Οι αναρτήσεις μέσα από τις φωτογραφίες

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Το άστρο του Παναγιώτη Λαφαζάνη σκιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ.



Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάφτισαν τις δομικές διαφορές, «υγιή διάλογο». Το «τόσες γνώμες όσα και κεφάλια», τάσεις. Τις εκ διαμέτρου αντίθετες επιδιώξεις, «μπόλιασμα». Κι όλα τούτα τα κεντούν σε ένα ποικιλόχρωμο ψηφιδωτό που όποιος σκεφτεί να το σηκώσει, θα βρει από κάτω σωρούς από πολυκαιρισμένα «σκουπίδια». 
Στον ΣΥΡΙΖΑ επαίρονται για τη μοναδικότητα τούτη. Το πρωί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κηρύττει διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τους "τοκογλύφους" της ευρωζώνης και τα "γεράκια" των αγορών και το βράδυ, ο Γιώργος Σταθάκης εξηγεί τι του είπαν, τι είπε, τι είδε κι άκουσε στο συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (στη φωλιά των "γερακιών" δηλαδή). 
Κι απ τη φωλιά των γερακιών, πίσω στη φωλιά... του κούκου. «Μονομερείς κινήσεις δεν θα κάνουμε», διαβεβαιώνει η ηγεσία της Κουμουνδούρου. «Αν μας ζορίσουν θα σηκωθούμε και θα φύγουμε», θεριεύει η Αριστερή Πτέρυγα. «Να μαζευτούμε να τα πούμε», ομονοούν άπαντες. Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, οι μισοί διαφωνούν με τους άλλους μισούς, του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο τράχηλος, ευρώ πάση θυσία, δεν υπομένει. 
Θυελλώδεις συνεδριάσεις, ασυμφωνία χαρακτήρων, μετάθεση της «εκκρεμότητας» για μετά, συμφωνίες με μισοσφιγμένα χείλη. Υπάρχει πάντα η Κεντρική Επιτροπή. Εκεί όπου θα συζητηθούν λέει η Κουμουνδούρου όλα. Καθότι εμείς «δεν είμαστε και δε θα γίνουμε αρχηγοκεντρικό κόμμα» απαντούν μεγαλοπρεπώς, και αυτό το «αρχηγοκεντρικό» βγαίνει απ τα χείλη τους σα να απελευθέρωσαν εξωτικό καρπό από κουκούτσι. 
Και γίνεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και εκεί επικρατεί μέγα πάθος, μέγα χάος. Διαφωνεί με την εισήγηση της ηγεσίας (που υπερψήφισε η πολιτική γραμματεία και καλείται να υπερψηφίσει και η Κεντρική Επιτροπή) η Αριστερή Πτέρυγα των Λαφαζάνηδων, κατεβάζει δική της τροπολογία και... σαρώνει στα charts. -61 ψήφους υπέρ έναντι 76 κατά συγκέντρωσε η Αριστερή Πλατφόρμα.
Μπροστά στον κίνδυνο μείζονος εσωκομματικού επεισοδίου, κοντοστάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας (ο ίδιος που είπε τις δομικές διαφορές, πολυσυλλεκτικότητα και τις ευλόγησε), φωτοτύπησε και την κυβερνητική ανακοίνωση που «κάρφωνε» τον ΣΥΡΙΖΑ περί πολλών και διαφορετικών θέσεων, πήρε στο φιλότιμο τον ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και αγκαζέ ένεκα ενότητας, συμφώνησαν να διαφωνήσουν αργότερα για το άλλο μεγάλο αγκάθι, αυτό των συνεργασιών και των συμμάχων. 
Δηλαδή αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, η Σύνοδος Κορυφής θα περιμένει τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής; Το αποτέλεσμα των «μαλάξεων» στον Παναγιώτη Λαφαζάνη; Το καλόπιασμα στον -από τις ευρωεκλογές και μετά- όψιμο σύμμαχο της Αριστερής Πτέρυγας, Γιάννη Μηλιό; 
«Ήρθε η ώρα να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις» παιάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές της ευρωκάλπης. Σαν ηχώ, το σύνθημα αντηχεί στους τοίχους της Κουμουνδούρου. Το περίπου 40% του κόμματος το κραδαίνει ο κ. Λαφαζάνης, παρέα με τη ντουντούκα «έξω τα μαντρόσκυλα των αγορών». Μεγάλο ποσοστό για να το κλωτσήσεις, στο δρόμο για την εξουσία. Απ την άλλη, δύσκολο να αξιωθείς να γεμίσουν οι διάδρομοι του Berlaymont από κομισιονάριους με κομπιουτεράκια στο χέρι, καρδιοχτυπώντας για την εσωκομματική επέλαση των «λαφαζάνηδων».
Νίκη Ζορμπά
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: