Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Φταίει ο υπουργός για τις πλημμύρες;




Είμαι εδώ», είπε το Σάββατο στην τηλεόραση ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος, υπουργός Εσωτερικών, μέσα στα πλημμυρισμένα χαλάσματα, «για να μεταφέρω τις εικόνες στον πρωθυπουργό». Προπηλακίστηκε από τους αγανακτισμένους πολίτες. Η κ. Ρένα Δούρου διαμαρτυρήθηκε, διότι δεν την προσκάλεσαν στη συνδιάσκεψη για τις καταστροφές με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς, και αυτός στην τηλεόραση, εμφανώς αμήχανος, ανακοινώνει... αποζημιώσεις.
Εικόνες μιας δημόσιας διοίκησης που αδυνατεί να πάρει εγκαίρως μέτρα, να αποτρέψει καταστροφές και βλάβες που απειλούν τους πολίτες. Σήμερα οι πλημύρες, αύριο τα χιόνια, μεθαύριο κατολισθήσεις, πριν από μερικούς μήνες θάνατος από παιχνίδια μιας ακατάλληλα εξοπλισμένης παιδικής χαράς. Οι πολίτες υποφέρουν, χάνουν τις περιουσίες τους, τον τόπο της εργασίας τους. Τη ζωή τους.
Ευθύνεται ο πρωθυπουργός για τα βουλωμένα φρεάτια; Είναι υπόλογος ο υπουργός Εσωτερικών για τις παραλείψεις;
Ναι, έχουν χτιστεί τα ρέματα, έγιναν πολυκατοικίες, με άδεια της πολεοδομίας σε μέρη όπου θα έπρεπε να βρίσκει διέξοδο ο υδάτινος όγκος. Ενίοτε με άδεια και με πολλές... παρεκκλίσεις. Σε όλη την Ελλάδα τα ρέματα, που έπρεπε να καθαρίζονται το καλοκαίρι, είναι πνιγμένα στα χόρτα, στα σκουπίδια, στα μπάζα. Ο Δήμος, ως επι το πλείστον, είναι υπερχρεωμένος, οι υπάλληλοι είναι... στα γραφεία. Ακόμα και αυτοί που προσελήφθησαν για εργασίες καθαρισμού και συντήρησης. Τη δουλειά αυτή την είχαν τελικά αναλάβει μεροκαματιάρηδες που σήμερα είναι άνεργοι.
Μήπως μας λείπει η κατάλληλη ακριβή τεχνολογία για προβλέψεις; Υπάρχουν σήμερα οι τεχνικές δυνατότητες να γίνουν προσομοιώσεις της ροής υδάτινων όγκων με εφαρμογές στην πολεοδομία. Με τη βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας, σε ένα κοινό λάπτοπ. Να διαπιστωθούν όλα τα σημεία που απειλούνται από έντονα καιρικά φαινόμενα. Και με βάση τα νέα δεδομένα, σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, να γίνουν πολεοδομικές παρεμβάσεις. Με δημιουργική φαντασία και με οργάνωση θα βρεθούν ίσως και οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό βέβαια σε βάθος χρόνου.
Η χρόνια γάγγραινα του λαδώματος στις πολεοδομίες, το πελατειακό κράτος, ο «δικός μας» που σπρώχνει το θέμα και δίνει... λύσεις, έπνιξε στην κυριολεξία περιοχές της Αττικής σήμερα, αύριο θα πνίξει άλλη πόλη, άλλη περιοχή.
Και ας μπουν επιτέλους συνεργεία συντήρησης σε όλες τις περιφέρειες να κάνουν τη δουλειά τους. Εγκαίρως. Άμεση δραση! Ευπρόσδεκτοι και εθελοντές. Υπάρχουν και τέτοιοι πολίτες, χρειάζονται όμως οργάνωση και κάποιο κίνητρο.
Όσοι, δε, δεν βρίσκονται στη θέση τους, διότι μετατέθηκαν και έπιασαν πόστο πίσω από ένα γραφείο, αντί να δουλεύουν στο συνεργείο συντήρησης, να επιστρέψουν αμέσως. Διότι με ξόρκια καρεκλοκένταυρων δεν θα αποφύγουμε ποτέ τις καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, που μάλλον εντείνονται.
Αρκετά πια με τη συλλογική ανευθυνότητα. Δεν φταίει για όλα τα στραβά της Ελλάδας ο πρωθυπουργός.
Νίκος Σωκιανός
Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια: