Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

(Νέο) "χαράτσι" στις τηλεπικοινωνίες θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ανεφάρμοστη και εκτός πραγματικότητας θεωρεί η αγορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επιβολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο της χάραξης μίας «νέας αναπτυξιακής πολιτικής για τον κινηματογράφο». Η πρόταση αυτή έχει ήδη πυροδοτήσει αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με το πρώτο να αναφέρει ότι νέοι φόροι στα telecoms θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή και θα οδηγήσουν τις εταιρείες σε περικοπή θέσεων εργασίας.
«Χαράτσι» επί των εσόδων
Ειδικότερα, το πρόγραμμα του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:
- «την αύξηση του ειδικού φόρου των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών (νέα ψηφιακά μέσα) σε ποσοστό 4% επί του συνόλου του εσόδου που πραγματοποιούν οι εταιρείες τηλεφωνίας».
-τη δημιουργία νέου ψηφιακού φόρου, με συντελεστή 8% επί των εσόδων που πραγματοποιούν εταιρείες από τη μετάδοση ταινιών με χρέωση σε ιντερνέτ, βίντεο on demand, κινητά τηλέφωνα. Το ποσό αυτό θα πηγαίνει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επιβολή φόρου στα έσοδα και όχι στα κέρδη, εξ’ ορισμού, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα μεγέθη μίας εταιρείας, καθώς, με τον τρόπο αυτό, το κόστος του παραγόμενου προϊόντος αυξάνεται και άρα τα κέρδη περιορίζονται.
Η υψηλότερη στην Ε.Ε. η έμμεση φορολογία
Όλα αυτά, τη στιγμή που αίτημα-των τελευταίων χρόνων- της αγοράς τηλεπικοινωνιών είναι ο περιορισμός της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ συν ειδικό τέλος) που είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην τέταρτη θέση στον κόσμο αναφορικά με την αναλογία των φόρων ως προς το συνολικό κόστος χρήσης κινητών (TCMO) (30,4% στην Ελλάδα έναντι 18,1% παγκοσμίως).
Παράλληλα, στην Ελλάδα οι αθροιστικές επιβαρύνσεις των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας ανέρχονται σε 36-48% (ΦΠΑ 23% και ειδικό τέλος 12-20%), όταν σε επίπεδο Ε.Ε. το συνολικό ποσοστό φόρου δεν ξεπερνάει το 25%. 
Και όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, η επίδραση της αύξησης του ειδικού τέλους και της οικονομικής κρίσης μειώνει τόσο τα δημόσια έσοδα όσο και τη χρήση κινητής τηλεφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2013 τα έσοδα του Δημοσίου μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από την εποχή πριν από την τελευταία αύξηση του ειδικού τέλους (2009). Ακόμη το 2010 διαμορφώθηκαν σε 375,3 εκατ. ευρώ  και έκτοτε μειώνονται συνεχώς.
Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε την επιβολή νέων φόρων, η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας υπολογίζει ότι η μείωση του ειδικού τέλους κατά 60% θα οδηγούσε σε αύξηση των συνολικών δημοσίων εσόδων κατά 38 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ευρύτερη οικονομία.
Δημήτρης Δελεβέγκος
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: