Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

«Πέρασαν» και οι τρείς τεχνικές προσφορές από το ΤΑΙΠΕΔ για τα Περιφερειακά αεροδρόμια.



Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έκανε δεκτές τις τεχνικές προσφορές που υπέβαλαν τα τρία επενδυτικά σχήματα των κοινοπραξιών (Corporacion America –ΜΕΤΚΑ, Vinci - Άκτωρ παραχωρήσεις και Fraport-Slentel) για την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μετά την  αποσφράγισή τους που έγινε σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε σύμφωνα με την εισήγηση των συμβούλων του ότι οι φάκελοι των τεχνικών προσφορών που υποβλήθηκαν από τα επενδυτικά σχήματα CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε., FRAPORT AG- SLENTEL Ltd και VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας (Ομάδες Α και Β) είναι πλήρεις σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού.
Το επόμενο βήμα που είναι προς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού το οποίο και κατά γενική ομολογία είναι το πιο κρίσιμο για τα επενδυτικά σχήματα, θα γίνει αύριο 25 Νοεμβρίου με την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών των τριών κοινοπραξιών, που θα γίνει στις 12 ή ώρα περίπου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν διαδοθεί ανεπίσημα, αναφέρουν ότι τα αεροδρόμια θα μοιραστούν στους «ανυποχώρητα» επενδυτικά σχήματα που είναι αυτά που συνεργάζονται με τις εταιρίες του ΜΕΤΚΑ Α.Ε και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. Ο χρόνος όμως της ανάδειξης των αναδόχων πλησιάζει και τότε θα δούμε εάν ευσταθούν αυτές οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στο άνοιγμα των φακέλων των οικονομικών προσφορών των τριών επενδυτικών σχημάτων, καθώς και της αποτίμησης του Ανεξάρτητου Αποτιμητή.
Η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών γίνεται σύμφωνα με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα και με διασφαλίσεις πλήρους διαφάνειας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, λαμβάνοντας υπόψη, όπως προβλέπεται, και τη γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, ο παραχωρησιούχος θα πρέπει να επενδύσει ποσό ύψους έως 300 εκατ. ευρώ, μέσα στην πρώτη τετραετία.
Οι επενδύσεις αφορούν την υλοποίηση αρχικών έργων βελτίωσης και αναβάθμισης των υπαρχόντων υποδομών των αεροδρομίων, νέων έργων & έργων επέκτασης και την εγκατάσταση εξοπλισμού διάσωσης και πυρόσβεσης, κυρίως πυροσβεστικά οχήματα.
Επίσης, οι ανάδοχοι δεσμεύονται για την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης, βελτίωσης και αναβάθμισης  σε 20 μήνες από την ισχύ της σύμβασης και σε 48 μήνες από την θέση της σύμβασης σε ισχύ.
Όσον αφορά τις αεροπορικές χρεώσεις, θα διαμορφωθούν σε 13 ευρώ (από 12,7 ευρώ σήμερα) ανά αναχωρούντα επιβάτη, ποσό που θα ανέλθει σε 18,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: