Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Σε ένα πεντάμηνο το ΤΑΙΠΕΔ στρώνει κόκκινο χαλί σε άλλα 16 deals




Στην πρωινή συνάντηση της τρόικας με το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με πηγές του ταμείου αναλύθηκαν σε βάθος τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν τέθηκε στο τραπέζι το ζήτημα του εισπρακτικού στόχου των 1,5 δισ. ευρώ.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι οι δανειστές είδαν θετικά την αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά και το γεγονός ότι 16 και πλέον διαγωνισμοί προχωρούν προς κατοχύρωση το προσεχές 8μηνο (έως τον Φεβρουάριο του 2015).
Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε ότι: Στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, συζητήθηκαν και η υστέρηση που καταγράφεται στους στόχους των αποκρατικοποιήσεων, ο εκκρεμότητες στη ΔΕΣΦΑ, στα περιφερειακά αεροδρόμια και στα λιμάνια.
Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, ωστόσο, έγινε αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές αλλά και στην επιδίωξη της κυβέρνησης να επιτευχθύν μεγαλύτερα οφέλη από την αξιοποίηση εταιριών και ακινήτων. 
Κατά τις πληροφορίες, ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ να επιταχύνει τους ρυθμούς στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Στο προσκήνιο μπαίνει το λιμάνι του Πειραιά και ακολουθεί αυτό της Θεσσαλονίκης. 
Όμως ακόμα και εάν όλα προχωρήσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, συμπεριλαμβανομένου του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια, η επίτευξη του στόχου για 1,5 δισ. ευρώ για το 2014 (μετά και από προηγούμενη αναθεώρηση προς τα κάτω) δεν θεωρείται εύκολη – τα προβλεπόμενα έσοδα δε, έως τα τέλη του 2016 είναι στα 9,6 δισ. ευρώ. 
“Εκπτώσεις” από τον στόχο;
Οι πληροφορίες θέλουν την τρόικα να μην επιμένει επί του στόχου, αφού άλλωστε συναρτάται με τις προθέσεις των επενδυτών αλλά να είναι κάθετη για την πρόοδο στα προαπαιτούμενα των ιδιωτικοποιήσεων. 
Παράλληλα θέμα ανακύπτει και με τις καθυστερήσεις στους νομικούς ελέγχους που συνοδεύουν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως με το Ελεγκτικό Συνέδριο και το ΣτΕ, παρα το γεγονός ότι αμφότεροι οι θεσμοί μετά και τις σχετικες νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, δίνουν ταχύτατα απαντήσεις – σε σύγκριση τουλάχιστον με το παρελθόν. 
Το Μαξίμου αναμένεται σε κάθε περίπτωση να ζητήσει επίσπευση από τα εμπλεκόμενα υπουργεία. 
3 δισ. ευρώ μέχρι τώρα
Σύμφωνα με τον απολογισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την περίοδο Απριλίου Ιουνίου, τα συνολικά έσοδα που αποδόθηκαν στο δημόσιο ανήλθαν σε 309,2 εκατ. ευρώ καθώς το Μάιο εισπράχθηκε το τίμημα του Sale & Lease Back των 28 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου, συνολικού ύψους 261,3 εκατ. και μέρος του τιμήματος για τα Ξενία Παλιουρίου και ακίνητο της Νέας Ηράκλειας 7,5 εκατ. ευρώ. 
Συνολικά από τις αρχές του 2013 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2014 τα έσοδα είναι 1,3 δισ. ευρώ και από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ κοντά στα 3 δισ. ευρώ. 
Πάντως, μαζί με τους διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, τα αναμενόμενα έσοδα από γεννήσεως του ΤΑΙΠΕΔ έως σήμερα ανέρχονται στα 4,9 δισ. ευρώ
Πηγή : Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: