη σε ΜΜΕ, που έλεγε ότι δεν θα δώσει, αλλά διαφήμισε και τις συναντήσεις που είχε με πρόσωπα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπε γιατί συμβολίζουν το αντίθετο από αυτό που εκπροσωπεί ο ίδιος. Εννοώ τον Πάπα, την Αγγελοπούλου και όσους βρέθηκε στη λίμνη του Κόμο. 
Oι τούμπες στην πολιτική ονομάζονται προσαρμογή στην πραγματικότητα. Εξάλλου ποιος δεν θυμάται ότι μετά από το Ζάππειο 1, το Ζάππειο 2, το Ζάππειο 3 κ.λπ., ο Αντώνης Σαμαράς προσαρμόστηκε πλήρως στην πολιτική του μνημονίου και αντί για «μείγμα» νέας πολιτικής αρκέστηκε στην υπόσχεση του δωρεάν Wi Fi; Και ούτε αυτό τήρησε μέχρι σήμερα. Πώς το λέει ο λαός: «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις».
του Θωμά Τσάτση
font-size: 10.0pt; line-height: 115%; mso-ansi-language: EN-US;">
Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια: