Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Γιατί εξακολουθώ να ανησυχώ





Βάζοντας στην άκρη την υψηλή ανεργία και το γεγονός ότι ίσως χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά πριν αποκατασταθούν τα εισοδήματα σε προ της κρίσης επίπεδα, υπάρχει κάτι άλλο που με ανησυχεί πολύ. Ο λόγος για αυτή την ανησυχία είναι η πορεία του ΓΔ.
Αυτό που με ανησυχεί είναι το γεγονός ότι παρόλη την σταθεροποίηση που δείχνει η Ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, παρόλα τα θεωρητικά καλά αποτελέσματα των stress tests και παρά το γεγονός ότι η πορεία του τουρισμού πάει καλά -και προβλέπεται να συνεχίσει να πηγαίνει καλά- εντούτοις αυτά τα θεωρητικά καλά νέα δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στον ΓΔ.
Και ο λόγος που αυτό είναι εστία ανησυχίας, είναι διότι η πορεία του ΓΔ είναι έως ένα βαθμό ένα βαρόμετρο για την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Και ο λόγος που είναι βαρόμετρο, είναι διότι η πορεία του ΓΔ μας δείχνει (αυτή είναι η θεωρία τουλάχιστον) την μελλοντική πορεία της οικονομίας της χώρας, άσχετα αν εμείς δεν το βλέπουμε και δεν το αισθανόμαστε σήμερα.
Ως γνωστό, οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια βελτίωση των κερδών και της επενδυτικής ψυχολογίας, τρέχουν να αγοράσουν σήμερα με σκοπό να πουλήσουν και να αποκομίσουν κέρδη όταν θα έρθει η βελτίωση των κερδών και της ψυχολογίας στο μέλλον. Εκεί βασίζεται το ρητό που λέει «αγόρασε την φήμη και πούλα την είδηση».
Η είδηση θα είναι η βελτίωση που όλοι αναμένουμε, άλλα όταν έρθει, θεωρητικά ο ΓΔ θα είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, και αυτοί που αγόρασαν σήμερα θα έχουν κερδίσει πολύ στο μέλλον.
Το γεγονός όμως ότι ο ΓΔ δεν δείχνει να θέλει να ανακάμψει (αντιθέτως μάλιστα ίσως κινηθεί σε χαμηλότερα ακόμα επίπεδα), μας δείχνει ότι ίσως η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας τους επομένους 12 μήνες παραμείνει στάσιμη, ή και ότι ίσως χειροτερέψουν τα πράγματα.
Αν για παράδειγμα ο ΓΔ θα προέβλεπε βελτίωση, θα έπρεπε να είχαμε δει σημαντική άνοδο αυτού, παρόλο που δεν θα είχαμε δει ακόμα μια βελτίωση της κερδοφορίας ή ψυχολογίας σήμερα. Αρκεί η αγορά και οι επενδυτές να προέβλεπαν αυτή την άνοδο της κερδοφορίας και τίποτα άλλο.
Και το γεγονός ότι κατά τον ΓΔ, οι επενδυτές δεν δείχνουν να συμμερίζονται αυτή την μελλοντική αύξηση της κερδοφορίας και καλυτέρευση της ψυχολογίας, ίσως να σημαίνει ότι δεν θα δει βελτίωση και αύξηση των εισοδημάτων η πραγματική αγορά και η ελληνική οικονομία στο σύνολο.
Βέβαια δεν είναι πανάκεια η πορεία του ΓΔ σαν βαρόμετρο για το τι θα γίνει στο μέλλον, άλλα η πορεία του ΓΔ οποιασδήποτε αγοράς στον κόσμο, έχει δείξει ξανά και ξανά ότι είναι ένας πολύ αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψει κάποιος πότε θα ανακάμψει η κερδοφορία των εταιρειών και, σαν αποτέλεσμα, η γενικότερη πορεία της οικονομίας μιας χώρας.
Και το γεγονός ότι ο ΓΔ είναι στα παρόντα επίπεδα, ίσως να σημαίνει ότι έως του χρόνου θα έχουμε μια στασιμότητα έως χειροτέρευση της κατάστασης. Και αυτό, είναι ένα δεδομένο που με ανησυχεί.
Του Γιώργου Καισάριου
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: