Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Γιατί καταρρέουν οι τράπεζες ξανά;





Πολλοί λένε ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι ο λόγος για τον οποίον βουλιάζει το χρηματιστήριο και ότι, ο ΓΔ δεν είναι δείγμα για το τι θα ακολουθήσει στην πραγματική οικονομία. Με λίγα λόγια, έχει αποσυνδεθεί στο μυαλό ορισμένων η επίδοση του ΓΔ σε σχέση με τα της πραγματικής ή όχι ανάκαμψης της χώρας μας.
Όσον αφορά την πολιτική αβεβαιότητα, σαφώς αν σχηματίσει κυβέρνηση κάποιο κόμμα το οποίο υπόσχεται τα πάντα στους πάντες και κρατικοποιήσει τα πάντα, θα είναι άκρως αρνητικό για την πορεία της οικονομίας μας.
Το ερώτημα όμως είναι, ακόμα και αν εκλέγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ (όποτε γίνουν εκλογές), προσωπικά πολύ αμφιβάλω αν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, και το πιο πιθανό είναι να έχουμε επαναληπτικές εκλογές σύντομα. Άλλα ακόμα και αν καταφέρει και σχηματίσει κυβέρνηση, το πιο πιθανό είναι να πέσει αυτή η κυβέρνηση μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, διότι οι ακραίες θέσεις εντός του κόμματος αυτού δεν είναι συνταγή για κυβέρνηση τετραετίας.
Αλλά ακόμα και αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, πόση ζημιά μπορεί να κάνει σε μερικούς μήνες;
Διότι δεν βρίσκω λογικό οι τράπεζες να πέφτουν καθημερινά και να έχουν σχεδόν απολέσει το 50% της άξιας τους σε σχέση με τα επίπεδα της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου, αποκλειστικά στο όνομα της πολιτικής αβεβαιότητας και ότι τάχα θα έρθει να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι άλλο πρέπει να είναι το πρόβλημα.
Άσχετα αν οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα λεγόμενα stress tests, κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει για να έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Διότι αν όλα ήταν μέλι-γάλα και δεν είχαν πρόβλημα, αν μη τι άλλο δεν θα έπρεπε να πέφτουν όπως πέφτουν.
Επίσης ενθυμίστε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πάρει καθαρό κεφαλαιακό πιστοποιητικό. Έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν και όλοι γνωρίζουμε τι έχει ακολουθήσει.
Χωρίς να μπορώ να σας αναλύσω το γιατί και να παρουσιάσω στοιχεία που είναι αντίθετα προς το συμπέρασμα της ΕΚΤ, εγώ απλά θα σας πω ότι δεν είναι δυνατόν η αγορά να έχει αυτή τη συμπεριφορά, αν κάτι πολύ σοβαρό δεν συμβαίνει με τις τράπεζες. Και όπως είπα πιο πάνω, εγώ τουλάχιστον δεν πιστεύω ότι η βουλιάζει η αγορά διότι φοβάται το ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως έχουμε ξαναπεί, όσα ξέρει η αγορά δεν γνωρίζουν οι γραφειοκράτες όλοι. Αυτό σημαίνει ότι άσχετα αν η ΕΚΤ και η ΤτΕ είναι ικανοποιημένες με τους ισολογισμούς των τραπεζών (ή έτσι δείχνουν τουλάχιστον) η αγορά δεν είναι και πηδάει από το παράθυρο.
Το γιατί η αγορά δεν είναι ικανοποιημένη μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι ίσως χρειαστούν ξανά αύξηση κεφαλαίου οι τράπεζες. Και την επόμενη φορά, ίσως οι επενδυτές δεν θα είναι τόσο πρόθυμοι όπως στις προηγούμενες αυξήσεις. Και αν δεν είναι πρόθυμη η αγορά, μάλλον το ΤΧΣ θα αυξήσει κατά πολύ το ποσοστό του αν χρειαστούν ξανά αυξήσεις κεφαλαίου. Και από τη συμπεριφορά των μετοχών του τραπεζικού κλάδου στο ταμπλό, μάλλον η αγορά δεν είναι πρόθυμη.
Η κατάληξη είναι ότι δεν πιστεύω ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι ο λόγος για τον οποίο καταρρέουν ξανά οι τράπεζες. Αν μη τι άλλο, η πολιτική αβεβαιότητα θα ήταν ευκαιρία αγοράς και όχι λόγος για να πηδάνε από το παράθυρο ορισμένοι.
Διότι ακόμα και γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, δεν πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν τόσο μεγάλη ζημιά, συγκριτικά με την ζημιά που έχει ήδη γίνει. Για αυτό καταλήγω στο ότι το πρόβλημα με το χρηματιστήριο της Αθήνας δεν είναι 100% η πολιτική αβεβαιότητα, άλλα το ότι ίσως η αγορά δεν έχει πειστεί με την πιστοποίηση της ΕΚΤ για τον τραπεζικό κλάδο και φοβάται τα χειρότερα. 
Του Γιώργου Καισάριου
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: