Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Βαδίζουμε προς το κενό...




Ο προϋπολογισμός δεν κατάφερε να το κρύψει. Το δημοσιονομικό κενό υπάρχει. Τι μας λείπει; Το ακριβές μέγεθός του, αφού πάνω από 2 δισ. το υπολογίζει η Τρόικα και κάτω από 500 εκατ. η κυβέρνηση. Και επίσης τα «σωσίβια» (φοροελαφρύνσεις με μειώσεις συντελεστών και ΦΠΑ) για τους φορολογούμενους του 2015 που καλούνται να πληρώσουν 47 δισ. φόρους βαδίζοντας όμως και στο κενό...
Ιαχές νίκης… στην Βουλή για το στρίμωγμα (λέει) της Τρόικας αφού περάσαμε, με τον αντριλίκι μας, την ρύθμιση των 100 δόσεων στις οφειλές του δημοσίου.
Σιγή ιχθύος όμως… από τον κ. Σαμαρά που ενώ το 2011 υποδείκνυε στην κυβέρνηση Παπανδρέου μείωση των φόρων με συρρίκνωση του κράτους μας επιστρέφει φορολογικά στο 2012 που πληρώσαμε 47,2 δισ. αφού ο φορολογικός στόχος του προϋπολογισμού του 2015 είναι 47 δισ. ευρώ, έναντι 45,6 που αναμένονται για το 2014 και 44,6 δισ. του 2013.
Σιγή ιχθύος … για το ότι στα τρία χρόνια της θητείας της η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε απολύτως για να μας απαλλάξει από φόρους για συντήρηση του υδροκέφαλου κράτους-τέρατος που θα μας σπρώξει στο κενό των περίπου 2,5 δισ. ( σύμφωνα με την Τρόικα που επιμένει και θα επιμένει).
Σιγή ιχθύος… και με τις εξαγγελίες, του πρωθυπουργού, και στην ΔΕΘ για μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, στον ΦΠΑ και στον ΕΝΦΙΑ.
Ιαχές νίκης… και επειδή ο προϋπολογισμός του 2015 οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% ( 5,65 δισ. ευρώ). Σε ανάπτυξη της τάξης του 2,9%. Και σε μείωση της ανεργίας στο 22,6%.

Αλλά μέσα στους αλαλαγμούς… της νίκης των μνημονίων ξέχασαν να μας πουν… με ποια δεδομένα υπολογίζουν την ανάπτυξη στο 2,9% και τη μείωση της ανεργίας κατά 5% στο 2015…
Με την υπερφορολόγηση σε επίπεδα-ρεκόρ στην Ευρώπη, τη γραφειοκρατία, την κλειστή σοβιετική οικονομία και την διαφθορά;
Θα μου πείτε ότι ίσως πιστεύουν πως οι επενδυτές θα προτιμήσουν την Ελλάδα έστω και με συντελεστές 20%-40% (ανάλογα με τον κλάδο), τον ΦΠΑ μέχρι 23% και ενεργειακό κόστος 30% ακριβότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί στην Ελλάδα έχουμε την Ακρόπολη και τώρα και την Αμφίπολη…
Ίσως πάλι να νομίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι επενδυτές θα έλθουν γιατί έχουμε 1.500.000 άνεργους και άρα φτηνά μεροκάματα. Αλλά και η Βουλγαρία έχει φτηνά μεροκάματα και απλοποιημένες διαδικασίες αδειών για κάθε μορφή επένδυσης. Όμως της λείπουν επενδυτές και επενδύσεις και περιορίζονται μόνο στην γνωστή ελληνική επιχειρηματική μετανάστευση…
Μήπως όμως, το ξένο κεφάλαιο, καλοβλέπει την Ελλάδα ακούγοντας ότι έχουμε πέντε αναπτυξιακά, αντιγραφειοκρατικά, χωροταξικά και πολεοδομικά νομοσχέδια; Έστω και αν τα λιβανίζουμε από το 2012 μέσα στα συρτάρια των αρμοδίων υπουργείων…
Προσωπικά θεωρώ τουλάχιστον αιθεροβάμονα… (που έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου) όποιον νομίζει την Ελλάδα χωρά ευκαιριών για επενδύσεις.
Γιατί και να θέλω να σκεφτώ διαφορετικά, με προσγειώνει η πραγματικότητα σαν αυτή που περιγράφηκε λίγα τετράγωνα πιο πέρα από τους πανηγυρισμούς για την ανάπτυξη…του 2015.
Στο συνέδριο Athens Law Forum on Taxation για την φορολογία και το φορολογικό, ο οικονομολόγος κ. Π. Ψαριανός μας πληροφόρησε ότι την τριετία 2010-2013 τέθηκαν σε εφαρμογή 23 νόμοι, 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 εγκύκλιοι. Αλλά την ίδια όμως στιγμή η φοροδιαφυγή παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ιδιαίτερα μεγάλες οι απώλειες από το ΦΠΑ.
Μας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η "μοναδική χώρα στον κόσμο" που οι φορολογικοί της μηχανισμοί έχουν 280 μηχανογραφικά συστήματα, αντί για ένα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φορολογικά έσοδα).
Και ότι οι φορολογικές υποθέσεις στα ελληνικά δικαστήρια ανέρχονται σε 300.000, με μέσο όρο χρόνο εκδίκασης τα 9,5 χρόνια!
Ο δε πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής κ. Ν. Φίλιππας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, προσέθεσε ότι η μαύρη οικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ περίπου. Και παρατήρησε ότι η χώρα θα πρέπει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές εάν θέλει να αυξήσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα και την Κούβα που μείωσε στο μισό τη φορολογία της προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις!

Με τούτα και με τα άλλα λοιπόν, σκέφτομαι μήπως στην κυβέρνηση κυριαρχεί η αντίληψη ότι όσο ο τουρισμός με το βραχιολάκι αυξάνει είναι επόμενο… να αυξηθεί και ο αριθμός των επενδυτών. Σκέψη καθόλου απίθανη… αν εννοούν επενδυτές τα «νέα τζάκια» που έφεραν στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προ και μετά την κρίση. Αυτούς που τους βλέπουμε σήμερα με άλλα βραχιολάκια… Και όχι τα γνωστά των τουριστών… Μήπως με τέτοιους επενδυτές υπολογίζουν την ανάπτυξη του 2,9% και την μείωση της ανεργίας κατά 5% μέσα στο 2015; Λέω μήπως…
 Του Γιώργου Κράλογλου
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: