Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Το σκίσιμο των μνημονίων σαν επενδυτική ευκαιρία




Το πρόβλημα με το να βγούμε από τα λεγόμενα μνημόνια, είναι ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε χωρίς την ομπρέλα της Ευρώπης. Και όταν λέω χωρίς την Ευρώπη, εννοώ χωρίς την οικονομική υποστήριξη της Ευρώπης.
Για παράδειγμα, μας έχει γίνει επιστροφή τόκων, μας έχουν δοθεί λεφτά για αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ κτλ.) και μας έχουν γίνει και πολλές άλλες μεταβιβάσεις που δεν τις πιάνει το μάτι μας, που συνολικά ξεπερνούν και τους λεγόμενους τόκους που υποτίθεται πληρώνουμε.
Αν δηλαδή δεν είχαμε αυτό το ειδικό καθεστώς με την Ευρώπη, δεν θα τα είχαμε όλα αυτά.
Αντιλαμβάνομαι γιατί η ρητορική για έξοδο από τα μνημόνια (και το σκίσιμο αυτών κτλ.), ίσως φέρει παραπάνω ψήφους αν γίνουν εκλογές, άλλα σε καμία περίπτωση δεν είναι η σωστή πολιτική τακτική αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί.
Διότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα, υπό καθεστώς μνημονίου μάλλον θα είμαστε για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον. Με εξαίρεση βέβαια αν γίνει κάποιο είδος θεσμικής επανάστασης και δούμε κοσμογονικές αλλαγές στο πως δουλεύει η οικονομία μας.
Άλλα ακόμα και τότε, δεν είναι δεδομένο ότι θα μπορούμε να σταθούμε στα ποδιά μας χωρίς την Ευρώπη.
Η Ελληνική κυβέρνηση (και αυτή και η επομένη) θα πρέπει να δείξει σοβαρότητα ως προς αυτό το θέμα, διότι μπορείς μεν να κοροϊδεύεις ορισμένους πολίτες επί μονίμου βάσεως, και μπορείς να κοροϊδεύεις όλους τους πολίτες που και που, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις όλους τους πολίτες για πάντα (Abraham Lincoln).
Θα πρέπει ο μέσος πολίτης να είναι ενήμερος για την κατάσταση και θα πρέπει να μπορεί να αμυνθεί έναντι μιας παρατεταμένης δύσκολης συγκυρίας με όποιο τρόπο νομίζει. Και αν το κάθε κόμμα σε αυτή τη χώρα υπόσχεται να σκίσει τα μνημόνια, όταν η πραγματικότητα των αριθμών συνηγορεί ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, τότε παραπλανούμε τους πολίτες, οι οποίοι θα λάβουν λάθος μηνύματα.
Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν γίνουν σήμερα εκλογές και γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπογράψει κάποιο νέο μνημόνιο. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όποιος και να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, θα κάνει όσες κωλοτούμπες χρειαστεί για να παραμείνει η Ελλάδα κάτω από την προστασία της Ευρώπης.
Διότι με εξαίρεση να ανεβάσουμε στο βάθρο της εξουσίας κάποιον που να θελήσει να εφαρμόσει κάποιο ιδεολογικό μανιφέστο του προηγούμενου αιώνα, η λογική λέει (και επιτάσσει) ότι όποιος και να γίνει πρωθυπουργός στο μέλλον, και ότι ιδεολογικής απόχρωσης κυβέρνηση και να έχουμε, η προστασία της Ελλάδος υπό καθεστώς μνημονίου δεν θα διακοπεί και δεν θα παρεμποδιστεί από καμία μελλοντική Ελληνική κυβέρνηση.
Με εξαίρεση όπως είπα να γίνει κάποιο θαύμα και να δούμε ραγδαία ανάπτυξη κτλ, όποτε όχι μόνο δεν θα χρειαστεί πια να είμαστε υπό καθεστώς επιτήρησης, άλλα ίσως τότε να έχουμε μπόσικα να το ρίξουμε και λίγο έξω (παροχές).
Άλλα μέχρι να δούμε αυτή την ανάπτυξη, καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να μπορεί να σκίσει τα μνημόνια, διότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές προς το παρόν.
Και επειδή είμαι απολύτως σίγουρος ότι το γνωρίζει αυτό η ηγεσία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, δεν με ανησυχεί το ενδεχόμενο να σκίσει κανένας τα μνημόνια.
Επενδυτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ακούτε ότι θα σκιστούν τα μνημόνια από κάποιον, και κατρακυλά η αγορά, θα είναι ευκαιρία αγοράς.
Γιώργος Καισάριος
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: