Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η στάση και ανυπακοή δεν ανήκουν στην αριστερά...



Μια κυρίαρχη πεποίθηση του συρμού είναι πως το αίτημα της στάσης πληρωμής έχει αριστερή πολιτική καταγωγή και τεκμηρίωση. Αυτό είναι λάθος. Η μαρξιστική αριστερά αλλά και οι σοσιαλδημοκρατικές εκφάνσεις, παραχωρούν το πρωταρχικό ρυθμιστικό ρόλο στον κεντρικό σχεδιασμό μέσω του κράτους.
Η διαφορά μεταξύ τους είναι πως η πρώτη μιλά για ένα κράτος που ελέγχεται ολοκληρωτικά μετά από ένα πραξικόπημα που βαφτίστηκε επανάσταση και η δεύτερη για ένα κράτος που έλκει την νομιμότητά του από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες.
Η αριστερά θεωρεί τον εαυτό της φορέα της μιας και μοναδικής αλήθειας με βάση τις γραφές του Μαρξ για το ιστορικό υλισμό και το ντετερμινισμό.
Όλοι οι μαρξιστές πιστεύουν πως μπορούν να προβλέψουν το μέλλον, καθώς ο Θείος  Κάρολος του κληροδότησε τη γυάλινη σφαίρα που καταγράφει το «προτσές» των ταξικών αγώνων, άρα του βασικού αιτίου της ιστορικής εξέλιξης...
Οι αριστεροί, κατά τον τρόπο που οι γραφικοί Ιουδαίοι πιστεύουν πως είναι ο περιούσιος λαός του Θεού, πιστεύουν πως είναι οι περιούσιοι της ιστορίας. Είναι απόλυτα πεπεισμένοι πως έχουν απόλυτο δίκιο.
Κατά συνέπεια, όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους δεν είναι γιατί μπορεί να πιστεύει σε μια άλλη εκδοχή (αφού είναι βέβαιοι πως μια είναι η αλήθεια), αλλά γιατί αποτελεί όργανο σκοτεινών δυνάμεων.
Κατά τους αριστερούς, το αριστερό κράτος στο βαθμό που εκφράζει ένα ιστορικό προτσές έχει πάντα δίκιο. Όποιος δεν πειθαρχεί στις επιταγές του είναι πράκτορας κάποιου εχθρού. Άρα, πρέπει να τιμωρηθεί ως σαμποτέρ της σοσιαλιστικής ανοικοδόμησης...
Αυτή είναι η δικαιολογία που ο Στάλιν εξόντωσε εκατομμύρια Σοβιετικούς υπηκόους και τα περισσότερα ηγετικά στελέχη των μπολσεβίκων. Οι ρίζες του φασιστικού ολοκληρωτισμού στην αριστερή ιδεολογία είναι η αιτία που οι αριστεροί μιλάνε εύκολα για σαμποτέρ, για πληρωμένους γραφιάδες, πουλημένους, προδότες κλπ.
Καθώς έχουν πάντα δίκιο γιατί κατέχουν το απόλυτο εργαλείο ερμηνείας του κόσμου τον μαρξισμό, όταν πέφτουν έξω και αποτυγχάνουν είναι γιατί φταίει κάποιος προδότης.
Έτσι εξηγείται πώς ο γενικός γραμματέας Ζαχαριάδης, αποκάλεσε τον προκάτοχό του Σιάντο πράκτορα των Άγγλων, τον Πλουμπίδη πράκτορα των Αμερικάνων. Ή αργότερα ο Φλωράκης τον Κύρκο όργανο της αντίδρασης κλπ.
Το κόμμα και το κράτος για την αριστερά αποτελούν ιερούς φορείς της αλάθητης ιδεολογίας, κατά συνέπεια οποιαδήποτε απόφαση είναι ιερή και η αμφισβήτησή της σημαίνει δολιοφθορά. Κατά την αριστερά, το κράτος ενσαρκώνει τη βούληση της εργατικής τάξης.
Κανένα άτομο δεν έχει δικαίωμα να μην πειθαρχήσει στην «αλήθεια».
Ανάλογη είναι και η φασιστική ιδεολογία, που προσδίδει στο κράτος μεταφυσικές ιδιότητες ενσάρκωσης του έθνους.
Σε αμφότερα τα καθεστώτα, φασιστικά και κομμουνιστικά, μια κρατική γραφειοκρατία με τη συνδρομή παρακρατικών μηχανισμών (κόμματα) νέμονται τα προνόμια σε βάρος της κοινωνίας.
Στο φιλελευθερισμό το άτομο και τα δικαιώματά του είναι απαράβατα και όχι το κράτος.
Αντιθέτως από την αριστερή και φασιστική ιδεολογία, ο φιλελευθερισμός πιστεύει πως το κράτος και οι νόμοι του έχουν υπόσταση μέσω ενός κοινωνικού συμβολαίου των πολιτών και της εξουσίας.
Οι όροι του συμβολαίου αυτού εκφράζονται κατά κύριο λόγο στο σύνταγμα.
Αν η εξουσία παραβιάζει τους όρους αυτού του συμβολαίου ο πολίτης νομιμοποιείται να μην πειθαρχεί στις αποφάσεις του κράτους.
Το σύνταγμα μιλά για το αναφαίρετο δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Αν το κράτος δημεύει μέσω φόρων την ιδιοκτησία ο πολίτης έχει δικαίωμα στην ανυπακοή...
Ο πολίτης έχει την υποχρέωση να πληρώνει τους φόρους που ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Οι φόροι όμως έχουν τη έννοια της ανταπόδοσης.
Πληρώνεις φόρους, για να έχεις παιδεία, υγεία, ασφάλεια, σύνταξη...
Αν γι’ όλα αυτά χρειάζεσαι φακελάκι, φροντιστήριο και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χρεοκοπήσει αυτός που έκανε παράβαση στους κανόνες του κοινωνικού συμβολαίου και παραβίασε το σύνταγμα είναι το κράτος. Ο πολίτης δικαιούται να μην πειθαρχήσει...
Στην Ελλάδα το παρασιτικό κομματικό πελατειακό σύστημα λειτουργεί με μια κάστα πολιτικών να διορίζει αργόμισθους έναντι ψήφων. Πρόκειται για ένα σύστημα καταλήστευσης των πολιτών μέσω φόρων ελέω της κρατικής εξουσίας. Στην Ελλάδα κάποιος που αμείβεται για την εργασία του με 100 Ευρώ πρέπει να καταβάλει στο κράτος μέσω εισφορών, φόρου εισοδήματος, φόρων ακινήτων, φόρων υπέρ τρίτων, ειδικών φόρων, ΦΠΑ κλπ περίπου τα 70 ευρώ. Αυτό είναι κλοπή και βασική αιτία των χαμηλών μισθών και της φτώχειας των Ελλήνων...
Κατ’ αυτή την έννοια η μοναδική διέξοδος που απομένει στους πολίτες είναι η ανυπακοή.
Ιδού μερικές σχετικές διατυπώσεις  του Τζων Λοκ που θεωρείται ο κυριότερος εκφραστής του αγγλικού διαφωτισμού και ο πατριάρχης του φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας.
«Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να επιβουλεύεται τη ζωή, την υγεία, την ελευθερία ή την ιδιοκτησία των άλλων.»
«Η νομιμοποίηση του κράτους βασίζεται στη συναίνεση των πολιτών. Όταν παραβιάζει την εμπιστοσύνη των πολιτών χάνει τη νομιμοποίησή της και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να επαναστατήσουν»
«Αν ένας ηγεμόνας χρησιμοποιεί την εξουσία του εναντίον του λαού του, τότε ο λαός έχει το δικαίωμα να τον αντιμετωπίσει με Βία. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η παράνομη βία της εξουσίας είναι η ίδια η Βία.»
Κώστας Στούπας
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: